Bezár

Hírarchívum

egyetem_bora_illusztracio_kiemelt_nagy

Kiválasztják a tudósok borait: húsz borászat méretteti meg magát

Kiválasztják a tudósok borait: húsz borászat méretteti meg magát

2015. március 17.
2 perc

Húsz borászat különleges nedűi versengenek 2015-ben a „szegedi egyetem” bora címért. Határon túlról és az anyaországból egyaránt érkeznek borászok a 2015. március 26-27.-i megmérettetésre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A hagyományokhoz híven 2015-ben is kiválasztják a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság közös borait, valamit a szegedi universitas fakultásainak borait. A 2015. március 26-27.-i borkóstolón egyetemi vezetőkből és bortisztelő professzorokból álló testület választ a különleges nedűkből.



Hazai és határon túli borok versengnek


A nemes megmérettetésen Magyarország legnagyobb borrégiójának, az alföldi borvidéknek jellegzetes nedűi mellett megjelennek a jól ismert mátrai, szekszárdi, badacsonyi és tokaji borok is. Érkeznek borkülönlegességek a móri, egri és villányi területekről. A ménesi borvidék képviseletében Balla Géza Cabernet Franc Szikla és Feketeleányka borai mérettetnek meg, míg a Szerémségből Maurer Oszkár Corvina fehér és vörös borokkal érkezik.



A bor mindenhová illik


„A bor hozzátartozik a gasztronómiához, a mindennapokhoz és az ünnepnapokhoz is. Gasztronómiáról bor nélkül beszélni egész egyszerűen értelmetlen. A bor mindenhová illik, méltó az egyetemhez, a különböző egyetemi rendezvényekhez” – vallja Pápai Róbert. A borbíráló testület tagja szerint: a jó bor értékei egyensúlyban vannak, nem lehet kiemelni egy ízt, vagy alkotórészt. „Az a komplexitás adja meg a bor minőségét, hogy minden alkotóelemből pont annyi van benne, amennyi kell, hogy legyen” – mondja az újszegedi Válogatás Borszaküzlet vezetője.



Borok tudósai, tudósok borai


„Borok tudósai, tudósok borai” címmel minden év őszén a Kárpát-medence kiváló borászai mutatják be boraikat a szegedi Móra Ferenc Múzeum dísztermében. A jeles eseményen neves borászok és előadók vezetik be az érdeklődőket a borkultúra rejtelmeibe. A borkóstolón a bortisztelő egyetemi professzorok és akadémikusok előtt az egyetemi borverseny nyertes borai és borászai is bemutatkoznak.

SZTEinfo

Korábban írtuk:

Kiválasztják a tudósok borait: jubiláló verseny

Kiválasztják a tudósok borait: universitas ajándék is a különleges nedű

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek