SZTE Info

elektromos_auto_mk_kiemelt_nagy

Elkészült az SZTE első elektromos prototípus autója

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar valamint a Természettudományi és Informatikai Kar hallgatói közösen terveztek és építettek elektromos prototípus autót. Az innovatív járművel a 2015. május 21-24. közötti Shell Eco-marathon rotterdami versenyén áll rajthoz a STECO csapat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Saját tervezésű és építésű prototípus autójával először indul a Szegedi Tudományegyetem a Shell Eco-marathon világversenyen.A jövő mérnökei mérkőznek


A Shell Eco-marathon minden évben különleges kihívás elé állítja a diákokat a világ minden pontján, hiszen saját tervezésű és építésű energia-hatékony járműveikkel újabb és újabb üzemanyag-hatékony technológiákkal kell megbirkózniuk. Az Amerikában, Ázsiában és Európában megrendezett versenyeken 400 csapat közel 4000 diákja méri össze mérnöki tudását. A megmérettetésre hat magyarországi oktatási intézmény nevezett, köztük az SZTE csapata. A verseny innovatív, problémamegoldó és kreatív gondolkodást, valamint együttműködést igényel. A csapatok két kategóriában nevezhetnek: prototípus és városi koncepció. A formációk különféle hagyományos és alternatív üzemanyagtípusokat használhatnak járműveik meghajtásához. A belsőégésű motorok esetén ezek a 95-ös benzin, dízel, GTL, biodízel, etanol és a CNG. Az elektromos hajtásúak esetében hidrogén, illetve hálózatról tölthető akkumulátoros autók versenyezhetnek. A Shell Eco-marathon európai futamára 30 ország, 16 és 25 év közötti diákjai érkeznek, hogy összemérjék tudásukat. A verseny győztese az, aki az autó tervezésének és a felhasznált technológiáknak köszönhetően a legnagyobb távot teszi meg 1 kWh energiával, vagy 1 liter üzemanyaggal.


Elektromos_auto_Shell_MK
Elkészült az SZTE első elektromos prototípus autója - GALÉRIA


Újonc a STECO csapat


A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar, valamint Természettudományi és Informatikai Kar hallgatóiból és oktatóiból álló STECO csapat újonc a nemzetközi versenyen, így az idei év elsősorban a mérkőzés megismerésével és a felkészüléssel telt. A csapat tagjai – Kasza Krisztián, Tóth-Molnár Gábor, Horgosi Zsolt, Terhes Péter, Varró Ervin, Seres Imre, Kőrös Pál Csaba és Nagyillés Balázs – 2014. novemberében kezdte meg az előkészületeket és a jármű tervezését, majd 2015. márciusában a kivitelezés is kezdetét vette – tudtuk meg Tóth-Molnár Gábortól. A csapat menedzsere hozzátette: a prototípus autón már csak apró simításokat kell elvégezni és befejezni a zárt burkolatot. „Mivel idén indulunk először ezen a nagy hagyományú versenyen, célunk hogy próbára tegyük magunkat, fejlesszük a megmérettetésre való készüléssel a készségeinket. A felkészülés egyfajta szakmai pluszt is jelent, számos tapasztalatot szerzünk a műszaki problémák megoldásában. Emellett az együtt töltött felkészülési idő a csapatszellemet is erősíti. Reményeink szerint magas hatásfokú lesz a jármű, így a középmezőnyben zárhatjuk a versenyt” – nyilatkozta a csapat menedzsere.Nagy kihívás a világverseny


A „Zeus” nevet viselő jármű elektronikáját az SZTE TTIK-s hallgatók készítették, az MK-sok pedig a jármű hajtását és karosszériáját. A tehetséges fiataloknak már vannak tapasztalatai az akkumulátorok és az elektromos hajtású járművek tervezése területén. A legnagyobb kihívást kezdetben a tervezés, a gyártási feladatok és a logisztika jelentette a diákoknak. A főként kerékpáralkatrészekből álló prototípus autó alumínium vázát polikarbonát borítja, melyre – vélhetően – karbon mintás matricák kerülnek. A jármű megalkotásakor a környezettudatosságot is szem előtt tartották a fiatalok: újrahasznosított anyagból készült például a kormány. A körülbelül 30 kilogrammos autó maximum 35 km/h sebességre képes – tájékoztatott Kasza Krisztián. A csapat pilótája elmondta: a hagyományos autóvezetéstől eltérően nagyon oda kell figyelni az innovatív jármű fogyasztására, hiszen ez alapján dől el a verseny. „ Nagy kihívás vezetni a járművet, a fogyasztás csökkentése miatt sokat kell gurulni. A tesztelésen méréseket is végzünk, melyekből következtethetünk az optimális sebesség megválasztására” – fogalmazott. A csapat az idei megmérettetés után jövőre is szeretne starthoz állni, de akkor már egy másik autóval.


SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát


Korábban írtuk:

Elektromos prototípus autóval indul világversenyen az SZTE

Innovációs világversenyre készül az SZTE mérnök csapata

SZTE-csapat a mérnöki világversenyen

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."