Bezár

Hírarchívum

farkas_margit_kiemelt_nagy

„Itt nyitnak és elfogadják a mást és az újat” - Roma tehetségként a Szegedi Tudományegyetemen

„Itt nyitnak és elfogadják a mást és az újat” - Roma tehetségként a Szegedi Tudományegyetemen

2015. november 19.
2 perc

Kiváló tanulmányi és tudományos eredményekkel büszkélkedhet Báró-Farkas Margit Chiara, az SZTE jogi karának hallgatója. Az egyetemistával tanulmányai és tervei mellett arról beszélgettünk, hogy milyen roma származású hallgatóként a szegedi egyetemen tanulni,.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem nagy hangsúlyt fektet a roma tehetséggondozására, külön szakkollégium és ösztöndíj is segíti a roma származású hallgatókat.


- Már általános iskola negyedik osztályában tudtam, hogy jogot szeretnék tanulni. A hatosztályos gimnáziumban osztályozó vizsgákat tettem le, így a 7. és 10. osztály közötti négy éves időszakot két év alatt végeztem el. Nagyon örülök, hogy Szegedre jelentkeztem, ez tényleg egy igazi egyetemi város, rengeteg lehetőségem van itt - mesélte Margit. A jogi kar másodéves hallgatója egyben a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium diákja, ahol különböző kurzusokon, szakmai programokon vesz részt. A jogász lány tagja az Európai Jogtörténeti Tudományos diákkörnek, ami nemcsak tudományos eseményeken való részvételt, és munkát foglal magába, hanem egy nagyon jó baráti közeget is jelent. Margit opponensként bekapcsolódott a XXXII. OTDK jogi szekciójába is.


- Mostanra az is kirajzolódott, hogy az ügyészi pálya érdekel jobban. Jogi tudásomat szeretném folyamatosan fejleszteni, javítani a jegyeimen, de a nyelveket se szándékozom elhanyagolni - fogalmazott a jogász lány, aki angol középszintű nyelvvizsgával rendelkezik, de tanult latint és japánt is. Margit 2015-ben az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ esélyegyenlőségi ösztöndíját is elnyerte, a roma származású hallgatók kategóriában a legmagasabb pontszámmal. - Az ösztöndíj a szükséges anyagi feltételek egy részét biztosítja, ezért nem kell annyi munkát vállalnom az iskola mellett, így jobban tudok a tanulmányaimra figyelni. Nagyon fontos számomra a megerősítés is, egyfajta elismerés, amit ezen ösztöndíj által a szegedi egyetem ad- mondta.


- Általános és középiskolai tanulmányaim során előfordult a hátrányos megkülönböztetés. Tanárok és diáktársaim által, nyíltan vagy burkoltan. Az idő múltával ezen szerencsésen felül tudtam kerekedni, ma már nem érint olyan rosszul. Véleményen szerint az előítélet mindenhol megtalálható, de tudunk változtatni rajta: a hozzáállásunkkal, azzal, hogy nyitunk környezetünk felé. A Szegedi Tudományegyetemről nagyon pozitív dolgokat mondhatok el. A tanárok és a diáktársak egyaránt segítőkészek, a tudás élvez prioritást nem pedig más faktorok. Itt sok mindent lehet bizonyítani. Az egyetemen belül rengeteg olyan lehetőség, szolgáltatás van, amely több téren támogatást nyújt hallgatóinak. Itt nyitnak és elfogadják a mást és az újat.


szöveg: Gajzer Erzsébet

fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek