SZTE Info

szent_gyorgyi_napok_sajtotaj_kiemelt_nagy

Idén is Szent-Györgyi Albert Napok

2015. november 12-13-án zajlik a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi karainak immár hagyományossá vált ünnepi rendezvénye, a Szent-Györgyi Napok.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A korábbi évekhez hasonlóan a Szent-Györgyi Napok – túl az Általános Orvostudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar, a Fogorvostudományi Kar, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ központi ünnepségén – a posztgraduális továbbképzés és a tudományos eredmények bemutatásának fóruma is. A továbbképzésekre és szimpóziumokra a központi ünnepségek rendezvényeihez csatlakozóan kerül sor.Tudományos program és elismerések


„22 évvel ezelőtt azzal a céllal indítottuk el a Szent-Györgyi Napokat, hogy az akkor még Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem névadójáról méltón emlékezzünk meg az őszi időszakban, mely magába foglalja Szent-Györgyi Albert születésének napját, valamint a Nobel-díj odaítélésnek és átadásának napját is” – tájékoztatott dr. Bari Ferenc. AZ SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja hozzátette: a program alkalmat teremt az orvos és egészségtudományi karok tudományos számvetésére és a legkiválóbb munkát végző kollégák elismerésére is. „Úgy gondolom a Szent-Györgyi Napok rendezvénysorozat kiállta a több, mint két évtized próbáját. Egy visszatérő alkalom, a Szegedi Tudományegyetem négy egészségtudományi képzéshez kapcsolódó karának olyan közös rendezvénye, mely minden évben nagy érdeklődést vált ki” – fogalmazott.


Kiemelte: ez az év is az építkezések éve, a szó szoros és átvitt értelmében is. A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ és az orvostudományi kar úgy látja el a betegellátó, oktatási és tudományos tevékenységet, hogy közben beruházások zajlanak a klinikai központban és a karon. Ezek közül kiemelkedő a 265 ágyas klinikai épület átadása, a 410 ágyas klinikai épület rekonstrukciója, a korszerű művese állomás létesítése és a korszerű sugárterápiás, izotópterápiás részleg kiépítése. „Megpróbálunk úgy építkezni, hogy az oktatási struktúra megfeleljen a hazai és nemzetközi elvárásoknak. Bekapcsolódtunk számos nemzetközi oktatási folyamatba, terveink között szerepel a skill képzés korszerűsítése, az idegen nyelvű képzés minőségi és mennyiségi javítása, valamint a kar nemzetközi kapcsolatainak ápolás” – mondta.


Szent-Gyorgyi_napok_sajtotaj_2015._november_12_BA
Idén is Szent-Györgyi Albert Napok, sajtótájékoztató


Nagymértékű infrastrukturális beruházások Szegeden


A rendezvény egyik fő eseménye – a tudományos munka mellett – a klinikai központ elismeréseinek átadása. 2015-ben két klinikai emlékérmet, több elnöki dicséretet és több mint száz címzetes főorvosi címet adnak át – tájékoztatott dr. Pávics László, a klinikai központ elnökhelyettese. Hozzátette: építkezés szempontjából, a központ szervezésében és kezelésében mintegy 20 milliárd forint értékű infrastrukturális beruházás valósult meg Szegeden, mely az elmúlt 30 évet tekintve igen jelentős mértékű. „A fejlődés nem fog leállni, az új GINOP pályázatoknak köszönhetően további beruházások várhatók. Reméljük, a kapcsolatrendszernek köszönhetően, együtt sikeresen tudunk majd pályázni ezekre a felhívásokra” – fogalmazott.Richter Tudós Klub


A XXII. Szent-Györgyi Napok keretében az elmúlt évek hagyományainak megfelelően idén is megrendezik a Richter Tudós Klub-ot. A program célja, hogy az érdeklődők számára az orvosi, gyógyszerészeti tudományos élet középpontjában álló témákkal kapcsolatos információkat az adott területek neves, elismert szakembereinek előadásában átadja. Az előadásokat kiemelten ajánlják az ötöd- és hatodéves hallgatók, a rezidensképzésen résztvevők, valamint a fiatal gyakorló orvosok, családorvosok és a gyógyszerészek figyelmébe. A Richter Tudós Klub idei témája: A stressz – élet mellékhatásokkal. Zalai Károly a Richter Gedeon képviselője elmondta: a Richter Tudós Klub 12 évvel ezelőtt a Szent-Györgyi Napok támogató rendezvényeként indult. Ebből a támogatásból végül hosszú távú együttműködés született.Közös szinergiák


A szegedi tudományos kutatások színvonalának megtartása és magasabb szintre emelése szempontjából nagy jelentőségű, hogy a tehetséges, végzett hallgatók életpályájuk helyszínéül Szegedet válasszák – mondta Prof. dr. Széll Márta. Az Általános Orvostudományi kar tudományos dékánhelyettese hozzátette: ebből a szempontból nagy jelentőségű a doktori képzés rendszerének átalakítása. „ Az orvostudományi kar hihetetlenül nagy tudományos potenciált képvisel, mely nem önmagában álló, hanem a természettudományos társkarokkal együtt történik. Szerepet játszanak ebben azok a hosszú évtizedek óta meglévő szinergiák, melyek a Szegedi Biológia Központ munkatársaival állnak fenn. Az idegtudományi és keringési, valamint az immunológiai témájú kutatások mind olyan területek, amelyek nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is az élmezőnyben vannak. Ebben nagy szerepe van egyrészt a meglévő klinika háttérnek, másrészt a kar és az akadémia közötti szinergiáknak, közös kutatócsoportoknak” – fogalmazott.Jelentős képzésfejlesztés az egészségtudományi karokon


Pályázati támogatásnak köszönhetően komoly fejlesztéseket hajt végre a szegedi egyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara is. Képzésfejlesztés területén kidolgozásra került az ápoló és fizioterápia mesterszak terve, valamint két alapképzési szak angol nyelvű képzési anyaga. Az ápoló és gyógytornász szakokat 2017-ben indítja a kar angol nyelven. Gyógytornász szakirányon két szakirányú továbbképzési szak, a neurológiai szakgyógytornász és az aquaterápiás szakgyógytornász képzési tervét is összeállították. A kar nemzetközi együttműködéseit is gyarapította: 5 évre vonatkozóan ír, finn és romániai egyetemmel kötött oktatási és tudományos területen együttműködési megállapodást – tudtuk meg Héderné dr. Berta Edina általános dékánhelyettestől.


Szent-Györgyi Albert szerint olyan lesz a jövő embere, amilyen a mai iskolája. Ebben a szellemben oktatja hallgatóit a szegedi fogorvostudományi kar – jelentette ki Laczkóné dr. Turzó Kinga, dékán. Kiemelte: 419 ponttal a szegedi fogorvosképző hely a második legkeresettebb képzőhely hazánkban a tovább tanulást tervezők körében. A kar az elmúlt két tanévben az EU irányelveknek megfelelő curriculum fejlesztését végzett. Az utánpótlás nehézségek és az infrastrukturális fejlesztések hiánya ellenére is karöltve működik az intézményben a három fő alaptevékenység: az oktatás, a kutatás és a betegellátás. „A nehéz körülmények ellenére tavaly körülbelül a szegedi lakosság felét kezelték a fogorvosi klinikán. Ezt szeretnénk továbbra is megtartani, hiszen ez azt jelenti, hogy a betegek megbíznak a klinikai munkában. Ezt csakis jó orvosokkal és megfelelő infrastruktúrával tudjuk biztosítani” – mondta a dékán asszony. A FOK a Szent-Györgyi Napok rendezvénysorozathoz kapcsolódva két fontos rendezvényt szervez: novemberben 13-án fogorvos továbbképzését tartanak, 24-én, a tudomány napján a fiatal kutatók mutatkoznak be.Összetartó erő a Szent-Györgyi Napok


„A Szent-Györgyi Napok egyik fontos funkciója, hogy egyfajta összetartó erő az orvos és egészségtudományi képzéseket nyújtó karok között. A rendezvénysorozat arra is alkalmas, hogy mérleget vonjunk, áttekintsük a sikereket, a nehézségeket” – mondta a rendezvény kapcsán Hohmann Judit, a gyógyszerésztudományi kar dékán asszonya. A kar több programmal is készül: a Szent-Györgyi Napokon adják át a jubileumi diplomákat, hallgatói pályadíjakat, gyógyszerész doktorokat avatnak és három napos gyógyszerész továbbképzést szerveznek.


Hohmann Judit hangsúlyozta: a kar életében pályázati szempontból sikeres év volt 2015, mind az alap, mind az alkalmazott kutatások tekintetében. Egy oktatásfejlesztési pályázatnak köszönhetően 21 új oktatási segédletet készítették el, megtörtént az OKJ-s képzések átdolgozása, így a gyógyszerészettel kapcsolatos valamennyi képzési szegmenst lefedi a kar kínálata. A doktori képzés sikerességét mutatja, hogy az összhallgatói létszám körülbelül 10%-a külföldi diák. A nemzetközi kapcsolatokat tekintve együttműködést kötettek egy kínai és egy kazah egyetemmel. Az elmúlt években a kar ipari kapcsolatai is megerősödtek melyek a jövőbeni GINOP pályázatokon való eredményes részvételben segítenek. Nehézséget a beiskolázás okoz, a kar nem tud felvenni a kapacitásnak megfelelő hallgatót, az angol tagozaton is több diákot tudna képezni – összegezte Hohmann Judit.


SZTEinfo

Képek: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 19.
  14:00 - 16:00
  Az MTA SZAB közgyűlés programja: Köszöntő - Lovász László, az MTA elnöke. Beszámoló a SZAB 2017. évi munkájáról, tájékoztatás a SZAB 2018. évi terveiről – Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke. A SZAB szakbizottságainak 2017. évi munkájának összegzése – Görög Márta, a SZAB tudományos titkára. Jókai pozíciója kora kulturális térképén című tudományos előadás – Szajbély Mihály, az MTA doktora, SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Magyar Irodalmi Tanszék intézetvezető egyetemi tanára. A SZAB 2017. évi Média pályázat díjkiosztó ünnepsége – Csernus Sándor, a Bírálóbizottság elnöke.
 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.