Bezár

Hírarchívum

konyvhet_2015_kiemelt_nagy

„Az SZTE utcára viszi a tudományt” az Ünnepi Könyvhét idején

„Az SZTE utcára viszi a tudományt” az Ünnepi Könyvhét idején

2015. május 29.
5 perc

2015. június 4-8. között rendezik meg Szegeden a 86. Ünnepi Könyvhetet és a 14. Gyermekkönyvnapokat. A programsorozatba számos tudománynépszerűsítő beszélgetéssel, könyvbemutatóval és játékos feladattal kapcsolódik be a Szegedi Tudományegyetem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 86. Ünnepi Könyvhét hivatalos időpontja 2015. június 4–8,. de a szegedi intézmények számos programmal kapcsolódnak a rendezvényhez 2015. május 28. és június 11. között.



Színes programkínálat felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt


A központi helyszín idén is a Dugonics tér, ahol a 86. Ünnepi Könyvhét időszakában fél óránként újabb és újabb program várja az érdeklődőket – hétköznaponként fél 5 és fél 8 között, hétvégén egész nap. Számos szegedi közművelődési intézmény, így például a Reök-palota, a Móra Ferenc Múzeum, több kávéház, mint a Grand Café, a Millenium Kávéház és a Lobby Café is helyszínéül szolgál majd az olvasás kultúráját népszerűsítő eseményeknek – ismertette Andóczi Balogh Éva a könyvhétről tartott 2015. május 28-i sajtótájékoztatón.


A 86. Ünnepi Könyvhét programjában számos író-olvasó találkozó, könyvbemutató, dedikálás, interaktív gyerekprogram, koncert és művészeti csoport-előadás is szerepel. A rendezvény vendégei között köszönthetjük – mások mellett – Závada Pál Kossuth-díjas írót és Závada Péter költőt, Kiss Ottó József Attila- díjas költőt és Lovász Andrea mesekutatót, Tóth Krisztina József Attila-díjas költőt, műfordítót és Hevesi Judit költőt, valamint Böjte Csabát is.


A hagyományokhoz híven, az Ünnepi Könyvhéten a szegedi írók és költők is bemutatkoznak: 2015. június 6-án 10 órától a Dugonics téren Veszelka Attila író beszélget Bátyi Zoltánnal, Becsy Andrással, Bene Zoltánnal, Czilczer Olgával és Horváth Péterrel.


A könyvhéthez kapcsolódóan 14. alkalommal szervezik meg a Gyermekkönyvnapokat, hiszen kiemelt jelentőségű a gyermekek olvasóvá nevelése. A fiatalabb korosztályt olvasás népszerűsítő játékokkal, könyvkirály választással, olvasó és játszó ligettel várják. A gyermekkönyvkiadók sátrainál interaktív játékokkal, június 5-én 10 órától a Dugonics téren pedig „Sárkányjárgány” interaktív mesekoncerttel kedveskednek a gyerekeknek – tájékoztatott a Somogyi-könyvtár PR-munkatársa.


Az Ünnepi Könyvhéten megelevenedik az idén 250 éven született író, Szeged egykori főmérnökének, Vedres Istvánnak alakja is. A Somogyi-könyvtár sátránál a Vedres István által tervezett régi szegedi Városházát ábrázoló kép „ablakaiba” tehetik be a látogatók az általuk javasolt magyar nyelvű könyv szerzőjét és címét, ezzel megalkotva egy családi könyvtárat.


Konyvhet_sajtotajekoztato_2015._majus_28_HD
„Az SZTE utcára viszi a tudományt” az Ünnepi Könyvhét idején - GALÉRIA


Szilasi László nyitja a szegedi könyvhetet


A rendezvény ünnepélyes megnyitója 2015. június 4-én, csütörtökön 16 óra 30 perckor kezdődik a Dugonics téren. Köszöntőt mond Solymos László, Szeged város alpolgármestere, a könyvhetet megnyitja Szilasi László József Attila- díjas író, a Szegedi Tudományegyetem BTK Magyar Irodalmi Tanszék egyetemi docense.


A nyitóünnepség után adják át a könyvkiadási támogatásokat és az Év Könyve díjat, melyet 2015-ben a Szent-Györgyi Albert Rotary Club „Mi meséink: mesék gyermekeknek, gyermekektől” című könyve nyerte el. A nyitórendezvényen közreműködnek az SZTE Bölcsészettudományi Kar és a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar hallgatói, valamint a Szeged Táncegyüttes Babszem Csoportja.



Tudománynépszerűsítés és játék


A 86. Ünnepi Könyvhét tematikájában a szépirodalom mellett nagy hangsúlyt kap a tudománynépszerűsítés is. Számos tudománynépszerűsítő programmal jelentkezik a Szegedi Tudományegyetem az Ünnepi Könyvhéten.


2015. június 1-jén 16 órakor az SZTE Klebelsberg Könyvtár AudMin-ban a Szegedi Egyetemi Kiadó műhelyei közül a JATEPress gondozásában megjelent Az innovációs rendszer néhány metszete című kiadványról Laki Mihály és Vilmányi Márton beszélget a szerzővel, Inzelt Annamáriával. Ugyanitt június 2-án 16 órától Kiss Gábor Ferenc szerkesztésében megjelent Kézikönyv a 2. Világháború hadtörténetéhez. Tények, adatok, források című könyvét mutatják be. A könyvbemutató házigazdája Olasz Lajos történész. Június 3-án 16 órától szintén a Szegedi Egyetemi Kiadó könyvbemutatója várja a látogatókat: Halmágyi Miklós: Mi és ők. Azonosság és idegenség az első évezred fordulóján. A szerzővel Kovács Attila történész beszélget. Június 4-én ugyancsak az SZTE Klebelsberg Könyvtár AudMin-ban a JATEPress kiadó Merőleges viszonyok. Tanulmányok El Kazovszkijról című kiadványáról beszél Cserjés Katalin szerkesztő. Pénteken, június 5-én 16 órától a JATEPress kiadó A Kiskunsági Nemzeti Park víztana és vízföldtana című művéről a szerzővel, Molnár Bélával beszélget Sümegi Pál.


Június 5-én (pénteken) 16.30 és 17.30 között a Lobby Kávézó teraszán „Az SZTE utcára viszi a tudományt” címmel a 8 kötetes Szegedi Egyetemi Tudástár szerkesztőivel, szerzőivel beszélget Sipos Júlia a Magyar Rádió munkatársa. Június 6-án (szombaton) 18.30 és 19.30 között szintén a Lobby Kávézó teraszán Hannus István professzorral beszélget Újszászi Ilona, a téma: 13 + 1 dolog, amit csak kevesen tudnak a Nobel-díjról és Szent-Györgyi Albertről. Vasárnap, június 7-én 16.30 és 17.00 között a Dugonics téri színpadon Tévhitek gyógyszerekről és gyógynövényekről – a „Ködpiszkáló kutatóval”, Csupor Dezsővel, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar adjunktusával beszélget Újszászi Ilona.

2015. június 9-én kedden 16 órától az SZTE Klebelsberg Könyvtár AudMin-ban a 25 éves Belvedere Meridionale folyóirat mutatkozik be. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői Kiss Gábor Ferenc főszerkesztő, Jancsák Csaba kiadóvezető, Pászka Imre a szerkesztőbizottság tagja és Rácz Lajos a szerkesztőbizottság tagja.



Könyvritkaság és egyetemi kiadványok az SZTE sátránál


2015. június 4-8. között a Dugonics téren saját standdal várja a könyvhétre látogatókat a Szegedi Egyetemi Kiadó és az SZTE Klebelsberg Könyvtár. A sátorhoz látogatók a Szegedi Egyetemi Kiadó műhelyeinek kiadványaiból válogathatnak, vásárolhatnak. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársai a Délmagyar Archívumhoz kapcsolódó játékkal, a DM- Detektorral, kedvezményes beiratkozási lehetőséggel, valamint a könyvritkaságnak számító Komjáti Bibliával várják az érdeklődőket. A régi magyar nyelven íródott Biblia eszmei értékét mutatja, hogy egy példányát Áder János köztársasági elnök XVI. Benedek pápának ajándékozta. A könyvritkaság megtekintésére és megvásárlására is lehetőség lesz az SZTE sátránál. Június 8-án (hétfőn) 16 órától az SZTE Klebelsberg Könyvtár AudMin-ban Adatbányászati lehetőségek a DélmagyArchívban címmel az SZTE sátornál is kipróbálható DM-Detektort mutatja be Molnár Sándor.


2015. június 1-8. között az SZTE Közkapcsolati Igazgatóság Média Centrum munkatársai és gyakornokai képes beszámolókkal tudósítanak a 86. Ünnepi Könyvhét szegedi egyetemhez kötődő eseményeiről. A beszámolók, tudósítások, interjúk megjelennek a Szegedi Tudományegyetem Hírportálján.


A 86. Ünnepi Könyvhét és a 14. a Gyermekkönyvnapok teljes programja a Somogyi-könyvtár honlapján elérhető.


Az SZTE programjai a könyvhéten itt megtekinthetők


Könyvheti programok: Somogyi-könyvtár, Dugonics tér



Könyvbemutató


Egy szál fogkefe címmel jelenik meg az ünnepi könyvhétre a Medicina kiadó gondozásában Julesz János, az SZTE emeritus professzorának az ötödik verses könyve. 2015. június 7-én 17 órakor a szegedi Dugonics tér színpadán Julesz Jánossal Tráser László beszélget. A könyvheti programról további információ.


Itt meghallgatható egy korábbi interjú: Julesz János endokrinológus professzort Tráser László kérdezi a verseiről.

 


SZTEinfo – Gajzer Erzsébet


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek