Bezár

Hírarchívum

Diákújságírók a szegedi egyetemről: gyógyszerészképzés az SZTE-n

Diákújságírók a szegedi egyetemről: gyógyszerészképzés az SZTE-n

2015. július 31.
6 perc

A biológia, kémia és fizika szeretete, gyakorlatorientált képzés a gyógyszerészet minden területén, széles körű elhelyezkedési lehetőség és biztos megélhetés – sorolták az érveket az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar munkatársai az érdeklődő középiskolások kérdésére: „Miért az SZTE gyógyszerész karát válasszam?” 2015. június 23-án az SZTE Tudománykommunikációs diáktábor résztvevői a GYTK épületébe látogattak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felsoA média iránt érdeklődő fiataloknak Gáspár Róbert, az SZTE GYTK Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet vezetője és Lantos Ilona, a dékáni hivatal vezetője beszélt arról, hogy miért jó gyógyszerésznek lenni, milyen lehetőségeket nyújt a kar és mire számíthat az, aki a szegedi egyetem gyógyszerésztudományi fakultására felvételezik.



KÖZÉPPONTBAN A GYAKORLAT


201506023Gyogyszeresztudomanyi_Kar531921 óta képeznek Szegeden gyógyszerészeket, a szegedi egyetem gyógyszerésztudományi kara 1957 óta működik önálló egységként. A jelenlegi képzési rendszerben, úgynevezett osztatlan mesterképzésben 5 évig tanulnak a hallgatók, 2009 óta pedig minden végzett doktori címet kap. A karon 7 intézet működik, melyek tevékenysége a gyógyszerészet minden ágát felölelik –ismertette a szegedi gyógyszerészképzést Gáspár Róbert. Az SZTE Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet vezetője kiemelte: a képzésen nagy hangsúlyt helyeznek a gyakorlatorientáltságra, az órák körülbelül fele gyakorlat. Emellett a hallgatóknak a második és a harmadik év után kötelező nyári gyakorlatot, a negyedik és ötödik évben hat hónapos összefüggő gyakorlatot kell teljesíteni. „A szegedi képzés nagyon megbízható és jó. Aki itt tanul, egy jól felkészült szakember lesz, az SZTE-s diploma átvétele után másnap már munkába is állhat, hiszen a szegedi gyógyszerészek gyakorlatban nagyon erősek és jól képzettek” –fogalmazott az egyetemi docens.


Hozzátette: az SZTE-re jelentkezők száma 400-500 körüli, közülük 100-120 az első helyen jelentkezők száma. Szegedre”viszonylag könnyű bekerülni”, hiszen közel a legalacsonyabb a felvételi pontszám itt. A minimum ponthatár 400 pont, vagyis ennél kevesebbel senkit nem lehet felvenni államilag támogatott képzésre. Kötelező felvételi tantárgy a biológia, választható a kémia és a fizika, természetesen emelt szinten. Megéri a sok tanulás, mivel a költségtérítés képzés féléves díja 750 ezer forint.


gytk
Diákújságírók a szegedi egyetemről: gyógyszerészképzés az SZTE-n - GALÉRIA


ELHELYEZKEDÉS ÉS KARI ÉLET


A képzés 3 fő tantárgy köré csoportosul: biológiai, fizika és kémia. Emellett a gyógyszerhatástan az egyik fő tantárgy, de a szegedi gyógyszerészek tantervében a gyógynövények megismerése és használata éppúgy beletartozik, mint a beteggondozás és a jogi ismeretek. A képzés széles elhelyezkedési lehetőségeket kínál; gyógyszertárak, gyógyszerfejlesztő cégek, kutatóintézetek és kórházak várják a friss diplomásokat. A kar önálló hallgatói önkormányzata számos programmal gondoskodik a pezsgő hallgatói életről. Évente megrendezik a gyógyszerész gólyabált, és a nagy hagyományokra visszatekintő patikus táncestet is.


Az oktatás és kutatás színvonalát tekintve az egyetem kimagasló kara a GYTK, a gyógyszerészet minden ágát oktatják. A szakmai munkát gyógyszergyár látogatások erősítik, a külföldi tapasztalatszerzést megannyi ösztöndíj lehetőség biztosítja a világ szinte minden országába. A végzettek biztos megélhetésre számíthatnak, hiszen a SZTE-s gyógyszerészek havi nettó jövedelme 176-250 ezer Forint közötti kategóriába tartozik- sorolta az érveket Gáspár Róbert, amikor arról kérdeztük, hogy miért érdemes az SZTE-t választani.



VÍZI LABIRINTUS ÉS GYÓGYNÖVÉNYLABOR


A kutatómunkába és a gyakorlatorientált képzésbe mi magunk is betekinthettünk. A kar egyik laboratóriumában úszási tesztet végeztek patkányokon. Az úgynevezett vízi labirintus tesztben a rágcsálók emlékezőképességét vizsgálták. A patkányok korábban már megtanulták egy nagy medencében, hogy hol van, az a sziget ahova kitudnak úszni megpihenni, a teszt során pedig azt mérték, hogy mennyire emlékeznek erre a helyre. A jól emlékezők szinte azonnal, míg azok a patkányok, amelyeknek romlott a memóriája nehezebben találták meg a szigetet.


A GYTK Farmakognóziai Intézet gyógynövény laborjában a különböző gyógynövények vizsgálatát végzik, olyan növényi részeket elemeznek, amelyeket a hatás szempontjából használunk megelőzésre vagy kezelésre. Az intézet hallgatói növény anatómiát tanulnak, a növényekben lévő hatásos anyagokat vizsgálják, megismerkednek a gyógynövények magyar és latin nevével, formájával, különböző módokon kivonatokat készítenek a növényekből, kémiai teszteket végeznek, megtanulják, mire lehet használni egy-egy növényi részt és melyek azok a növények melyek toxikusak, ártalmasak –sorolta a laborban végzett feladatokat a diákújságíró csoportnak Veres Katalin. Az intézet tudományos munkatársa hozzátette: az intézetben az oktatás mellett kutatás is folyik. Új növényi anyagok, vegyületek kinyerésével kapcsolatos kutatásokat végeznek, az új vegyületeket hatás szempontjából is tesztelik, modellezik a különböző vegyületek. Az laborokban nemcsak kémiai hanem műszeres vizsgálatokat is végeznek, például kész gyógynövényalapú készítményeken és különböző étrend kiegészítőkön.


MIT CSINÁL A GYÓGYSZERTECHNOLÓGUS ÉS MI AZ A GYÓGYSZERKÉMIA?


201506023Gyogyszeresztudomanyi_Kar80„Meghatározza a gyógyszerformákat, a hatóanyagot gyógyszerformába önti, vagyis dönt arról, hogy kenőcs, oldat vagy más forma készüljön” –válaszolta kérdésünkre Berkes Szilvia, miközben a Gyógyszertechnológiai Intézet laborjának látványos felszereléseit –mint például a gyógyszerész mérleg, mozsár, szita, öntő- és kinyomó formák –mutogatta. A hallgatók három féléven keresztül ismerkednek a folyékony, fél szilárd és szilárd gyógyszerformákkal, előállításukkal, a különböző csomagolásokkal. Arra a kérdésünkre pedig, hogy mi kell ahhoz, hogy valakiből jó gyógyszerész legyen az egyetemi tanársegéd így válaszolt: „Jól kell tudni latinul, hogy a receptet el tudjuk olvasni, szeretni kell a kémiát, és kreatívnak kell lenni, hiszen a gyógyszerészet egyfajta fejlesztő munka is.”


A kar Gyógyszerkémiai Intézetének laboratóriumában nemcsak a klasszikus kémiai munkák folynak, hanem itt végzik a nagy műszeres analitikai méréseket is. A speciális műszerekkel a különböző molekulákban található protonok és hidrogének számát és elhelyezkedését lehet megállapítani. Analitikai szerkezet meghatározásokat végeznek, de tömegspektroszkópia mérésére alkalmas berendezésekkel is rendelkeznek – kalauzolt Georgrádes Ádám. A Phd hallgatótól megtudtunk, hogy a kémiai analízis kurzuson a gyógyszerészjelöltek különböző ionokat vizsgálnak, elsajátítják az alapvető viselkedési szabályokat. A gyakorlatok során megismerik a laborokban használt eszközöket, eljárásokat, a gyógyszerészkémia kurzuson pedig – többek között – a gyógyszerkönyvi meghatározásokat sajátítják el a hallgatók, megismerik egy-egy kémiai vegyület hogyan működik a szervezetben.


*


Az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborában 9-10. osztályos középiskolások ismerkedhettek meg az univeristassal. De az SZTE a jelenlegi tizenegyedikesekre is gondol: 2015. szeptember 16-án, szerdán és szeptember 25-én, pénteken két alkalmas Tudománykommunikációs Médiatúrára várja az akkor már végzős fiatalokat.

Az SZTE Tudománykommunikációs Diáktábor és Médiatúra a TÁMOP-4.1.1.F-14/1/Konv-2015-0006 számú „Munkaerő-piaci igényekre támaszkodó gyakorlatorientált képzések, szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetem fókuszában” című pályázat keretében valósul meg.

 

SZTEinfo

Kapcsolódó cikkek:

Diákújságírók a szegedi egyetemről: sokoldalú az SZTE TTIK informatikai képzése

Diákújságírók a szegedi egyetemről: A lenyűgöző egyetemi könyvtár

Diákújságírók a szegedi egyetemről: a „laikus CPR-t” medikusoktól is tanulták

Diákújságírók a szegedi egyetemrő: BTK

Diákújságírók a szegedi egyetemről: a lelki egészség ápolója a szociális munkás

Diákújságírók a szegedi egyetemről: FOKozott tudásszomj és élvezet

Diákújságírók a szegedi egyetemről: SZTE GTK-diplomával jó munka és fizetés vár

Diákújságírók a szegedi egyetemről: az elmélet és gyakorlat összehangolói a mérnökök

 

Korábban írtuk:

Siker az SZTE Tudománykommunikációs diáktábora

Javában zajlik az SZTE tudománykommunikációs diáktábora

Diákújságíró táborba hív az SZTE

 Az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborát bemutató kisfilmek

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek