SZTE Info

Plain_Air_csoport

Egyetemisták és művésztanárok a csongrádi Plein Air alkotótelepen

A Csongrád-Öregszőlőkben lévő Plein Air művésztelep 40, az ott rendezett nyári alkotótábor 25 éves 2015 nyarán. A nemzetközi rangú alkotóhely és közösség kulcsfigurája Aranyi Sándor festőművész. Az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Rajz-művészettörténeti Tanszék nyugalmazott vezetőjével, kollégáival és tanítványával a jubileumi tárlaton, Csongrádon beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi Szög Art csoport vezetőjeként miért Csongrádon hozott létre olyan alkotótelepet, ahol a szegedi felsőoktatásban dolgozó művész tanárok és tanítványok is ihlető helyre leltek? – kérdeztük Aranyi Sándortól.

– Ebben a Tisza-parti városban töltöttem a gyermekkoromat, a feleségem is csongrádi, később is sok időt téltünk itt. Egyetemistaként például lejártam festeni a Körös-torokba, a szállásunk a Csongrád-Öregszőlőkben, a Tisza árterületén lévő Czajlik-villából alakított akkori úttörőház volt. Ez ideális helynek tűnt arra, hogy a természet ölén, a „szabadon festeni” elv alapján dolgozzunk – idézte első benyomásait. – Végül itt, ezen a területen sikerült létrehozni a csongrádi művésztelepet.

 

16 ország, 180 művész

A Plein Air születése Szeged és Darmstadti testvérvárosi kapcsolatához kötődik – folytatta a múltidézést a festőművész. Aranyi Sándor felvillantotta a dél-franciaországi Mirabel festői szépségű városában szerzett élményeit. A romos városkát a németek kezdték felújítani, ott művésztelepet alakítottak ki. E hangulat hatására, 1991-ben Aranyi Sándor Csongrádra szervezett művésztelepet, ahova magyar barátain kívül, a Darmstadtban megismert lengyel művészek mellé, temesvári alkotókat is hívott. Azóta bővült a kör: 16 ország vett részt, közel 180 művész alkotott Csongrádon az elmúlt 25 évben.


Megnyito


– Ideális az alkotásra a csongrádi környezet – mondta, mikor azt kívánta érzékeltetni, a több Csongrád megyei helyszínt is érintő kezdeményezések közül miért éppen itt maradt fönn a művésztelep. – Aki egyszer Csongrádon járt, szeret visszajönni. Ám az a végső lényeg, hogy legyen, aki megszervezi ezt a találkozót és művésztábort – mutatott magára mosolyogva Aranyi Sándor.


Plain_Air
A csongrádi tárlatnyitón.

Mester és tanítvány

Minden második évben megrendezik Csongrádon a Mesterek és Tanítványok Tábort. Így töltik meg tartalommal az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Művészeti Intézet Erasmus-kapcsolatait.

– A tanítványok, a fiatalok bevonása az egyik értelme a művésztelepnek – jelentette ki Aranyi Sándor. Példaként említettet, hogy 2015-ben, e jubileumi esztendőben, a szegedi egyetem művésztanárai közül Marosi Katalin hívta el Szepesi Dórát mint tanítványt, míg a nemrég végzett Tóth Eszter is a nyári telepen dolgozik.

– Szegeden is kollázsokat készítek, festő szakirányon végeztem alapszakon – mondta a csongrádi Szepesi Dóra, az SZTE JGYPK mester szakos hallgatója. – Most adott a lehetőségem, hogy kipróbáljam a szobrászatot.  

– Nyitás a világ felé ez a művésztelep – vélekedett az erdélyi Gál Lehel, aki 2007 óta tanít az SZTE JGYPK művészettörténeti tanszékén. – A kölcsönhatás a legfontosabb: tőlünk tanulnak a diákok, de mi is tanulunk a fiataloktól. Miközben figyelemmel kísérjük a fejlődésüket.Mesterek_tanitvany

 

Univerzális műtermek

Nincs profilja a csongrádi művésztelepnek. Teljesen szabad, nyitott, univerzális, festő-, szobrász-, grafikai műterem szolgálja az alkotókat, akár bronzot is önthet a művész. Nincs meghatározott létszám sem, de kényelmesen 16-17 művész fér el egyszerre a csongrádi alkotótelepen.

Az egykori tanítványok közül ma már többen tanárok: Molnár Sándor adjunktusként oktatja a szegedi egyetem művészpalántáit. Deák Zoltán műhelyvezető a szegedi egyetemen. Tehát a csongrádi művésztelep résztvevői között mindig akad egyetemi oktató – magyarázta Aranyi Sándor. Japántól kezdve Dél-Amerikán át egészen Temesvárig terjed a kapcsolatháló. – Kiterjedt az egyetemi együttműködés. Például a törökországi Izmirrel is művészeti együttműködést építettünk ki, egyetemi keretekben. Ez is igazolja, hogy a Plein Air léte is segítette a külkapcsolatok bővülését.

Szegednek sajnos nincs művésztelepe, de a csongrádi alkotótelepet magáénak tekintheti az egyetemi város is. Ugyanis a szegedi Szög Art Egyesület vette át a csongrádi művésztelep működtetését – magyarázta Aranyi Sándor, miközben fölvillantotta a Szeged – Csongrád – Mirabel háromszöget.

Hármas ünnepet ülhet idén a csongrádi kulturális fellegvár – hallottuk a Vajdaságból ide származott, a csongrádi művésztelepet 23 igazgató Dudás Sándor szobrászművésztől. Negyed évszázados múltra tekint vissza a Plein Air nemzetközi alkotótelep, az annak helyt adó csongrádi művésztelep 40, a bronzszimpózium pedig 15 éves.

 Mi az értéke a csongrádi művésztelepnek – kérdezett vissza Gál Lehel, aki 1991 óta visszatérő vendég. Összegzésképpen annyit mondott, hogy érték a nyugodt és fantasztikus környezet, a jól felszerelt műtermek és a csongrádi, szerető közönség.

 

SZTEinfo – Kép és szöveg: Újszászi Ilona


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."