Bezár

Hírarchívum

rektor__nagy_katalin__nagykovet_kiemelt_nagy

Déli nyitás az SZTE-n

Déli nyitás az SZTE-n

2015. november 18.
2 perc

Az SZTE-re látogatott Johann Marx, a Dél-afrikai Köztársaság magyarországi nagykövete és Claudio Giacomino, az Argentin Nagykövetség ügyvivője. Látogatásuk célja a már meglévő kapcsolatok erősítése és újak megvitatása volt, hiszen a déli féltekéről is vár hallgatókat a Szegedi Tudományegyetem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A keleti nyitás után, a magyar kormány idén márciusban meghirdette a déli nyitás stratégiát is. Ennek középpontjában Latin-Amerika és a Karib-térség, valamint Afrika áll. A közelmúltban megrendezett Latin-Amerika, illetve a 2. Budapest Afrika fórumokon kiemelték: a déli nyitás egyik leghatékonyabb és hosszú távon is kölcsönösen előnyös együttműködést biztosító területe a felsőoktatás – ismertette Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese. Meghívására Johann Marx, a Dél-Afrikai Köztársaság magyarországi nagykövete tegnap Szegedre látogatott. A nagykövet Szabó Gábor rektorral, és kari képviselőkkel egyeztetett, majd Szentgyörgyi Pállal, Szeged gazdasági alpolgármesterével is találkozott.


A magyar-afrikai felsőoktatást érintő kapcsolatépítés hosszú évekre tekint vissza. Sok olyan afrikai tanult Magyarországon, aki aztán nagy sikereket ért el hazájában. Magyarország a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram által segíti az afrikai országok diákjainak hazai képzését.


Az SZTE-n a 2014/2015-ös tanévben 2 Dél-afrikai hallgató tanult az Általános Orvostudományi Karon, amely közös kutatási projektet folytat a dél-afrikai Cape Peninsula University of Technology intézménnyel.


A nagyköveti látogatás központi témája a Szegedi Tudományegyetem már meglévő afrikai kapcsolatainak megerősítése, valamint új kulturális, tudományos, oktatási együttműködések fejlesztési lehetőségeinek megvitatása volt.


Ugyanezen célból látogatott a Szegedi Tudományegyetmre Claudio Giacomino, az Argentin Köztársaság magyarországi nagykövetségének ügyvivője is, aki az egyetemi vezetőséggel folytatott egyeztetés mellett előadást tartott a TIK-ben és megnyitotta a Julio Cortazar argentin író tiszteletére rendezett „Presencia – Jelenét”című kiállítást.

 

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek