SZTE Info

Az SZTE-ről startoló művészek kiállítása a SZAB-székházban

„Mi hidat építünk a kultúrák között.” Ez a mottója a START PLEIN AIR Nemzetközi Művésztelep záró kiállításának. A jórészt a Szegedi Tudományegyetemen végzett alkotók tárlata 2015. szeptember 13-ig tekinthető meg a SZAB-székházban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az öt esztendeje alakult START PLEIN AIR művészcsoport mottója: „Mi hidat építünk a kultúrák között.”

 

 

Alkotók hídja Szeged és Csongrád között


kiallitasSzeged és Csongrád kulturális életének is része a START PLEIN AIR Nemzetközi Művésztelep záró kiállítása – fogalmazott a 9 alkotó képeit felvonultató tárlat megnyitóján Kecskés László. A Csongrád Képzőművészetéért Közalapítvány elnöke emlékeztetett: 2015. a jelentős jubileumok éve a Szeged és Csongrád közötti hidat is jelentő képzőművészeti életben. Ebben az esztendőben ünneplik, hogy 40 éve alakult meg a Csongrádi Művésztelep, 25. alkalommal gyűltek össze a Plein Air Nemzetközi Alkotótábor résztvevői, 15. lesz a sorban a Bronz Szimpózium, az 5. születésnapját ünnepli a START PLEIN AIR.


A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Művészeti Intézetének az oktatói, jelenlegi és egykori tanítványai közül sokan bekapcsolódtak és bekapcsolódnak a Csongrádi Művésztelep életébe, az ottani alkotócsoportokba, részt vesznek a nyári táborok programjában.


„Hasznom meg csak annyi lett belőle, hogy azóta mindig, teljes bizonyossággal meglátom a másik emberben a magunk akkori fajtáját, még akkor is, ha az adott ember éppen még nem az. És hogy néha, nagyon-nagyon halkan, alig hallom, meg tudom kérdezni magamtól, végeredményben miért is nem vagyunk rájuk büszkék. Meg magunkra, hogy közöttünk, lám, akár ezen a módon is lehet élni” – idézte az SZTE-oktató, a szegedi író, Szilasi László: A harmadik híd című regényének három mondatát Kecskés László, asszociációi magyarázatául.

 

 

Pályakezdők csoportjai


„A fiatal, többnyire pályakezdőket összefogó START PLEIN AIR Nemzetközi Művésztelep Árnyas Koppány Ákos szervezésében indult útjára Csongrádon 2011-ben. Közvetlen előzményének tekinthető az a kezdeményezés, amikor a Csongrád Plein Air keretében a résztvevő mesterek több alkalommal egy-egy tanítványukat is meghívták a művésztelepre. A START PLEIN AIR az egymással így kapcsolatba került tanítványok önálló szerveződéseként indult útjára. Az alkotótelep Bodor Tamás támogatásának köszönhetően a Körös-toroki ifjúsági szállóban működik” – hangzott el a kiállítás megnyitón Tóth Attila: Képzőművészet Csongrádon című könyvének egy részlete.


kiallitas2Az alapítókon kívül a START PLEIN AIR csoportban olyan fiatal alkotók is részt vesznek, akik több éve aktív képzőművészek.


„Törekvéseik közé tartozik : a plein air fogalmához fűződő művészeti hagyományok, a természet közeli alkotói szemlélet megőrzése, nemzetközi kulturális kapcsolatok fenntartása, az alkotók közötti kommunikációs elősegítése, a fiatalos, megújító szándékú alkotói közösség alkotásra inspiráló lehetőségeinek kihasználása, saját hagyományaik megteremtése” – írja Tóth Attila. Szerinte „az alkotó szemléletmódok és a művek stirális sokszínűsége jellemzi” e művészcsoportot. Együttműködéseik egyik terepe: Temesvár.

 

 

A hagyományteremtés jelene


Városi közösségek „hagyomány csinálói” a Szegedről és Temesvárról, vagy Magyarország más vidékeiről és Európa más országaiból Csongrádra érkező alkotók.

– A hagyomány a legtöbb ember gondolkodásában múltidejű fogalom. Pedig a jelenidejűség, a csinálás is fontos, sőt: ez a továbblépés záloga. Így válhat a hagyomány és annak ápolása közösségi szervezőerővé – mondta a tárlatnyitón Kecskés László:


A nemzetköziség jegyében a START PLEIN AIR szegedi kiállításán bemutatkozik: Alex Baciu, Kasza Karola Franciska, Katona Márk, Simonics János, Tar Béla, Torony Edith, Hegedűs Ioan Andrei, Sztahó Zsuzsanna, Árnyas Koppány Ákos.


Az alkotók „hídépítő szorgalmának” eredménye az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában (Szeged, Somogyi utca 7.) 2015. július 23-án nyílt, szeptember 13-ig látogatható tárlat is.

 

SZTEinfo – Fotó és szöveg: Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.