SZTE Info

szerzoknek_kiemelt_nagy

Magyarországon egyedülálló módon támogatja szerzői publikációs tevékenységét az SZTE

A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtára számos módon támogatja az SZTE-s szerzőket publikációs tevékenységükben. 2015. november 11-én 16 órától Szerzői fórumot tartanak a könyvtár AudMin termében, ahol szó lesz az Open Access publikálás egyetemi támogatásáról és a Szerzői Eszköztár szolgáltatásairól is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi egyetemi könyvtár igyekszik minden módon támogatni az SZTE-s szerzőket publikációs tevékenységükben, ezért létrehozta az "SZTE Szerzői Eszköztár" című honlapot. Itt Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT), tudománymetria, Open Access és repozitóriumok témakörökben kínálnak hetente frissülő híreket, tudnivalókat és érdekességeket. A szolgáltatásról dr. Meskó Eszter, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgató-helyettese beszélt.


 

Paradigma váltás és új szolgáltatások a tudományos könyvtárak életében


A könyvtár küldetésnyilatkozata magába foglalja a kutatómunka támogatását és ezzel összhangban, az SZTE-s szerzők publikációs tevékenységének segítését is. A tudományos könyvtárak sokáig a már létező dokumentumok, publikációk beszerzését, gyűjtését, szolgáltatását és őrzését bonyolították. Néhány éve a tudományos kommunikáció változásával a könyvtárak feladatköre is megváltozott. Ma már nemcsak a kész és beszerezhető dokumentumokat gyűjtik és szolgáltatják, hanem részt vesznek a publikációk létrehozásában, különböző módon támogatják a szerzőket – tájékoztatott dr. Meskó Eszter.

Hozzátette: az elmúlt években több ilyen, a szerzőket támogató tevékenység jelent meg a Könyvtár szolgáltatásai között. „Az első ilyen a PhD dolgozatok repozitóriumának kialakítása volt, mely nyilvános, szabadon elérhető adatbázisa az SZTE-n keletkezett PhD dolgozatoknak. Ezt követően több repozitóriumot is kialakítottunk, melyekkel tulajdonképpen forrásokat állítottunk elő, vagy azok nyilvánossá tételét tettük meg” – fogalmazott.


Az SZTE Klebelsberg Könyvtár szerzőket támogató tevékenysége a több éve futó Magyar Tudományos Művek Tárának működtetése is. Az MTMT Magyarország nemzeti bibliográfiai adatbázisa, mely a hazai tudományos kutatás hiteles nyilvántartását és bemutatását valósítja meg. Így az SZTE-s szerzők publikációinak adatait is tartalmazza. A szolgáltatás a digitális formának köszönhetően különböző tudománymetriai szolgáltatások alapját képzi, hozzájárul az egyetem tudományos teljesítményének méréséhez.

 

szerzoi_forum


70 millió az Open Access publikálás támogatására


Az Open Access lényegében a régi üzleti modell megfordítása, hiszen itt az olvasóval ellentétben a kutatóknak, publikálóknak kell megfizetniük a rendszer fenntartását azzal, hogy a lektorált közleményeket díjfizetés ellenében jelentetik meg az online folyóiratokban. Ezt az OA publikálás arany útjának is nevezik – magyarázta dr. Meskó Eszter. Kiemelte: Az OA publikálások díjainak megfizetése intézményi keretek közé került Szegeden, hiszen az egyetem 70 millió forintot biztosít a publikálás kifizetésre. Támogatást bármilyen tudományterület szerzője kérhet, az ezzel kapcsolatos tennivalók lebonyolítását, az adminisztrációs és szakmai háttér biztosítását a Könyvtár végzi.


 

Magyarországon egyedülálló szolgáltatáscsomag


A hazai egyetemi könyvtárak közül egyedülálló az SZTE könyvtár által nyújtott publikációs támogatási rendszer. Az SZTE Szerzői Eszköztár egy helyre gyűjti az MTMT, tudománymetria, és repozitóriumok szolgáltatásokat. Az új platformon megtalálható az OA publikálás támogatásával kapcsolatos összes információ, és innen érhető el a támogatás igényléséhez szükséges űrlap is. Ezen az oldalon a tájékozódás mellett kérdéseiket is föltehetik a szerzők.


„Tudomásunk szerint nincs másik magyarországi egyetemi könyvtár, amely ilyen összetett, nyilvános és átlátható szolgáltatáscsomagot nyújtana az intézmény szerzőinek. A könyvtár 4 fős OA támogatási csapata a beküldött adatok ellenőrzését, kiegészítését, a formai szempontoknak való megfelelőségét ellenőrzi. 2015. október 6-a óta 16 kérés érkezett a rendszerbe és már megjelent az első támogatott cikk is. Ennek A támogatási kérelmét Varga Csaba nyújtotta be. Bízunk benne, hogy a támogatásnak köszönhetően megnő az OA rendszerben publikáló SZTE-s oktatók száma” – fogalmazott.


Az OA rendszerről további hasznos tudnivalók az OA Facebook-csoportban is elérhetők. 2015. november 11-én 16 órai kezdettel pedig Szerzői fórumot tart a könyvtár az AudMin nevű termében, ahol szó lesz az OA publikálás egyetemi támogatásáról, a Szerzői Eszköztár szolgáltatásairól és ahol kérdések feltevésére is lehetőségük lesz az érdeklődőknek.

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.