SZTE Info

Plain_Air_csoport

Egyetemisták és művésztanárok a csongrádi Plein Air alkotótelepen

A Csongrád-Öregszőlőkben lévő Plein Air művésztelep 40, az ott rendezett nyári alkotótábor 25 éves 2015 nyarán. A nemzetközi rangú alkotóhely és közösség kulcsfigurája Aranyi Sándor festőművész. Az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Rajz-művészettörténeti Tanszék nyugalmazott vezetőjével, kollégáival és tanítványával a jubileumi tárlaton, Csongrádon beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi Szög Art csoport vezetőjeként miért Csongrádon hozott létre olyan alkotótelepet, ahol a szegedi felsőoktatásban dolgozó művész tanárok és tanítványok is ihlető helyre leltek? – kérdeztük Aranyi Sándortól.

– Ebben a Tisza-parti városban töltöttem a gyermekkoromat, a feleségem is csongrádi, később is sok időt téltünk itt. Egyetemistaként például lejártam festeni a Körös-torokba, a szállásunk a Csongrád-Öregszőlőkben, a Tisza árterületén lévő Czajlik-villából alakított akkori úttörőház volt. Ez ideális helynek tűnt arra, hogy a természet ölén, a „szabadon festeni” elv alapján dolgozzunk – idézte első benyomásait. – Végül itt, ezen a területen sikerült létrehozni a csongrádi művésztelepet.

 

16 ország, 180 művész

A Plein Air születése Szeged és Darmstadti testvérvárosi kapcsolatához kötődik – folytatta a múltidézést a festőművész. Aranyi Sándor felvillantotta a dél-franciaországi Mirabel festői szépségű városában szerzett élményeit. A romos városkát a németek kezdték felújítani, ott művésztelepet alakítottak ki. E hangulat hatására, 1991-ben Aranyi Sándor Csongrádra szervezett művésztelepet, ahova magyar barátain kívül, a Darmstadtban megismert lengyel művészek mellé, temesvári alkotókat is hívott. Azóta bővült a kör: 16 ország vett részt, közel 180 művész alkotott Csongrádon az elmúlt 25 évben.


Megnyito


– Ideális az alkotásra a csongrádi környezet – mondta, mikor azt kívánta érzékeltetni, a több Csongrád megyei helyszínt is érintő kezdeményezések közül miért éppen itt maradt fönn a művésztelep. – Aki egyszer Csongrádon járt, szeret visszajönni. Ám az a végső lényeg, hogy legyen, aki megszervezi ezt a találkozót és művésztábort – mutatott magára mosolyogva Aranyi Sándor.


Plain_Air
A csongrádi tárlatnyitón.

Mester és tanítvány

Minden második évben megrendezik Csongrádon a Mesterek és Tanítványok Tábort. Így töltik meg tartalommal az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Művészeti Intézet Erasmus-kapcsolatait.

– A tanítványok, a fiatalok bevonása az egyik értelme a művésztelepnek – jelentette ki Aranyi Sándor. Példaként említettet, hogy 2015-ben, e jubileumi esztendőben, a szegedi egyetem művésztanárai közül Marosi Katalin hívta el Szepesi Dórát mint tanítványt, míg a nemrég végzett Tóth Eszter is a nyári telepen dolgozik.

– Szegeden is kollázsokat készítek, festő szakirányon végeztem alapszakon – mondta a csongrádi Szepesi Dóra, az SZTE JGYPK mester szakos hallgatója. – Most adott a lehetőségem, hogy kipróbáljam a szobrászatot.  

– Nyitás a világ felé ez a művésztelep – vélekedett az erdélyi Gál Lehel, aki 2007 óta tanít az SZTE JGYPK művészettörténeti tanszékén. – A kölcsönhatás a legfontosabb: tőlünk tanulnak a diákok, de mi is tanulunk a fiataloktól. Miközben figyelemmel kísérjük a fejlődésüket.Mesterek_tanitvany

 

Univerzális műtermek

Nincs profilja a csongrádi művésztelepnek. Teljesen szabad, nyitott, univerzális, festő-, szobrász-, grafikai műterem szolgálja az alkotókat, akár bronzot is önthet a művész. Nincs meghatározott létszám sem, de kényelmesen 16-17 művész fér el egyszerre a csongrádi alkotótelepen.

Az egykori tanítványok közül ma már többen tanárok: Molnár Sándor adjunktusként oktatja a szegedi egyetem művészpalántáit. Deák Zoltán műhelyvezető a szegedi egyetemen. Tehát a csongrádi művésztelep résztvevői között mindig akad egyetemi oktató – magyarázta Aranyi Sándor. Japántól kezdve Dél-Amerikán át egészen Temesvárig terjed a kapcsolatháló. – Kiterjedt az egyetemi együttműködés. Például a törökországi Izmirrel is művészeti együttműködést építettünk ki, egyetemi keretekben. Ez is igazolja, hogy a Plein Air léte is segítette a külkapcsolatok bővülését.

Szegednek sajnos nincs művésztelepe, de a csongrádi alkotótelepet magáénak tekintheti az egyetemi város is. Ugyanis a szegedi Szög Art Egyesület vette át a csongrádi művésztelep működtetését – magyarázta Aranyi Sándor, miközben fölvillantotta a Szeged – Csongrád – Mirabel háromszöget.

Hármas ünnepet ülhet idén a csongrádi kulturális fellegvár – hallottuk a Vajdaságból ide származott, a csongrádi művésztelepet 23 igazgató Dudás Sándor szobrászművésztől. Negyed évszázados múltra tekint vissza a Plein Air nemzetközi alkotótelep, az annak helyt adó csongrádi művésztelep 40, a bronzszimpózium pedig 15 éves.

 Mi az értéke a csongrádi művésztelepnek – kérdezett vissza Gál Lehel, aki 1991 óta visszatérő vendég. Összegzésképpen annyit mondott, hogy érték a nyugodt és fantasztikus környezet, a jól felszerelt műtermek és a csongrádi, szerető közönség.

 

SZTEinfo – Kép és szöveg: Újszászi Ilona


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.