Bezár

Hírarchívum

beiskolazas_kiemelt_nagy

31 középiskolában mutatkozik be a Szegedi Tudományegyetem

31 középiskolában mutatkozik be a Szegedi Tudományegyetem

2015. május 12.
3 perc

2015. árpilis 8-án kezdte meg beiskolázási roadshow-ját a Szegedi Tudományegyetem. 2015. május 28-ig 31 dél-alföldi középiskolában 52 alkalommal mutatkozik be a Tisza-parti universitas képzési- és szolgáltatási kínálata.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hagyományszerűen középiskolai tájékoztató előadások keretében mutatja be a Szegedi Tudományegyetem a képzési kínálatát, a különböző karokat és az intézmény nyújtotta szolgáltatásokat.



A dél-alföldi régió 31 középiskolájába jut el az SZTE


2015. április 8. és május 28. között a dél-alföldi régió 31 iskolájába, köztük 11 szegedi intézménybe látogat el a Tisza-parti universitas. A tavaszi tájékoztató előadások célja a gondolatébresztés: a szegedi egyetemről szóló információk alapján a 10-11. osztályos diákok könnyebben dönthetnek a fakultációról, így hosszú távra tervezhetnek. 2015. május 14-én 15 óra 10 perctől a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban, 2015. május 19-én 10 órától a Kiskunhalasi Bibó István Gimnáziumban találkozhatnak a középiskolások a Tisza-parti universitas képviselőivel. 2015. május 20-án 13 óra 15 perckor a Szegedi Vedres István Szolgáltatási Szakképző Iskolában, 2015. május 22-én 9 óra 45 perckor a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumban mutatkozik be az SZTE. És ez persze csak némi ízelítő a beiskolázási roadshow programjából.



Mindent az SZTE-ről


A 45 perces tájékoztató előadásokon a továbbtanulás előtt álló fiatalok mindent megtudhatnak a Szegedi Tudományegyetem képzési kínálatáról, a külföldi mobilitási programokról, a hallgatói életről, az intézmény nyújtotta sport-, szállás-, karrierépítési-, és tehetséggondozási lehetőségekről. A színes Power Pointos előadásból kiderül, hogy a közel 25 ezer hallgatói létszámú intézmény mintegy 200 alapszakot kínál a felvételizőknek, akiket 2015. november 26-án nyílt napra is várnak. A Tisza-parti universitas hallgatóknak nyújtott juttatásaival és szolgáltatásaival is megismerkedhetnek a középiskolások, így például a városi tömegközlekedési bérlet, a jegyzettámogatás, a tanulmányi- és szociális ösztöndíj rendszerével. Az Egyetemi Tavasz, az Őszi Kulturális Fesztivál, a különböző kari és sportnapok hangulatát bemutató képekkel pedig egy kis időre maguk is az egyetemi élet részesei lehetnek. A tájékoztatóból az is megtudhatják a fiatalok, hogy a Szegedi Tudományegyetem Magyarország második network egyeteme, vagyis hazánkban a második legtöbb mobilitási lehetőséget az SZTE nyújtja. A Tisza-parti universitas nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra is, a középiskolások továbbtanulását Tehetség-HÍD programmal támogatja. A beiskolázási kampányon a diákok minden kérdésükre választ kapnak és kézhez vehetik az SZTE Felvételi Kiadványát is.

 


A pontszámításra és a többletpontokra is kíváncsiak a középiskolások


A tájékoztató előadásokban az aktuális felvételi eljárásról is hasznos információkat kapnak a középiskolások; megtudhatják milyen feltételekkel vehető fel valaki a felsőoktatásba, mit jelentenek a különböző képzési típusok és finanszírozási formák, hogyan zajlik a jelentkezés és mekkora eljárási díjjal kell számolni. Megtudhatják: hogyan számolják a felvételi pontszámot, mit jelent a minimum és a központi ponthatár fogalma, mit takar, és milyen kötelezettségekkel jár a hallgatói szerződés és mely szakokra kötelező az emelt szintű érettségi. Az átfogó előadások nagy népszerűségnek örvendenek a szegedi Tömörkény István Gimnázium diákjainak körében is.


A 2015. május 11-i előadáson a fiatalok kíváncsian érdeklődtek a központi ponthatárok és az adható többletpontok iránt. Az SZTE munkatársának válaszából megtudtuk: összesen 100 többletpont adható, mely emelt szintű érettségi, nyelvvizsga, kiemelkedő tanulmányi, illetve sporteredmény vagy szociális helyzet alapján ítélhető meg. A felvételi eljárással kapcsolatban a művész képzésekre bejutás módja felől is érdeklődtek a diákok. Erre vonatkozóan megtudtuk: a művészeti képzésekre külön eljárás vonatkozik, itt a pontokat a felvételi vizsga során beadott pályamunkák alapján határozzák meg.


Az SZTE beiskolázási kampányáról további információ: Középiskolai tájékoztató előadások


SZTEinfo – Gajzer Erzsébet


„Az előadássorozat a TÁMOP 4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0004, Harmadik generációs összehangolt szolgáltatási portfólió és irányítási rendszer kialakítása, valamint stratégiai jellegű optimalizálás megvalósítása közösségi típusú felsőoktatási együttműködés formájában Dél-Kelet Magyarországon című pályázat keretében valósul meg.”

ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek