Bezár

Hírarchívum

nemzetkozi_kult_kiemelt

Nemzetek kavalkádja a Szegedi Tudományegyetem ICE 2015 programján

Nemzetek kavalkádja a Szegedi Tudományegyetem ICE 2015 programján

2015. március 15.
4 perc

Nemzetközi Kulturális Estet rendeztek a Szegedi Tudományegyetemen. A TIK-beli programon hazai és külföldi egyetemistáknak nyílt lehetősége egymás kultúrájának a megismerésére.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

"Egy országot szeretni gyönyörű dolog. De miért kéne a szeretetnek megállni a határon?" Pablo Casals ezen gondolata volt a mottója a Szegedi Tudományegyetemen negyedik alkalommal megrendezett nemzetközi kulturális fesztiválnak.

 

A jubileum jegyében

A 2015. március 14-i kavalkádnak az SZTE József Attila Tanulmányi és Informatikai Központ adott otthont. A szegedi egyetemen tanuló Külföldi Hallgatók Egyesülete (ISUS) által életre hívott programot nagy érdeklődés övezte, a megnyitót megelőzően óriási sor kígyózott az épület előtt.

"A Szegedi Tudományegyetem 30 éve fogad külföldi hallgatókat. Példaértékű lehet az egész világ számára a szegedi egyetem, ahol a hazai és külföldi hallgatók egy közösségként, így együtt tudnak ünnepelni!" – dicsérte a programot Nagy Katalin. Az SZTE nemzetközi kapcsolatokért felelős rektori főmegbízottja szerint a 4. Nemzetközi Kulturális Esten (ICE 2015) kialakított kapcsolatok később tovább virágozhatnak.

A Szegeden tanuló diákok, az itt képviselt nációk dús programjának kialakítását az SZTE Általános Orvostudományi Kar, a Fogorvostudományi Kar, és a Gyógyszerésztudományi Kar is támogatja.

 

Alumni találkozóra készülnek

"Az SZTE Alumni ösztönzésére pedig egy olyan ötlet kezd testet ölteni, amelynek keretében az itt végzett és a világ minden pontjára eljutó hallgatókat visszahívjuk, hogy a tapasztalataikat megoszthassák velünk, ezzel egy még korszerűbb oktatást hozhassunk létre" – magyarázta Nagy Katalin professzor.

A külföldi hallgatók többnyire nagyon jól érzik magukat a szegedi egyetemen, és nagyon elégedettek az itt folyó képzésekkel – tudtuk meg Lehocki Balog Andreától. Az SZTE ÁOK Külföldi Hallgatók Oktatási Központ és Tanulmányi Osztály titkárságvezetője kérdésünkre válaszolva megemlített néhány olyan tételt, ami gyakran szerepel a külföldi diákok „kívánságlistáján”. "Igen gyakran kérik a külföldi hallgatók a könyvtári nyitva tartás meghosszabbítását, lévén a nyugati példák azt mutatják, hogy sokan szeretnének akár éjfélig is ott maradni és tanulni" – jegyezte meg.


Nemzetkozi_kulturalis_est_TIK_2015._marcius_14_HD
Nemzetek kavalkádja a Szegedi Tudományegyetem ICE 2015 programján - GALÉRIA


Aktívak a külföldi diákok

Különlegességet adott a 4. Nemzetközi Kulturális Estnek, hogy a szervezést főként a Külföldi Hallgatók Egyesülete (ISUS) fiataljai végezték, az SZTE több karával egyetértésben.

"Az ISUS számtalan ország hallgatóit képviseli – mondta Lutuf Zreik, az egyesület elnöke. – Ezzel az estével azt szerettük volna elérni, hogy a magyar házigazdáink a tanulási készségeinken túl a kultúránkat is megismerjék" – tette hozzá, a különböző nemzetiségű hallgatók nevében beszélve.

Szegedről és az egyetemi képzésről az ISUS is remek visszajelzéseket szokott kapni az itt végzett külföldi diákoktól . Ezt az esten megkérdezett fiatalok is megerősítették. Az iráni Zahra a város szépségein kívül kiemelte az itt folyó oktatás magas színvonalát. "Nagyon jól tudok itt angolul tanulni, és rengeteg kedves emberrel ismerkedtem meg" – jegyezte meg. Hasonlóképpen vélekedett az orvostanhallgató Lea is, aki Norvégiából érkezett Szegedre. "Megérte eljönnöm ide, ugyanis az elméleti képzés kimagasló. Gyakorlatból lehetne ugyan több, de az elméleti alapokat itt nagyon jól megtanítják" – mondta. A német hallgatók csoportjába cseppenve pedig azt tudhattuk meg, hogy a hazájukban megszokott méretekhez viszonyítva kis város Szeged, de itt nagyon nagy és jó programok várnak a fiatalokra.

Az ISUS elnöke, Lutuf Zreik köszöntötte a 4. Nemzetközi Kulturális Esten megjelenteket. A diákvezető kiemelte az SZTE-n tanulók kultúrájának gazdagságát, hozzátéve, hogy a kultúra mindig is követi az embert: akárhová megy, mindig vele lesz.

 

Chopin és íztúra

Az SZTE 4. Nemzetközi Kulturális Est nyitó programja igen széles körben merített a külföldi hallgatók érdeklődési köréből. Elhangzott Chopin, a zongorajáték után egy olasz operaének, de a jelenlévők láthatták az Oidipusz király zenés feldolgozást és többféle táncos produkciót is.

Változatos "íztúrán" vehettek részt az érdeklődők, ugyanis a hallgatók hazájuk jellegzetes ételeiből kínáltak ínycsiklandozó kóstolót. Több mint húsz ország gasztrológiája került terítékre.

A workshop után egészen késő estig tartott a táncban, ismerkedésben és szórakozásban gazdag találkozó.

 

SZTEinfo - szöveg: Őszi Tamás

Fotók: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek