SZTE Info

Diákújságírók a szegedi egyetemről: az elmélet és gyakorlat összehangolói a mérnökök

Elitképzésnek is nevezhető a duális forma – hallották a középiskolások, az SZTE Mérnöki Karon, ahol drónokkal kapcsolatos kutatásról hallottak, hőfényképet nézhettek a csoportjukról és pneumobilt is vezethettek. Tehetséges médiás középiskolásokból álló csoport látogatott a szegedi egyetem mérnöki fakultására az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborának idején.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felsoA duális képzés lehetőségeivel, a Szegedi Tudományegyetem karaival, egységeivel, az universitas szakkínálatával és szolgáltatásaival ismerkedtek a média iránt érdeklődő középiskolások az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborában. A 18 középiskolásból álló csoport az SZTE MK épületébe is ellátogatott, az oktatók és hallgatók által elmondottakat, a gyűjtött élményeket többen írásban rögzítették.

 

A LEGJOBBAK KÖZÖTT A LEGJOBBAKNAK


201506024mernokikar150„Mivel foglalkoznak a mérnökök és milyen lehetőségeik vannak a karon tanuló hallgatóknak? Bíró István egyetemi docens mutatta be az SZTE Mérnöki Kart és leginkább a duális képzés előnyeit emelte ki” – kezdi összegzését Bîtoancă Diana, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum diákújságírója.

„– A szegedi egyetem mérnöki kara 2014 decemberében pályázott arra, hogy 2015 szeptemberétől duális képzést indíthasson. Ez azoknak a szorgalmas hallgatóknak nyújt lehetőséget, akik szakmai versenyeken kiemelkedő eredményeket érnek el. Ez megnyitja a hallgatók előtt a munkavállalás kapuját is, hiszen a duális képzés arra is alkalom, hogy az alkalmazottakat kereső cégek kiválogassák a legjobbakat a legjobbak közül – fogalmazott Bíró István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar Műszaki Intézet vezetője.

A duális képzés feladata a minőségi és gyakorlati oktatás összehangolása, a valós feladatok megoldása. A programba bekapcsolódó hallgatók jelentős és reális problémákat igyekeznek megoldani. Ezen kívül az előnyök közé tartozik az is, hogy szakmai tapasztalatot nyernek, cégekhez kötődnek.

A duális képzés olyan gyakorlatigényes alapszakokon lehet sikeres, mint például az élelmiszermérnöki vagy a gépészmérnöki. Ezt a Magyarországon új oktatási formát vállalatok találták ki: szakmai utánpótlást biztosítanak maguknak, csökkenthetik a továbbképzések számát is.


mk_galeria
Diákújságírók a szegedi egyetemről: az elmélet és gyakorlat összehangolói a mérnökök - GALÉRIA


– A hallgatók elsősorban azért járnak jól a duális képzéssel, mert több tudásra tesznek szert, szakmai tapasztalatot nyernek, illetve a munkaviszonnyal is megtanulnak együtt élni. Megtanulják, milyen módon kell ügyfelekkel tárgyalni, levelet írni, kommunikálni. – sorolta az egyetemi docens. – Cégspecifikus gyakorlati képzésben vesznek részt és folyamatosan nehezedő feladatok elé helyezik magukat. Ez egy elitképzésnek is nevezhető, hiszen az elkötelezett hallgatók a vállalati elvárásoknak felelnek meg, pozitív példákká vállnak a többi hallgató számára – magyarázta vendéglátónk. Bíró István lelkesen ajánlja a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karát, ahol rengeteg lehetőséggel lehet élni és tapasztalatot szerezni.”

 

HATÁRŐRÖK KONTRA DRÓNOK


hőkamera„Az illegális határátkelésről mostanában rengeteget beszélünk. Arra azonban senki sem gondol, hogy a határon drónok is átkelnek. Az ilyen drónok észlelésére fejleszt ki módszert a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán Siklósi Balázs, a kecskeméti főiskola hallgatója. A Forgács Endre mester tanár segítségével dolgozó ifjú kutató készségesen válaszolt kérdéseinkre” – vezeti be mondandóját Mészáros Anna. Az SZTE gyakorló gimnáziumának diákújságírója azt is megkérdezte:

„– Miért olyan közkedveltek a drónok a csempészek körében?

– Azért, mert kis méretük miatt nem észleli őket a radar. A radar nagyon drága eszköz, így nincs is mindenhol a határ mentén. A radart egyébként is ki tudnák cselezni, hiszen sokkal alacsonyabban lehet repülni egy drónnal, mint egy repülőgéppel.

Általában mekkorák ezek a drónok, és milyen gyorsak?

– A fesztávolságuk többnyire 3-5 méter és 10-20 kilós terhet képesek szállítani. Óránként körülbelül 200 kilométeres távot képesek repülni.

– Milyen eszközzel lehetne akkor kiszűrni ezeket drónokat?

– Egyszerű mikrofonokkal. Ugyanis a drónok azonosító jelét a zajspektrumban már megtaláltuk. Tehát észlelhetjük a frekvenciájukat. Ha négy mikrofont állítunk fel egy geometriai alakzatú állványon, mondjuk egy háromszög alakún, és összesítjük a jeleiket, akkor egészen pontosan meg tudjuk határozni a helyüket korreláció segítségével. Egyébként most éppen azt vizsgálom, hogy mennyire szűri meg a zajt a mikrofon köré helyezett szélvédő sapka. De még nem végeztem a kísérlettel.

– Mikor kezdték a kutatást? És kik dolgoznak együtt önnel?

– A hatodik félévemet töltöm a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Főiskola Karán. Pár hónapja láttunk neki a közös munkának: Forgács Endre tanár úr, az SZTE Mérnöki Kar Műszaki Intézetének az adjunktusa és apukám is segít, meg egy külső és egy belső konzulens a szegedi egyetem műszaki diagnosztikai laborjában. De hogy a drónokat a hangjuk alapján felismerő eszközt mikor alkalmazzák majd gyakorlatban, azt sajnos nem tudom.”

 

*

Az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborában 9-10. osztályos középiskolások ismerkedhettek meg az univeristassal. De az SZTE a jelenlegi tizenegyedikesekre is gondol: 2015. szeptember 16-án, szerdán és szeptember 25-én, pénteken két alkalmas Tudománykommunikációs Médiatúrára várja az akkor már végzős fiatalokat.


Az SZTE Tudománykommunikációs Diáktábor és Médiatúra a TÁMOP-4.1.1.F-14/1/Konv-2015-0006 számú „Munkaerő-piaci igényekre támaszkodó gyakorlatorientált képzések, szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetem fókuszában” című pályázat keretében valósul meg.


SZTEinfo


Kapcsolódó cikkek:


Diákújságírók a szegedi egyetemről: A lenyűgöző egyetemi könyvtár

Diákújságírók a szegedi egyetemről: a „laikus CPR-t” medikusoktól is tanulták

Diákújságírók a szegedi egyetemrő: BTK

Diákújságírók a szegedi egyetemről: a lelki egészség ápolója a szociális munkás

Diákújságírók a szegedi egyetemről: FOKozott tudásszomj és élvezet

Diákújságírók a szegedi egyetemről: SZTE GTK-diplomával jó munka és fizetés vár

Diákújságírók a szegedi egyetemről: sokoldalú az SZTE TTIK informatikai képzése


Korábban írtuk:

Siker az SZTE Tudománykommunikációs diáktábora

Javában zajlik az SZTE tudománykommunikációs diáktábora

Diákújságíró táborba hív az SZTE

 

Az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborát bemutató kisfilmek

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."