Bezár

Hírarchívum

Kancellar_kiemelt_nagy

Kancellária – új lehetőségek az SZTE előtt

Kancellária – új lehetőségek az SZTE előtt

2015. március 16.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Szenátusa 2015. március 16-án elfogadta az SZTE Szervezeti és Működési Szabályzatát (SZMSZ) és az ahhoz kapcsolódó legfontosabb dokumentumokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem a kancellár munkájának megkezdésétől kezdve, az ügyek átadásának és átvételének, illetve a szervezeti és működési szabályzat megalkotásának az időszakában is zavartalanul üzemelt, illetve üzemel. Ez a legfontosabb üzenetem!” – fogalmaz Devecz Miklós, az SZTE kancellárja helyzetértékelésében.

 


Átszervezett struktúra


A Nemzeti Felsőoktatási Törvény bevezette a kancellári rendszert, amihez a szegedi egyetem működését is hozzá kellett alakítani, a szervezeti és működési struktúrát át kellett szervezni.

 

Igen intenzív munka folyt az elmúlt két hónapban, melynek eredménye a benyújtott új SZMSZ. Az SZTE új Szervezeti és Működési Szabályzatával válik szét a kancellári és a rektori feladatkör. Ennek része a gazdálkodási és az infrastrukturális háttér megteremtése, ellenőrzése, folyamatos jobbítása. Az oktatási, kutatási feladatok területén is feladatunk az egyetemi értékteremtés” – magyarázza a kancellár. Az átalakított SZMSZ-nek a törvényi előírások mellett biztosítania kell az egyetem stabil működését, tartalmaznia kell a kancellári struktúra felállását.

Az SZTE Szenátusa elé terjesztett javaslatot előzetes egyeztetések előzték meg az egyetem több vezetői szintjén. Az SZTE Dékáni Kollégiuma nagyon sokat tett az SZMSZ megalkotásáért. A különböző fórumokon felmerült módosítási javaslatok nagy része be is került az SZTE SZMSZ szövegébe. „Összességében elmondhatom, hogy az SZTE SZMSZ konszenzusra épült – hangsúlyozza Devecz Miklós kancellár.

 


Csapatépítés és versenyhelyzet


„A szabályok szerint 120 napon belül kell áttekintenem a vezetői, magasabb vezetői megbízásokat a változó szervezeti és működési rend kialakítása céljából. Szeretném hangsúlyozni, hogy mindenben a törvényi jogkör alapján fogok eljárni, s olyan csapatot szeretnék felépíteni, amely az új struktúrában az új feladatoknak legjobban megfelel. Alapos ok nélkül, azaz csak a változtatás kedvéért nem szeretnék személycseréket. Ahogy korábban már nyilatkoztam, mindenkivel együtt akarok dolgozni, akik a kitűzött célokat magukénak vallják, de csak azokkal. Az ellenkező esetben ennek az SZTE látná kárát – emlékeztetett a kancellár. – Nem egyszemélyi döntések meghozatalára törekszem, hanem a minél több információ alapján meghozható legjobb döntések koordinációjára, az összegyetemi érdekek mentén, a karok szempontjait figyelembe véve.”

 

„A kancellári pozícióm három évre szól. Ez az idő elég lehet arra, hogy az egyetem vezetésével közösen letegyük egy új, hosszú távon is eredményesen működtethető rendszer alapjait – szól terveiről az SZTE kancellárja. Szerinte versenyhelyzet van az egyetemek között a hallgatókért az országon belül és az országok között is. Erre fel kell készülni. Mindez több területet is érint az egyetemen belül – stratégiai szempontból a rektori oldalon, illetve az operatív, kancellári oldalon.

 


Az egyetem kapcsolatainak bővítéséért


Aktív szerepet szeretnék vállalni az egyetem és a szegedi, környékbeli cégek közötti kapcsolatok magasabb szintre emelésében, s ahol ez szükséges, megteremtésében. Sok tartalékot látok még a duális képzésben. Már csak ezért is fontos a jó kapcsolat a gyakorlati képzőhelyekkel, azaz a vállalkozásokkal. Lehet építeni a kölcsönös előnyökre. Hiszen nyereségadó kedvezményt kapnak az egyetemekkel együttműködő cégek, s az intézménynek is jól jön a támogatás. A kapcsolatépítésben – reményeim szerint – jól hasznosulhatnak majd korábbi céges vezetői tapasztalataim. Ezeknek hasznát veszem a csapatépítésnél is” – árulja el Devecz Miklós.

A kancellár a szegedi egyetemen már működő alkalmazott-kutatás erősítésében is hatékonyan együtt szeretne dolgozni az intézmény rektorával. Az SZTE kancellárja úgy véli: a várossal összeforrott, és a világnak Szent-Györgyi Albertet adó, nagy hagyományú intézmény már eddig is nagyon komoly eredményeket ért el ezen a területen, s szeretné, ha ez a tendencia folytatódna!

 

A pályázatokon való eredményes szereplésnek kiemelt jelentőséget tulajdonít az SZTE kancellárja. Az ezekkel kapcsolatos koordinációt, a strukturális átalakításokat fontos feladatnak tartja. Hangsúlyozza: az SZTE érdekei nem sérülhetnek, a hatékony működés megteremtése közös feladata minden egyetemi vezetőnek. Ennek volt elengedhetetlen lépése az SZMSZ elfogadása. Napokon belül kialakul a munkaterv, amelyről a megfelelő fórumokon részletesebb tájékoztatást ad Devecz Miklós, az SZTE kancellárja.


Az SZTEtelevízió interjúját Devecz Miklóssal, az SZTE kancellárjával itt megtekinthetik:




SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek