Bezár

Hírarchívum

rektori_nyar_kiemelt_nagy

A világ legjobbjai között az SZTE

A világ legjobbjai között az SZTE

2015. július 20.
2 perc

Ismét felkerült a Center for World University Rankings (CWUR) legfrissebb, 2015-ös világrangsorára a Szegedi Tudományegyetem. A világ legjobb 1000 egyetemét rangsoroló listán a 731. az SZTE.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nyilvánosságra hozta legújabb, 2015-ös rangsorát a Center for World University Rankings (CWUR). A CWUR listája nyolc szempont alapján rangsorolja az egyetemeket. A listát – többek között – az oktatás minősége (melyet az intézmény volt hallgatói által elnyert nemzetközi díjak alapján mérnek), a végzett hallgatók elhelyezkedése, az oktatók kiválósága, az idézési arány, a szabadalmak és a publikációk száma alapján állították össze.


A világ legjobb 1000 egyetemét rangsoroló listán az előkelő 731.helyezést érte el az SZTE. A Szegedi Tudományegyetem mellett öt másik magyar egyetem került fel az idei toplistára: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem.


A teljes lista ide kattintva érhető el.


A Szegedi Tudományegyetem más, világszínvonalú rangsorokban is kitűnően szerepel. A szegedi egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) 2015-ben nyilvánosságra hozott, a felsőoktatási intézmények tudományterületek szerinti toplistáján, 7 tudományterületen is a világ legjobb egyetemei közé került. Az SZTE nyelvészeti képzése a 101-150. helyen végzett. Az angol nyelv és irodalom terén a 201-250., a modern nyelvi és irodalmi képzések listáján az SZTE BTK a 201-250. lett. A gyógyszerészeti képzések listájában a 151-200. helyezést érte el a Tisza-parti universitas. A biológiaképzések rangsorára a szegedi egyetem a 301-400. helyen került fel, a kémia szakok listáján a 301-400. helyet szerezte meg. Az orvostudományi képzések tematikus listáján az SZTE a 251-300. helyen szerepel.


A felsőoktatási intézményekben dolgozó oktatók és kutatók publikációinak száma, valamint idézettsége alapján állítja össze évről évre listáját a Leideni Egyetem. A 2015-ös rangsorban a Szegedi Tudományegyetem a 703. helyen végzett.


2010 óta folyamatosan javítja előkelő helyezését a Szegedi Tudományegyetem a világ zöld egyetemeit rangsoroló „UI Green Metric Ranking of World Universities” toplistán. 2014-ben a top 20 közé emelkedett a Tisza-parti universitas. A világrangsorban a 19., Európában a 11. helyre lépett, Magyarországon változatlanul a legzöldebb felsőoktatási intézmény az SZTE.

 

Korábban írtuk:

QS toplista: újabb területeken is sikeres az SZTE

Miért az SZTE a „legzöldebb magyar egyetem” a világranglistán?


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek