Bezár

Hírarchívum

86. Ünnepi Könyvhét: Idegenfelfogás az első ezredforduló korában

86. Ünnepi Könyvhét: Idegenfelfogás az első ezredforduló korában

2015. június 04.
2 perc

Nem először fordul elő, hogy egy Szegedi Tudományegyetemen végzett hallgató saját könyvet ad ki PhD munkájából. E csopoprtba tartozik Halmágyi Miklós történész, akit Kovács Attila kérdezett Mi és ők című kötetéről a 86. Ünnepi Könyvhétre ráhangoló programként.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2015. június 3., 16 óra, SZTE Klebelsberg Könyvtár:

Halmágyi Miklós igazi történelmi barangolásba vezette hallgatóságát az interjút levezénylő Kovács Attila segítségével. A beszélgetés bensőséges hangulatbam telt, hiszen riporter és alanya már régről ismerik egymást: mindketten a szegedi Belvedere Meridionale történelem és társadalomtudományi folyóirat szerkesztői.

3._nap_Halmagyi_Miklos__Mi_es_ok_CsB
86. Ünnepi Könyvhét: Idegenfelfogás az első ezredforduló korában

Az író nyolc évig dolgozott Mi és ők című könyvén. Munkáját leginkább az eredeti források felkeresése nehezítette meg. Az alkotás megérte a fáradságot, hiszen egy igazán eredeti művet sikerült létrehozni, ami rengeteg izgalmas részlettel szolgál – többek között - a híres „A sagittis Hungarorum…”, azaz „A magyarok nyilaitól ments meg Uram, minket” szófordulat eredetéről, a végítélettel kapcsolatos gondolkodásról, a politika és az egyház viszonyáról, csatakiáltásokról, világiak nyelvtudásáról. Ez az alkotás nemcsak rólunk, magyarokról, hanem az akkori Európa más népeiről is egy valósághű társadalmi lenyomattal szolgál. A hallgatóság azt is megtudta az írótól, hogy a könyv központi témájára utal a cím is: A Mi (önazonosság) és a ti (idegenfelfogás) a magyar nép egykori identitástudatáról árulkodik.

A beszélgetés végén Halmágyi Miklós azt is megosztotta közönségével, hogy a jövőben egy mentalitástörténeti témát fog feldolgozni, ami az öregség megítéléséről szól a középkori Európában.

SZTEInfo - Cserei Bettina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek