Bezár

Hírarchívum

86. Ünnepi Könyvhét: Egy csodálatos utazás

86. Ünnepi Könyvhét: Egy csodálatos utazás

2015. június 06.
3 perc

Szilassi Péter Ami a bulvárhírekből kimaradt… Etiópia geográfus szemmel című könyvének tragikus hátteréről is szó estt, mikor az íróval, a Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány elnöke, Petrovics Kálmán beszélgetett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2015. június 4., 17 óra 30 perc, Somogyi-könyvtár:

Szilassi Péter tagja volt annak a négyfős szegedi csoportnak, amely 2012-ben utazott Etiópiába, hogy megismerje az országot. Ám ott a csoport két tagját, Szabad Gábort és Fábián Tamást egy gerilla-csoport meggyilkolta...

  Egy író motivációi

A Somogyi-könyvtár termébe érkezvén már tudtam, hogy egy nagyon izgalmas utazási regény bemutatásának lehetek tanúja: a projektorra vetítve a kirándulás képeit csodálhattuk meg. Fölvillantak Etiópia változatos tájai, és az ott élő 90 millió ember mindennapjainak részletei. Később kiderült, ez a könyv sokkal több, mint egy utazási napló.

Petrovics Kálmán kérdésére Szilassi Péter elmondta, hogy bár nagyon sok oka volt a könyv megírására az élmények átadásától kezdve az utazás újraélésén át a társak naplójáig, mégis az egyik legfontosabb a düh volt. Düh, mert úgy érezte, a gyilkosság története, visszhangja nagyon egyoldalúan, egysíkúan jelent meg a médiában. Két barátja halála valóban szörnyű tragédia volt, de úgy érzi, annak, amit megéltek Etiópiában, azt a rengeteg élményt, tapasztalatot, értéket meg kell osztania az emberekkel. Ez segítette abban, hogy éjt nappallá téve, az utazás után kt évvel írásba foglalja élményeit.

Több mint egy útikönyv

Amikor belekezdett a könyv megírásába, Szilassi Péter tudta, hogy többet akar írni, mint egy naplót. Nemcsak saját tapasztalatait, hanem az ország kulturális gazdagságát, természeti értékeit, történelmét, embereit is szerette volna megjeleníteni.

Így a könyv nemcsak egy úti beszámoló, hanem egy gazdaságföldrajzi könyv, az élővilágot bemutató könyv, természetföldrajzi könyv, kulturális ismeretterjesztő, egy Etiópiát bemutató képes dokumentum, mindezek mellett az emlékezés és a barátság könyve is.

  Mindenkinek ajánlott

Szilassi Péter könyve rendkívül komplex és sokoldalú olvasmány. Az olykor megdöbbentő történetek és a számtalan élmény mellett Szilassi Péter könyvébe földrajzi érdekességeket, tudományos tényeket is belecsempészett, hiszen célja volt az élménymegosztás mellett – természetföldrajz szakos tanárként – a tanítás és az olvasó ismereteinek bővítése is.

A könyvből számos érdekességet megtudhatunk. Tudták, hogy a kávé Etiópiából származik? Vagy például a tef nevű növény, ami minden gabonafélének az őse? Vagy hogy Etiópiában a nap 0. órája a napfelkelte?

E könyvet mindenkinek csak ajánlani tudom, hiszen egyetemisták, nyugdíjasok, kicsik és nagyok számára egyaránt olvasmányos és tanulmányos.

SZTEinfo - Kép és szöveg: Ondrik Imola

 

Az SZTE Hírportál információi a 86. Ünnepi Könyvhétről:

86. Ünnepi Könyvhét: Merőleges viszonyok – El Kazovszkij művészete

86. Ünnepi Könyvhét: „Az SZTE utcára viszi a tudományt” – akadémikus, professzor a kutatásról

86. Ünnepi Könyvhét: Hivatalos megnyitó és SZTE-s programok

86. Ünnepi Könyvhét: Szegedi hadi diadal

86. Ünnepi Könyvhét: Ígéretes kiadványok

86. Ünnepi Könyvhét: Idegenfelfogás az első ezredforduló korában

86. Ünnepi Könyvhét: Kötetbe foglalt cikkgyűjtemény az innovációról

„Az SZTE utcára viszi a tudományt” az Ünnepi Könyvhét idején

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek