SZTE Info

irinyi_kemia_verseny_kiemelt_nagy

Az SZTE adott és ad otthont az Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny döntőjének

A Szegedi Tudományegyetem adott helyet 2015. április 24-26. között a Magyar Kémikusok Egyesülete Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenye döntőjének. E nemes vetélkedést még további 3 éven át az SZTE szervezi.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenye megnyitóját 2015. április 24-én tartották az SZTE Általános Orvostudományi Kar Dóm téri épületének nagyelőadójában. A diákokat, felkészítő tanáraikat és a gyerekeket kísérő szülőket Kemény Lajos, a szegedi egyetem tudományos rektorhelyettese, majd Simonné Sarkadi Lívia, a Magyar Kémikusok Egyesületének elnöke és Wölfling János, a Szervezőbizottság elnöke köszöntötte. Pálinkó István, a Versenybizottság elnöke néhány fontos tudnivaló közlésével, és sok sikert kívánva a versenyzőknek, zárta a megnyitót.

 

 

Írásbeli után szóbeli forduló


Másnap az írásbeli és gyakorlati fordulókkal folytatódott a verseny. A kísérőtanárok valamint az SZTE Kémiai Tanszékcsoportról szervezett javítók munkájának eredményeképpen estére részleges eredményhirdetést tarthattak, amelyen kiderült az, hogy kategóriánként hányan és kik szerepelhetnek a szóbeli fordulóban.


A szóbeli forduló zsűrijének elnöke: Simonné Sarkadi Livia, az MTA doktora, egyetemi tanár; tagjai: Wölfling János, az MTA doktora, egyetemi tanár, Pálinkó István, az MTA doktora, egyetemi docens, Petz Andrea egyetemi adjunktus volt.


A szóbeli forduló, és így az egész rendezvény, ünnepélyes eredményhirdetéssel és zárófogadással fejeződött be.

 

Irinyi_kemia_verseny_2015._aprilis_23
Az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőjét az SZTE rendezi - GALÉRIA

 


A támogatók


A rendezvény kiemelt támogatói: MOL Nyrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A program részben az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-TV-14-A-0056 kódszámú pályázati támogatásból valósult meg.

 

 

Nyertesek és különdíjasok


A kategóriák első három helyezettjei és a különdíjasok:


I.a. kategória

1. helyezés

Striker Balázs

Fazekas Mihály Gimnázium

Budapest

2. helyezés

Arany Eszter Sára

Lovassy László Gimnázium

Veszprém

3. helyezés

Marozsák Tóbiás

Árpád Gimnázium

Budapest

 


 

I.b. kategória

1. helyezés

Sajgó Mátyás

Földes Ferenc Gim-názium

Miskolc

2. helyezés

Botlik Bence

ELTE Apáczai Cse-re János Gyakorló-gimnázium és Kol-légium

Budapest

3. helyezés

Lakatos Gergő

DE Kossuth Lajos Gimnázium

Debrecen

 

I.c. kategória

1. helyezés

Dragan Viktor

Petrik Lajos Szakközépiskola

Budapest

2. helyezés

Kajtár Richárd

Vegyipari Szakkö-zépiskola

Debrecen

3. helyezés

Kovács Attila

Vegyipari Szakközépiskola

Debrecen

 

III. kategória

1. helyezés

Károlyi Dénes

Mechatronikai Szakközépiskola

Budapest

2. helyezés

Szajkó Péter

Horváth Boldizsár Szakközépiskola

Szombathely

3. helyezés

Szabó Dávid László

Boronkay György Szakközépiskola

Vác

 

Az Irinyi János-díjat az I. és III. kategóriákban Sajgó Mátyás kapta.

 

Az I. és III. kategóriákban a gyakorlati (laboratóriumi) fordulóban legjobb eredményt elért versenyző Károlyi Dénes volt.

 

A I. és III. kategóriákban az írásbeli fordulóban legeredményesebb elméleti feladatmegoldó Botlik Dénes, számításos feladatmegoldó pedig Sajgó Mátyás volt.

 


 

II.a. kategória

 

1. helyezés

Turi Soma

ELTE Apáczai Csere János Gya-korlógimnázium

Budapest

2. helyezés

Bajczi Levente

Török Ignác Gim-názium

Gödöllő

3. helyezés

Major Ábel

Földes Ferenc Gimnázium

Miskolc

 

II.b. kategória

1. helyezés

Augusztin András

ELTE Apáczai Cse-re János Gyakorló-gimnázium

Budapest

1. helyezés

Orosz János Máté

Andrássy Gyula Gimnázium

Békéscsaba

1. helyezés

Szathury Bálint

Piarista Gimnázium

Budapest

 

II.c. kategória

1. helyezés

Borbély Dániel

Petrik Lajos Szakkö-zépiskola

Budapest

2. helyezés

Nagy Ferenc

Vegyipari Szakközépiskola

Debrecen

3. helyezés

Zsignár-Nagy Barnabás

Petrik Lajos Szakkö-zépiskola

Budapest

 

Az Irinyi János-díjat a II. kategóriában Turi Soma kapta.

 

A II. kategóriában a gyakorlati (laboratóriumi) fordulóban legjobb eredményt elért két versenyző Gyenes Péter (Radnóti Miklós Gimnázium, Szeged) és Biró Csenger (Petrik Lajos Szakközépiskola, Budapest) voltak.

 

A II. kategóriában az írásbeli fordulóban legeredményesebb elméleti feladatmegoldó Turi Soma, számításos feladatmegoldó pedig Williams Kada (Radnóti Miklós Gimnázium, Szeged) volt.

 

Kiemelkedő tehetséggondozó munkájukért a felkészítő tanárok közül Endrész Gyöngyi (Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc), Karasz Gyöngyi (Török Ignác Gimnázium, Gödöllő), Tiringerné Bencsik Margit (Vörösmarty Mihály Gimnázium, Érd) kapott elismerést.

 

SZTEinfo

Fotók: Mótyán Gergő

Korábban írtuk:

Az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőjét az SZTE rendezi

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.