SZTE Info

Diákújságírók a szegedi egyetemről: az elmélet és gyakorlat összehangolói a mérnökök

Elitképzésnek is nevezhető a duális forma – hallották a középiskolások, az SZTE Mérnöki Karon, ahol drónokkal kapcsolatos kutatásról hallottak, hőfényképet nézhettek a csoportjukról és pneumobilt is vezethettek. Tehetséges médiás középiskolásokból álló csoport látogatott a szegedi egyetem mérnöki fakultására az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborának idején.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felsoA duális képzés lehetőségeivel, a Szegedi Tudományegyetem karaival, egységeivel, az universitas szakkínálatával és szolgáltatásaival ismerkedtek a média iránt érdeklődő középiskolások az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborában. A 18 középiskolásból álló csoport az SZTE MK épületébe is ellátogatott, az oktatók és hallgatók által elmondottakat, a gyűjtött élményeket többen írásban rögzítették.

 

A LEGJOBBAK KÖZÖTT A LEGJOBBAKNAK


201506024mernokikar150„Mivel foglalkoznak a mérnökök és milyen lehetőségeik vannak a karon tanuló hallgatóknak? Bíró István egyetemi docens mutatta be az SZTE Mérnöki Kart és leginkább a duális képzés előnyeit emelte ki” – kezdi összegzését Bîtoancă Diana, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum diákújságírója.

„– A szegedi egyetem mérnöki kara 2014 decemberében pályázott arra, hogy 2015 szeptemberétől duális képzést indíthasson. Ez azoknak a szorgalmas hallgatóknak nyújt lehetőséget, akik szakmai versenyeken kiemelkedő eredményeket érnek el. Ez megnyitja a hallgatók előtt a munkavállalás kapuját is, hiszen a duális képzés arra is alkalom, hogy az alkalmazottakat kereső cégek kiválogassák a legjobbakat a legjobbak közül – fogalmazott Bíró István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar Műszaki Intézet vezetője.

A duális képzés feladata a minőségi és gyakorlati oktatás összehangolása, a valós feladatok megoldása. A programba bekapcsolódó hallgatók jelentős és reális problémákat igyekeznek megoldani. Ezen kívül az előnyök közé tartozik az is, hogy szakmai tapasztalatot nyernek, cégekhez kötődnek.

A duális képzés olyan gyakorlatigényes alapszakokon lehet sikeres, mint például az élelmiszermérnöki vagy a gépészmérnöki. Ezt a Magyarországon új oktatási formát vállalatok találták ki: szakmai utánpótlást biztosítanak maguknak, csökkenthetik a továbbképzések számát is.


mk_galeria
Diákújságírók a szegedi egyetemről: az elmélet és gyakorlat összehangolói a mérnökök - GALÉRIA


– A hallgatók elsősorban azért járnak jól a duális képzéssel, mert több tudásra tesznek szert, szakmai tapasztalatot nyernek, illetve a munkaviszonnyal is megtanulnak együtt élni. Megtanulják, milyen módon kell ügyfelekkel tárgyalni, levelet írni, kommunikálni. – sorolta az egyetemi docens. – Cégspecifikus gyakorlati képzésben vesznek részt és folyamatosan nehezedő feladatok elé helyezik magukat. Ez egy elitképzésnek is nevezhető, hiszen az elkötelezett hallgatók a vállalati elvárásoknak felelnek meg, pozitív példákká vállnak a többi hallgató számára – magyarázta vendéglátónk. Bíró István lelkesen ajánlja a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karát, ahol rengeteg lehetőséggel lehet élni és tapasztalatot szerezni.”

 

HATÁRŐRÖK KONTRA DRÓNOK


hőkamera„Az illegális határátkelésről mostanában rengeteget beszélünk. Arra azonban senki sem gondol, hogy a határon drónok is átkelnek. Az ilyen drónok észlelésére fejleszt ki módszert a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán Siklósi Balázs, a kecskeméti főiskola hallgatója. A Forgács Endre mester tanár segítségével dolgozó ifjú kutató készségesen válaszolt kérdéseinkre” – vezeti be mondandóját Mészáros Anna. Az SZTE gyakorló gimnáziumának diákújságírója azt is megkérdezte:

„– Miért olyan közkedveltek a drónok a csempészek körében?

– Azért, mert kis méretük miatt nem észleli őket a radar. A radar nagyon drága eszköz, így nincs is mindenhol a határ mentén. A radart egyébként is ki tudnák cselezni, hiszen sokkal alacsonyabban lehet repülni egy drónnal, mint egy repülőgéppel.

Általában mekkorák ezek a drónok, és milyen gyorsak?

– A fesztávolságuk többnyire 3-5 méter és 10-20 kilós terhet képesek szállítani. Óránként körülbelül 200 kilométeres távot képesek repülni.

– Milyen eszközzel lehetne akkor kiszűrni ezeket drónokat?

– Egyszerű mikrofonokkal. Ugyanis a drónok azonosító jelét a zajspektrumban már megtaláltuk. Tehát észlelhetjük a frekvenciájukat. Ha négy mikrofont állítunk fel egy geometriai alakzatú állványon, mondjuk egy háromszög alakún, és összesítjük a jeleiket, akkor egészen pontosan meg tudjuk határozni a helyüket korreláció segítségével. Egyébként most éppen azt vizsgálom, hogy mennyire szűri meg a zajt a mikrofon köré helyezett szélvédő sapka. De még nem végeztem a kísérlettel.

– Mikor kezdték a kutatást? És kik dolgoznak együtt önnel?

– A hatodik félévemet töltöm a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Főiskola Karán. Pár hónapja láttunk neki a közös munkának: Forgács Endre tanár úr, az SZTE Mérnöki Kar Műszaki Intézetének az adjunktusa és apukám is segít, meg egy külső és egy belső konzulens a szegedi egyetem műszaki diagnosztikai laborjában. De hogy a drónokat a hangjuk alapján felismerő eszközt mikor alkalmazzák majd gyakorlatban, azt sajnos nem tudom.”

 

*

Az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborában 9-10. osztályos középiskolások ismerkedhettek meg az univeristassal. De az SZTE a jelenlegi tizenegyedikesekre is gondol: 2015. szeptember 16-án, szerdán és szeptember 25-én, pénteken két alkalmas Tudománykommunikációs Médiatúrára várja az akkor már végzős fiatalokat.


Az SZTE Tudománykommunikációs Diáktábor és Médiatúra a TÁMOP-4.1.1.F-14/1/Konv-2015-0006 számú „Munkaerő-piaci igényekre támaszkodó gyakorlatorientált képzések, szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetem fókuszában” című pályázat keretében valósul meg.


SZTEinfo


Kapcsolódó cikkek:


Diákújságírók a szegedi egyetemről: A lenyűgöző egyetemi könyvtár

Diákújságírók a szegedi egyetemről: a „laikus CPR-t” medikusoktól is tanulták

Diákújságírók a szegedi egyetemrő: BTK

Diákújságírók a szegedi egyetemről: a lelki egészség ápolója a szociális munkás

Diákújságírók a szegedi egyetemről: FOKozott tudásszomj és élvezet

Diákújságírók a szegedi egyetemről: SZTE GTK-diplomával jó munka és fizetés vár

Diákújságírók a szegedi egyetemről: sokoldalú az SZTE TTIK informatikai képzése


Korábban írtuk:

Siker az SZTE Tudománykommunikációs diáktábora

Javában zajlik az SZTE tudománykommunikációs diáktábora

Diákújságíró táborba hív az SZTE

 

Az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborát bemutató kisfilmek

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.