Bezár

Hírarchívum

Magyar kutatók – köztük az SZTE ÁOK két munkatársa – rangos nemzetközi elismerése

Magyar kutatók – köztük az SZTE ÁOK két munkatársa – rangos nemzetközi elismerése

2015. június 23.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem kutatóinak közös tudományos publikációja érdemelte ki idén a Laboratóriumi Medicina Európai Szövetsége (EFLM) díját, amellyel a legkiválóbb kutatási eredményeket felmutató szerzőket tüntetik ki. Ezt a rangos elismerést korábban még soha nem ítélték oda magyar szakembereknek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A mesterséges megtermékenyítési technikák hatásfokának emelése az embrió potenciális károsodása nélküli vizsgálatokkal. Ez áll annak a kutatómunkának a középpontjában, amelyet a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem közös munkacsoportjának tagjai végezek el. Az erről a kutatómunkáról szóló cikk nyerte el a Laboratóriumi Medicina Európai Szövetsége (EFLM) díját. A publikáció szerzői: Bódis József, Kovács L. Gábor, Montskó Gergely, Várnagy Ákos és Zrínyi Zita a Pécsi Tudományegyetemről, valamint Janáky Tamás professzor és Szabó Zoltán adjunktus, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézetből.


Mi a korábbi kísérletek alapján érdekesnek ítélt molekula azonosítását végeztük a mesterségesen megtermékenyített embriók tápoldatából, amely molekula egy fehérje darabjának bizonyult. A megtermékenyítési folyamat, a tápoldatok összetételének mennyiségi vizsgálata, statisztikai analízise, a sikeres beültetéssel feltehetőleg jó korrelációt mutató molekulák kiválasztása a pécsi egyetem munkatársainak feladata volt – válaszolta Szabó Zoltán, mikor a munkamegosztásról érdeklődtünk. A fiatal kutató az SZTE Hírportáltól értesült az elismerésről. A szakmai konferenciára utazó Janáky Tamás professzor is a sajtóhír alapján tájékozódott a sikerről.

 

A mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó kutatás annak a munkacsoportnak az első kiemelkedő eredménye, mely az asszisztált reprodukció eredményességének fokozását célozta meg az embriót körülvevő tápoldatból történő diagnosztikával – tudta meg az MTI a szakmai vezetőjétől, Bódis Józseftől, a PTE rektorától.

 

A díjat 2015. június 22-én adták át Párizsban Kovács L. Gábornak, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont elnökének, a cikk társszerzőjének. Ezt a rangos elismerést korábban még soha nem ítélték oda magyar szakembereknek.

 

A Laboratóriumi Medicina Európai Szövetségének díját egy független szakértőkből álló bizottság ítéli oda minden évben, a korábban ismert diagnosztikai módszerekhez képest mind klinikai, mind gazdasági szempontból legjobb eredményt és hasznosíthatóságot bemutató tudományos cikk számára. A 10.000 Euro pénzjutalommal járó díjért idén 10 európai országból 17 publikáció szállt versenybe. Az értékelés során olyan szempontokat vizsgált a bizottság, mint az újdonság, eredetiség, tudományos minőség, klinikai jelentőség, és az eredmények gazdasági hatása.

 

A kutatás vezetője, Bódis József a díj kapcsán elmondta: „Hatalmas elismerés ez számunkra, egyúttal egy nagyon pozitív visszajelzés annak kapcsán, hogy valóban jó úton járunk a kutatásban. Ez a díj újabb lökést adhat nekünk a célunk eléréséhez, hogy a mesterséges megtermékenyítéseknél a jelenlegi 34-35%-os sikerességi arányt 50% körülire emeljük, ami világszinten is jelentős áttörést jelentene.”

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek