Bezár

Hírarchívum

Új, egészségipari-egészségtudományi projekt indult Szegeden

Új, egészségipari-egészségtudományi projekt indult Szegeden

2015. június 26.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont részvételével egy új, egészségipari-egészségtudományi komplex projekt indult.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A TÁMOP-4.2.6.15/1-2015-0002 számú „Egészségtudományi, egészségipari tudáshálózat a dél-alföldi régióban a molekuláris medicina innováció környezetének megteremtésére” című pályázat általános célkitűzése egy egészségtudományi és egészségipari tudáshálózat létrehozása a dél-alföldi régióban a molekuláris medicina innovációs környezetének megteremtésére, az ehhez kapcsolódó tudástranszfer, tudásmenedzsment gyakorlatának kialakítása.

 

A projekt kiemelt célja a kutatóhelyeken dolgozó kutatók, a civil és vállalati szektor és egészségügyi szakkormányzat szakembereinek részvételével közös tudástranszfer program megvalósítása. Prof. Dr. Széll Márta, a projekt szakmai vezetője elmondta: ahhoz, hogy a jövőben várható Európai Uniós pályázati kiírásoknak a régió megfeleljen az egészségtudomány és egészségipar területén új szinergiákat kell teremteni, a meglévőket megerősíteni. A pályázat a már meglévő kapcsolatok megerősítésére, új tartalmak kialakítására jött létre a tudományos, betegellátási, civil szervezetek, hatóságok és az ipari partnerek között. Ugyanakkor a projekt a szegedi Klinikai Központ egységei között már meglévő együttműködések intézményesítését, az egészségügyi ellátás javítását, fejlesztését is célozza –hangsúlyozta. A molekuláris medicina fejlettsége igen nagyfokú a dél-alföldi régióban, mely köszönhető a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban és a Tisza-parti universitason felhalmozódott tudásanyagnak. A legtöbb klinikai területen a tudás, a szándék és az eszközök is adottak arra, hogy az új generációs szekvenálási eljárások bevezetésre kerüljenek, mégis finanszírozási okok miatt ezeket az eljárásokat nem vagy csak korlátozott módon lehet a betegek gyógyításában alkalmazni. A projekt által létrejövő együttműködések ezeken a finanszírozási nehézségeken is segíthetnek –tette hozzá.


nyito_kepek_hiportalra-20150623
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetők.


A közel 400 millió forintos támogatást elnyert projektben 5 alapkutatási projektterv részletes kidolgozását végzik, amelyek a későbbiekben számos új egészségipari K+F+I projektet eredményezhetnek. A kijelölt 5 projektterv: az új megközelítésű toxikológiai vizsgálatok infrastrukturális és tudásalapjának megteremtése, új proteomikai és RNomikai megközelítések alkalmazása a humán kórképek pathogenezisének kutatásában, molekuláris mechanizmusok azonosítása szív-érrendszeri és gyomor-bél rendszeri megbetegedésekben, növényi anyagok és cianobakteriális metabolitok potenciális felhasználása daganatterápiában és UV-fény okozta bőrkárosodások terápiájában, valamint az őssejtterápiás lehetőségek.


A projektről bővebben itt és a pályázat honlapján olvashat.


SZTEinfo

ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek