Bezár

Hírarchívum

86. Ünnepi Könyvhét: Az idő kereke

86. Ünnepi Könyvhét: Az idő kereke

2015. június 06.
3 perc

Kálnay Adél írónőt Annus Gábor, a Tiszatáj irodalmi folyóirat művészeti szerkesztője kérdezte, a 86. Ünnepi Könyvhéten, a Tiszatáj könyvek sorozat legújabb kötetéről, a Régi képek című műről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2015. június 4., 18 óra 30 perc, Lobby Café:

Az ózdi származású József Attila-díjas költőnő, Kálnay Adél életében nagy szerepet tölt be a szegedi folyóirat, a Tiszatáj, hiszen már pályájának kezdete óta itt publikál, valamint utolsó két regényét (Hamvadó idő, Régi képek) a Tiszatáj adta ki.

Az írónőt egész életében foglalkoztatta az idő kérdése. Ezt a megfoghatatlan dolgot próbálja megfejteni utolsó két regényében. Kálnay Adél a régi fényképek segítségével szeretné megragadni az idő kerekét. Az írónő elmondása szerint a kép a világ egyik legizgalmasabb dolga, hiszen nemcsak egy röpke pillanatot ragad meg, hanem egy egész életet.

„Szerettem volna, ha valami csodás erő berántana a képekbe, s elém tárulna világuk, régen élt rokonaim világa. Egyszer én is régi kép leszek, gondoltam néha, s megborzongtam ettől a gondolattól” – olvasható a Régi képek ajánlójában.

A könyvhéten bemutatott Régi képek című regény főszereplői „egyedülálló” nők. Kálnay Adél felhívta közönségének a figyelmét arra, hogy ez az egyedülállóság nem azt jelenti, hogy társ nélküli asszonyokról lenne szó. Az "egyedülálló" kifejezés a rátermettség egy szinonimája. Nem véletlen, hogy a könyv borítóján is egy asszony régi fényképe szerepel, aki nem más, mint az örök példakép, az írónő nagymamája.

„ A Mama mindig valahogy ott van a tudatalattimban, és akarva-akaratlanul belekerül az írásaimba” – meséli Kálnay Adél.

Beszélgetés közben Annus Gábor megjegyezte, hogy mindig is lenyűgözte az írónő képekben, valósághű filmkockákban való ábrázolásmódja, ezért is nagyszerű lírikusnak tartja Kálnay Adélt.

„ Az utolsó két regényről Krúdy Szindbádjának első néhány filmkockája jutott az eszembe, ahol a hamvadó fadarabok és a régi képek váltogatják egymást. Talán ez nem véletlen” – jegyezte meg Annus Gábor.

A bemutatón az nem derült ki, hogy egyszer Kálnay Adél regényeit majd egyszer a filmvásznon is láthatjuk-e, az viszont igen, hogy az írónő jelenleg két művön is dolgozik. Az egyik az unokáinak ígért mesekönyv, a másik egy regény kezdemény, amiben a főszerepet az aknaszlatinai pokoli táj játsza.

SZTEInfo - Kép és szöveg: Cserei Bettina

Az SZTE Hírportál információi a 86. Ünnepi Könyvhétről:

86. Ünnepi Könyvhét: Egy csodálatos utazás

86. Ünnepi Könyvhét: Merőleges viszonyok – El Kazovszkij művészete

86. Ünnepi Könyvhét: „Az SZTE utcára viszi a tudományt” – akadémikus, professzor a kutatásról

86. Ünnepi Könyvhét: Hivatalos megnyitó és SZTE-s programok

86. Ünnepi Könyvhét: Szegedi hadi diadal

86. Ünnepi Könyvhét: Ígéretes kiadványok

86. Ünnepi Könyvhét: Idegenfelfogás az első ezredforduló korában

86. Ünnepi Könyvhét: Kötetbe foglalt cikkgyűjtemény az innovációról

„Az SZTE utcára viszi a tudományt” az Ünnepi Könyvhét idején

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek