SZTE Info

elektromos_auto_mk_kiemelt_nagy

Elkészült az SZTE első elektromos prototípus autója

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar valamint a Természettudományi és Informatikai Kar hallgatói közösen terveztek és építettek elektromos prototípus autót. Az innovatív járművel a 2015. május 21-24. közötti Shell Eco-marathon rotterdami versenyén áll rajthoz a STECO csapat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Saját tervezésű és építésű prototípus autójával először indul a Szegedi Tudományegyetem a Shell Eco-marathon világversenyen.A jövő mérnökei mérkőznek


A Shell Eco-marathon minden évben különleges kihívás elé állítja a diákokat a világ minden pontján, hiszen saját tervezésű és építésű energia-hatékony járműveikkel újabb és újabb üzemanyag-hatékony technológiákkal kell megbirkózniuk. Az Amerikában, Ázsiában és Európában megrendezett versenyeken 400 csapat közel 4000 diákja méri össze mérnöki tudását. A megmérettetésre hat magyarországi oktatási intézmény nevezett, köztük az SZTE csapata. A verseny innovatív, problémamegoldó és kreatív gondolkodást, valamint együttműködést igényel. A csapatok két kategóriában nevezhetnek: prototípus és városi koncepció. A formációk különféle hagyományos és alternatív üzemanyagtípusokat használhatnak járműveik meghajtásához. A belsőégésű motorok esetén ezek a 95-ös benzin, dízel, GTL, biodízel, etanol és a CNG. Az elektromos hajtásúak esetében hidrogén, illetve hálózatról tölthető akkumulátoros autók versenyezhetnek. A Shell Eco-marathon európai futamára 30 ország, 16 és 25 év közötti diákjai érkeznek, hogy összemérjék tudásukat. A verseny győztese az, aki az autó tervezésének és a felhasznált technológiáknak köszönhetően a legnagyobb távot teszi meg 1 kWh energiával, vagy 1 liter üzemanyaggal.


Elektromos_auto_Shell_MK
Elkészült az SZTE első elektromos prototípus autója - GALÉRIA


Újonc a STECO csapat


A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar, valamint Természettudományi és Informatikai Kar hallgatóiból és oktatóiból álló STECO csapat újonc a nemzetközi versenyen, így az idei év elsősorban a mérkőzés megismerésével és a felkészüléssel telt. A csapat tagjai – Kasza Krisztián, Tóth-Molnár Gábor, Horgosi Zsolt, Terhes Péter, Varró Ervin, Seres Imre, Kőrös Pál Csaba és Nagyillés Balázs – 2014. novemberében kezdte meg az előkészületeket és a jármű tervezését, majd 2015. márciusában a kivitelezés is kezdetét vette – tudtuk meg Tóth-Molnár Gábortól. A csapat menedzsere hozzátette: a prototípus autón már csak apró simításokat kell elvégezni és befejezni a zárt burkolatot. „Mivel idén indulunk először ezen a nagy hagyományú versenyen, célunk hogy próbára tegyük magunkat, fejlesszük a megmérettetésre való készüléssel a készségeinket. A felkészülés egyfajta szakmai pluszt is jelent, számos tapasztalatot szerzünk a műszaki problémák megoldásában. Emellett az együtt töltött felkészülési idő a csapatszellemet is erősíti. Reményeink szerint magas hatásfokú lesz a jármű, így a középmezőnyben zárhatjuk a versenyt” – nyilatkozta a csapat menedzsere.Nagy kihívás a világverseny


A „Zeus” nevet viselő jármű elektronikáját az SZTE TTIK-s hallgatók készítették, az MK-sok pedig a jármű hajtását és karosszériáját. A tehetséges fiataloknak már vannak tapasztalatai az akkumulátorok és az elektromos hajtású járművek tervezése területén. A legnagyobb kihívást kezdetben a tervezés, a gyártási feladatok és a logisztika jelentette a diákoknak. A főként kerékpáralkatrészekből álló prototípus autó alumínium vázát polikarbonát borítja, melyre – vélhetően – karbon mintás matricák kerülnek. A jármű megalkotásakor a környezettudatosságot is szem előtt tartották a fiatalok: újrahasznosított anyagból készült például a kormány. A körülbelül 30 kilogrammos autó maximum 35 km/h sebességre képes – tájékoztatott Kasza Krisztián. A csapat pilótája elmondta: a hagyományos autóvezetéstől eltérően nagyon oda kell figyelni az innovatív jármű fogyasztására, hiszen ez alapján dől el a verseny. „ Nagy kihívás vezetni a járművet, a fogyasztás csökkentése miatt sokat kell gurulni. A tesztelésen méréseket is végzünk, melyekből következtethetünk az optimális sebesség megválasztására” – fogalmazott. A csapat az idei megmérettetés után jövőre is szeretne starthoz állni, de akkor már egy másik autóval.


SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát


Korábban írtuk:

Elektromos prototípus autóval indul világversenyen az SZTE

Innovációs világversenyre készül az SZTE mérnök csapata

SZTE-csapat a mérnöki világversenyen

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.