SZTE Info

Ismét Nobel-díjas kutató látogat Szegedre

2015. június 11-től június 14-ig Szegedre látogat Erwin Neher Nobel-díjas kutató és Eva Neher, az X-lab vezetője. A két világhírű tudós a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudós Akadémia meghívására érkezik a negyedik Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozójára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Immár negyedik alkalommal szervezi meg a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudós Akadémia azt a tehetséggondozó programot, amelyet 2012-ben Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulóján indított el a Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Kara és a MTA Biológiai Kutatóközpont.Két világhírű tudás Szegeden


Erwin_neher_2007_lindau
Erwin Neher (forrás: wikipedia.org)

Erwin Neher Nobel-díjas kutató és Eva Neher, az X-lab vezetője 2015. június 11-én érkezik a Tisza parti városba. A két világhírű tudós lesz a díszvendége a IV. Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozójának.


Erwin Neher, német biofizikus 1991-ben nyerte el az orvostudományi Nobel-díjat a sejtek ioncsatornáinak működését illető felfedezéseiért és a folt-feszültségzár (patch clamp) méréstechnika kidolgozásáért. A mostani szegedi látogatás azért is különleges, mert Eva Neher, a göttingeni X-lab program vezetője is Szegedre látogat. A laboratórium speciális tudományos képzést biztosít a 16-20 év közötti diákoknak, ezáltal támogatva a fiatal tehetségek tudóssá nevelését.A középiskolás tehetségek támogatása


eva_neher
Eva Neher (forrás: hna.de)

A két világhírű tudós szegedi látogatása lehetőséget teremt arra, hogy a középiskolások és az egyetemisták személyes példa révén tudják meg, miért érdemes tudományos tevékenységgel foglalkozni. A programról előzetesen annyit már lehet tudni, hogy a két tudós találkozik a Szegedi Tudós Akadémia Szent-Györgyi Diákjaival és mentoraikkal, sőt: közösen részt vesznek egy tudományos konferencián is, ahol a Szent-Györgyi Diákok mutatják be kutatásaikat.


A tervek szerint a középiskolások különböző laboratóriumokba is ellátogatnak, ahol szegedi professzorok mutatják be kutatócsoportjaikat és ismertetik kutatási tevékenységüket.


A programra a már meglévő Szent-Györgyi Ifjak mellett 11.-12.-es tanulók, biológiai és kémia tanárok, valamint egyetemisták jelentkezését is várják. További információ és regisztrációSzent-Györgyi Talentum díjátadó


A Neher házaspár szegedi látogatásának másik fontos programja a Szent-Györgyi Talentum Díj átadása lesz.


A Szent-Györgyi Talentum Díjjal olyan szegedi tudóst ismernek el, aki – Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan – a felfedezéséhez kapcsolódó kutatómunka jelentős részét a Tisza-parti városban végezte. A díjat először 2013-ban adták át, a díjazott Papp Balázs, az SZBK kutatója volt, aki a génkölcsönhatási hálózatok általános tulajdonságainak feltárásáért nyerte el Szent-Györgyi Talentum Díjat, melyet Bert Sakmann Nobel-díjas tudóstól vehetett át. 2014-ben Pál Csaba kapta az elismerést, melyet Ada Yonath és Aaron Ciechanover Nobel-díjas kutatók adtak át. A fiatal szegedi tudós a baktériumok antibiotikumokkal szembeni rezisztenciájának részletes feltérképezéséért nyerte el a Szent-Györgyi Talentum Díjat, majd 2015. május 18-án átvette a Bolyai-díjat.


A 2015-ös év díjazottjának kiválasztásában az Alapítvány kuratóriuma mellett Erwin Neher is részt vesz. A díjat 2015. június 13-án 20 órakor a Szegedi Nemzeti Színházban adják át.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 23.
  10:00 - 12:30
  Prof. Dr. Borbás Anikó (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) Gyökös tioladdíciók telítetlen szénhidrátokon címmel és Prof. Dr. Herczegh Pál (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) előadása A teikoplanin származékoktól a triciklánókig: a közelmúlt terméséből címmel a SZAB Gyógyszerésztudományi Szakbizottság Gyógyszerkémiai és Gyógyszeranalitikai Munkabizottság, valamint az SZTE Gyógyszerkémiai Intézet programja.
 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/