Bezár

Hírarchívum

Új, egészségipari-egészségtudományi projekt indul az SZTE-n

Új, egészségipari-egészségtudományi projekt indul az SZTE-n

2015. június 22.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont részvételével egy új, egészségipari-egészségtudományi komplex projekt indul Szegeden. A projektet ismertető ünnepélyes nyitórendezvényt 2015. június 23-án 14 órától az SZTE központi épületében rendezik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A TÁMOP-4.2.6.15/1-2015-0002 számú „Egészségtudományi, egészségipari tudáshálózat a dél-alföldi régióban a molekuláris medicina innováció környezetének megteremtésére” című pályázat általános célkitűzése egy egészségtudományi és egészségipari tudáshálózat létrehozása a dél-alföldi régióban a molekuláris medicina innovációs környezetének megteremtésére, az ehhez kapcsolódó tudástranszfer, tudásmenedzsment gyakorlatának kialakítása a Szegedi Tudományegyetem quadruple helix modell alapú gazdasági- és társadalmi pozicionálásával.


Cél: alapkutatási projekttervek kidolgozása


A projekt célja 5 alapkutatási projektterv részletes kidolgozása, amelyek a későbbiekben számos új egészségipari K+F+I projektet eredményezhetnek. A pályázat előkészítése során kijelölt 5 projektterv: az új megközelítésű toxikológiai vizsgálatok infrastrukturális és tudásalapjának megteremtése, új proteomikai és RNomikai megközelítések alkalmazása a humán kórképek pathogenezisének kutatásában, molekuláris mechanizmusok azonosítása szív-érrendszeri és gyomor-bél rendszeri megbetegedésekben, növényi anyagok és cianobakteriális metabolitok potenciális felhasználása daganatterápiában és UV-fény okozta bőrkárosodások terápiájában, valamint az őssejtterápiás lehetőségek.


Közös tudástranszfer megvalósítása


A projekt kiemelt célja a kutatóhelyek dolgozó kutatók, a civil és vállalati szektor és egészségügyi szakkormányzat szakembereinek részvételével közös tudástranszfer program megvalósítása. Valamennyi tudástranszfer típusú tevékenység a konzorciumi tagok részéről részt vevő egységek és az adott tématerülethez illeszkedő, releváns iparágai szerepelők közötti rendszeres találkozókat, szakmai egyeztetéseket, előkészítő munkákat és véleménycserét foglal magába. Ezen kívül kiemelt szerep jut az onkológiai együttműködések fejlesztésének is. E témakörben a 2015. június 18-án tartott workshop első fontos állomása volt a kutatóhelyeken felhalmozott tudás „társadalmasítása” érdekében szervezendő, számszerűen 15 rendezvényből álló sorozatnak.


Várt eredmények


A projekt várt eredménye 3 darab stratégiai fejlesztési dokumentum, 5 darab egészségipari és egészségtudományi kutatás-fejlesztési terv, 10 darab kutatás-fejlesztési tervekhez illeszkedő konkrét projektterv kidolgozása. Emellett 15 szakmai hálózatok kialakulását és tapasztalatátadást segítő rendezvény lebonyolítása, 5 darab projekt eredményeként létrehozott új, intézményesített partneri kapcsolat kialakítása, 10 darab kidolgozott protokoll, 5 darab kidolgozott start-up vagy spin-off témajavaslat, valamint a projektbe 20 vállalati partner bevonása.

A 2015. június 23.-i rendezvényen a projekt részletes bemutatása mellett, a részt vevő vállalati partnerek, civil szervezetek és hatósági szervek is bemutatkoznak. A meghívó és program itt elérhető.


SZTEinfo


ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek