SZTE Info

szerzoknek_kiemelt_nagy

Magyarországon egyedülálló módon támogatja szerzői publikációs tevékenységét az SZTE

A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtára számos módon támogatja az SZTE-s szerzőket publikációs tevékenységükben. 2015. november 11-én 16 órától Szerzői fórumot tartanak a könyvtár AudMin termében, ahol szó lesz az Open Access publikálás egyetemi támogatásáról és a Szerzői Eszköztár szolgáltatásairól is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi egyetemi könyvtár igyekszik minden módon támogatni az SZTE-s szerzőket publikációs tevékenységükben, ezért létrehozta az "SZTE Szerzői Eszköztár" című honlapot. Itt Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT), tudománymetria, Open Access és repozitóriumok témakörökben kínálnak hetente frissülő híreket, tudnivalókat és érdekességeket. A szolgáltatásról dr. Meskó Eszter, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgató-helyettese beszélt.


 

Paradigma váltás és új szolgáltatások a tudományos könyvtárak életében


A könyvtár küldetésnyilatkozata magába foglalja a kutatómunka támogatását és ezzel összhangban, az SZTE-s szerzők publikációs tevékenységének segítését is. A tudományos könyvtárak sokáig a már létező dokumentumok, publikációk beszerzését, gyűjtését, szolgáltatását és őrzését bonyolították. Néhány éve a tudományos kommunikáció változásával a könyvtárak feladatköre is megváltozott. Ma már nemcsak a kész és beszerezhető dokumentumokat gyűjtik és szolgáltatják, hanem részt vesznek a publikációk létrehozásában, különböző módon támogatják a szerzőket – tájékoztatott dr. Meskó Eszter.

Hozzátette: az elmúlt években több ilyen, a szerzőket támogató tevékenység jelent meg a Könyvtár szolgáltatásai között. „Az első ilyen a PhD dolgozatok repozitóriumának kialakítása volt, mely nyilvános, szabadon elérhető adatbázisa az SZTE-n keletkezett PhD dolgozatoknak. Ezt követően több repozitóriumot is kialakítottunk, melyekkel tulajdonképpen forrásokat állítottunk elő, vagy azok nyilvánossá tételét tettük meg” – fogalmazott.


Az SZTE Klebelsberg Könyvtár szerzőket támogató tevékenysége a több éve futó Magyar Tudományos Művek Tárának működtetése is. Az MTMT Magyarország nemzeti bibliográfiai adatbázisa, mely a hazai tudományos kutatás hiteles nyilvántartását és bemutatását valósítja meg. Így az SZTE-s szerzők publikációinak adatait is tartalmazza. A szolgáltatás a digitális formának köszönhetően különböző tudománymetriai szolgáltatások alapját képzi, hozzájárul az egyetem tudományos teljesítményének méréséhez.

 

szerzoi_forum


70 millió az Open Access publikálás támogatására


Az Open Access lényegében a régi üzleti modell megfordítása, hiszen itt az olvasóval ellentétben a kutatóknak, publikálóknak kell megfizetniük a rendszer fenntartását azzal, hogy a lektorált közleményeket díjfizetés ellenében jelentetik meg az online folyóiratokban. Ezt az OA publikálás arany útjának is nevezik – magyarázta dr. Meskó Eszter. Kiemelte: Az OA publikálások díjainak megfizetése intézményi keretek közé került Szegeden, hiszen az egyetem 70 millió forintot biztosít a publikálás kifizetésre. Támogatást bármilyen tudományterület szerzője kérhet, az ezzel kapcsolatos tennivalók lebonyolítását, az adminisztrációs és szakmai háttér biztosítását a Könyvtár végzi.


 

Magyarországon egyedülálló szolgáltatáscsomag


A hazai egyetemi könyvtárak közül egyedülálló az SZTE könyvtár által nyújtott publikációs támogatási rendszer. Az SZTE Szerzői Eszköztár egy helyre gyűjti az MTMT, tudománymetria, és repozitóriumok szolgáltatásokat. Az új platformon megtalálható az OA publikálás támogatásával kapcsolatos összes információ, és innen érhető el a támogatás igényléséhez szükséges űrlap is. Ezen az oldalon a tájékozódás mellett kérdéseiket is föltehetik a szerzők.


„Tudomásunk szerint nincs másik magyarországi egyetemi könyvtár, amely ilyen összetett, nyilvános és átlátható szolgáltatáscsomagot nyújtana az intézmény szerzőinek. A könyvtár 4 fős OA támogatási csapata a beküldött adatok ellenőrzését, kiegészítését, a formai szempontoknak való megfelelőségét ellenőrzi. 2015. október 6-a óta 16 kérés érkezett a rendszerbe és már megjelent az első támogatott cikk is. Ennek A támogatási kérelmét Varga Csaba nyújtotta be. Bízunk benne, hogy a támogatásnak köszönhetően megnő az OA rendszerben publikáló SZTE-s oktatók száma” – fogalmazott.


Az OA rendszerről további hasznos tudnivalók az OA Facebook-csoportban is elérhetők. 2015. november 11-én 16 órai kezdettel pedig Szerzői fórumot tart a könyvtár az AudMin nevű termében, ahol szó lesz az OA publikálás egyetemi támogatásáról, a Szerzői Eszköztár szolgáltatásairól és ahol kérdések feltevésére is lehetőségük lesz az érdeklődőknek.

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.