Bezár

Hírarchívum

diplomaatado_szte_kiemelt_nagy

Jó fizetést ígér az SZTE-s diploma

Jó fizetést ígér az SZTE-s diploma

2015. június 04.
3 perc

Elkészült a 2009/2010-es és 2011/2012-es tanévben alap- és mesterképzésben végzett hallgatók munkaerő-piaci helyzetét bemutató jelentés. A frissdiplomások elhelyezkedési lehetőségeit feltáró adatbázis szerint az orvos- és egészségtudomány képzési területeken, a Szegedi Tudományegyetemen végzettek keresnek havonta a legtöbbet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Gyorsjelentés jelent meg a felvi.hu-n a diplomás pályakövetési rendszer adataival.



Átfogó kép a végzett hallgatók munkaerő-piaci helyzetéről


Az adatgyűjtés két teljes diplomás kilépő évfolyamra, a 2009/2010-es és 2011/2012-es tanévben alap- és osztatlan mesterképzésben, illetve mesterképzésben végzett hallgatókra, közel 85 ezer személyre terjed ki. A jelentés képzési területenként mutatja be a végzett hallgatók munkaerő-piaci jellemzőit, az intézmények szerinti eltéréseket is szemléltetve. A frissdiplomások helyzetét bemutató alap-, osztatlan mester-, valamint mesterszakos ábrák pedig az egyes képzések munkaerő-piaci beválását mutatják. Egy-egy képzési terület frissdiplomásainak leggyakoribb foglalkozásait pedig a kötet végén található szófelhők ábrázolják. A gyorsjelentés ide kattintva online lapozgatható, ide kattintva pedig pdf-ben letölthető.



Megéri a diploma


A jelentésből jól látszik, hogy kevés a diplomás álláskereső: a végzés után 1-3 évvel alig 5% a regisztrált álláskeresők aránya. A pályakezdők nagy része, 78%-a végez olyan munkát, amelyhez valóban szükség van a felsőfokú végzettségre. Sok korábbi felméréshez hasonlóan a felvi.hu-n megjelent jelentés is igazolta, hogy a diplomások jobban keresnek. A friss diplomások átlagjövedelem havi bruttó 224 954 forint. A felmérésből kiderül az is, hogy az egyes képzési területeken végzetteknek mennyi a havi bruttó átlagjövedelme. Az alapszakon végzettek közül az informatikusok keresnek a legjobban: havi bruttó 276 623 forintot. A műszaki végzettségűek havonta átlagosan 259 567 forintot, a közigazgatási, rendészeti és katonai pályán végzettek 250 539 forintot vihetnek haza. Legalacsonyabb, átlagosan 135 444 forint a művészeti területen végzettek keresete. Hasonló képet mutat a mesterképzésen végzettek helyzete is: az informatikusok 332 935 forintot, míg a művészeti területen diplomázók havi 168 126 forintot keresnek.



Mennyit keresnek az SZTE-n végzettek?


orvosi_jovedelmek_abraAz egész országra kiterjedő felmérés – többek között – kitért arra is, hogy egy-egy tudományterület diplomájával milyen átlagfizetést ígérnek. A Szegedi Tudományegyetemen bölcsészettudomány képzési területeken végzettek havi bruttó átlagjövedelme 166 439 forint, a társadalomtudomány területeken végzettek havonta 176 484 forintot kapnak.


A Szegedi Tudományegyetem gazdaságtudományi területein végzett volt hallgatóinak a havi bruttó átlagjövedelme 255 190 forint. Az orvos- és egészségtudomány képzési területeken végzettek havi bruttó keresete 235 149 forint, mely a hazai felsőoktatási intézményeket tekintve a legmagasabb. Ennél is nagyobb összeget vihetnek haza havonta az SZTE-n végzett informatikusok, havonta; 259 800 forintot.


195 832 forint az átlagos kereste a szegedi egyetem végzett jogászoknak, 203 404 forint a pedagógusképzés területén diplomázóknak. A Tisza-parti universitason sporttudomány képzési területeken végzettek havi bruttó átlagjövedelme 157 070 forint, az agrárképzésben diplomázóké 186 348 forint, míg a természettudományok területén végzetteké 165 381 forint.



SZTE-s pályakövetés


A felvi.hu-n 2013-ban megjelent felmérése szerint a Szegedi Tudományegyetemen végzettek átlagos munkakeresési ideje, vagyis az abszolutórium megszerzésétől az első munkába állásig eltelt időszak 3,97 hónap.


A Szegedi Tudományegyetem már több ízben is készített felmérést az intézményben végzett hallgatók körében, hogy feltárja, végzősei hogyan tették meg az első lépéseket a munkaerőpiacon, mennyi idő alatt sikerült munkát találniuk, milyen toborzási csatornákon keresztül próbáltak elhelyezkedni, és milyenek jelenlegi foglalkoztatási körülményeik. A korábbi évek során elvégzett kutatások eredményei alapján elmondható, hogy a végzés után sikeresen elhelyezkedett volt hallgatóknak – a lekérdezés időpontjában – 94%-a rendelkezett munkahellyel. A végzettek 56%-a a régióban, közülük 40% Csongrád megyében helyezkedett el. A Szegedi Tudományegyetem számos módon igyekszik a hallgatók elhelyezkedését támogatni, munka-erőpiaci helyzetét javítani. Az SZTE Karrier Iroda szolgáltatásának valamelyikét a nappali tagozaton végzetteknek általában 36-46%-a veszi igénybe, legnépszerűbb az állásbörze és a karrier kurzus.


*


A frissdiplomások munkaerő-piaci helyzetét feltáró adatbázis a Felsőoktatási Információs Rendszer, a Diákhitel Központ Zrt., a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal adminisztratív adatainak összekapcsolásán alapul.


SZTEinfo – össszeállította: Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek