SZTE Info

86. Ünnepi Könyvhét: Keresd a nőt! – érdekességek Szent-Györgyi Albertről és a Nobel-díjról

Hannus István professzorral beszélgetett Újszászi Ilona Szent-Györgyi Albert életének kevésbé ismert részleteiről, a Nobel-díj történetéről és a minduntalan felbukkanó "oldalborda" sorsfordító szerepéről. Az "SZTE utcára viszi a tudományt" - a 86. Ünnepi Könyvhét szegedi programjaihoz kapcsolódva.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2015. június 6., 18 óra 30 perc, a Lobby Café terasza:

 

Közismert a városi legenda, miszerint Szent-Györgyi Albert professzor úr nem merte elmondani feleségének, hogy ő igazából nem szereti a paprikát. A kínos vallomás elől menekülve felugrott az asztaltól, és a konfliktusforrást jelentő zöldséget magával vitte a laboratóriumába megvizsgálni: így derült fény a paprika magas C-vitamin tartalmára. Később derűs önkritikával mondogatta, hogy a házastársi gyávaság segítette őt hozzá a Nobel-díjhoz.


Hannus Istvánt is „egy nő”, jelesül hites felesége terelte akaratlanul a Szent-Györgyi Albert és a Nobel-díj kutatás felé. A szegedi egyetem porfessor emeritusa az Amerikai Egyesült Államokban figyelt fel a New York Times mikrofilmes archívumára, melyből a magyar tudóshoz kapcsolódó anyagokat lemásolta, összegyűjtötte. Noha már akkor megfogalmazódott benne a kiadás gondolata, 25 évet kellett várni a megjelenésre.

 

6._nap_-_Hannus_konyvbemutato_SzA  


A tudósító dicsérete


A Szegedi Egyetemi Tudástár harmadik kötete Szent-Györgyi Albert életét  és a New York Times digitalizált és mikrofilmes archívumaiban megtalálható írások segítségével tárja az olvasó elé.


Két dolog teszi ezt a - Szent-Györgyi Albert a Délmagyarországban és a New York Timesban című - könyvet különlegessé. Az egyik: a tudós és média együttműködése a kutatás során, a tudomány eredményeinek népszerűsítésében. A másik: Szent-Györgyi sokszínűsége és egyedisége, mely őt kedvelt közéleti személyiséggé tette.

 

 

A Paprika-díj szülőhelye


Szent-Györgyi Nobel-díját sokan becézték „Paprika-díjnak”, annak ellenére, hogy a C-vitamin megtalálása csak másodlagos a sejtlégzés leírásához képest; az oklevél indoklásában legalábbis. A szegediek szemében mégis az előbbi miatt vált igazán kinccsé és közismertté. Szent-Györgyi életének sok-sok mozzanatáról tudósítottak az újságírók. Így például arról, hogy milyen szépen táncolt az egyetemi bálon, hogy őt választották a Szegedi Sakk-kör elnökévé és még azt is megtudjuk a Délmagyarország digitális archívumából, hogy a felesége a környék teniszbajnoka.


Kevesen tudják, hogy a hexuronsavat – a C-vitamint – Szent-Györgyi először marha mellékvese-kéregből akarta kimutatni. Sikerült is, de csak nagyon kis mennyiségben: annak több mint negyvenszeresét tudta kivonni paprikából a mai Déri Miksa Szakközépiskola Kálvária téri épületében lévő laboratóriumában. Hiszen az se köztudott, hogy a Nobel-díjat érő kísérletek 1935-ig nem a Dóm téren zajlottak, hanem a Kálvária téren, ahol ma is látható a labor, az emléktábla, valamint a Nobel-díj másolata – jórészt Hannus István kezdeményezésére.

 

 

„Éva lánya”


Nemcsak a díjazott, hanem a Nobel-díj alapítója életében is fordulatot hozott "Éva lánya". A rossznyelvek szerint például azért nincs matematikai Nobel-díj, mert Alfred Nobel felesége félrelépett egy matematikussal. A tévedés „csupán” az, hogy a dinamit feltalálója agglegényként halt meg, jó eséllyel felszarvazatlanul. De a díjak megalapításában igenis fontos szerepet játszott egy nő, Bertha von Suttner, aki egy ideig Nobel titkárnője volt. Az ő nagyon aktív pacifista tevékenysége indította egykori főnökét a béke Nobel-díj létrehozására, melyet 1905-ben meg is kapott Bertha asszony.


Reménytelen vállalkozás volna minden apró, ám annál izgalmasabb részletet megemlíteni, mert a Szegedi Egyetemi Tudástár harmadik kötete sokszor 13+1 újdonságot kínál olvasóinak, kezdve azon, hogy miért is játszottak fontos szerepet a tengerimalacok Szent-Györgyi kutatásaiban, miért kaphatott volna még egy Nobel-díjat, és miért akarta megtagadni az adófizetést Amerikában...


SZTE info - Kép és szöveg: Szalai Anna


*


A Szegedi Egyetemi Tudástár kötetei elektronikus formában is elérhetőek lesznek az SZTE honlapján.

További információ: SZTE Média Centrum szerkesztősége, Szeged, Honvéd tér 6., telefonszám: +36 62 546-778, +36 70 333 86 54.


*

 

A 86. Ünnepi Könyvhét szegedi programjainak középpontjába a "társulások" szerepét állították. A Szegedi Egyetemi Tudástár és annak 3. kötete sem születhetett volna meg a "társulások" nélkül. Többek között erre is utal Hannus István és Újszászi Ilona beszélgetése, mely itt meghallgatható:

 

*

 

Az SZTE Hírportál információi a 86. Ünnepi Könyvhétről:


86. Ünnepi Könyvhét: „A virág a fény felé hajlik” - beszélgetés Böjte Csabával

86. Ünnepi Könyvhét: Utcára vitt tudomány –Szent-Györgyi öröksége

86. Ünnepi Könyvhét: Az idő kereke

86. Ünnepi Könyvhét: „Én itt vagyok” - irodalmi megemlékezés Baka Istvánról

86. Ünnepi Könyvhét: Egy csodálatos utazás

86. Ünnepi Könyvhét: Merőleges viszonyok – El Kazovszkij művészete

86. Ünnepi Könyvhét: „Az SZTE utcára viszi a tudományt” – akadémikus, professzor a kutatásról
86. Ünnepi Könyvhét: Hivatalos megnyitó és SZTE-s programok
86. Ünnepi Könyvhét: Szegedi hadi diadal

86. Ünnepi Könyvhét: Ígéretes kiadványok

86. Ünnepi Könyvhét: Idegenfelfogás az első ezredforduló korában

86. Ünnepi Könyvhét: Kötetbe foglalt cikkgyűjtemény az innovációról

„Az SZTE utcára viszi a tudományt” az Ünnepi Könyvhét idején

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.