SZTE Info

szerzoknek_kiemelt_nagy

Magyarországon egyedülálló módon támogatja szerzői publikációs tevékenységét az SZTE

A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtára számos módon támogatja az SZTE-s szerzőket publikációs tevékenységükben. 2015. november 11-én 16 órától Szerzői fórumot tartanak a könyvtár AudMin termében, ahol szó lesz az Open Access publikálás egyetemi támogatásáról és a Szerzői Eszköztár szolgáltatásairól is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi egyetemi könyvtár igyekszik minden módon támogatni az SZTE-s szerzőket publikációs tevékenységükben, ezért létrehozta az "SZTE Szerzői Eszköztár" című honlapot. Itt Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT), tudománymetria, Open Access és repozitóriumok témakörökben kínálnak hetente frissülő híreket, tudnivalókat és érdekességeket. A szolgáltatásról dr. Meskó Eszter, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgató-helyettese beszélt.


 

Paradigma váltás és új szolgáltatások a tudományos könyvtárak életében


A könyvtár küldetésnyilatkozata magába foglalja a kutatómunka támogatását és ezzel összhangban, az SZTE-s szerzők publikációs tevékenységének segítését is. A tudományos könyvtárak sokáig a már létező dokumentumok, publikációk beszerzését, gyűjtését, szolgáltatását és őrzését bonyolították. Néhány éve a tudományos kommunikáció változásával a könyvtárak feladatköre is megváltozott. Ma már nemcsak a kész és beszerezhető dokumentumokat gyűjtik és szolgáltatják, hanem részt vesznek a publikációk létrehozásában, különböző módon támogatják a szerzőket – tájékoztatott dr. Meskó Eszter.

Hozzátette: az elmúlt években több ilyen, a szerzőket támogató tevékenység jelent meg a Könyvtár szolgáltatásai között. „Az első ilyen a PhD dolgozatok repozitóriumának kialakítása volt, mely nyilvános, szabadon elérhető adatbázisa az SZTE-n keletkezett PhD dolgozatoknak. Ezt követően több repozitóriumot is kialakítottunk, melyekkel tulajdonképpen forrásokat állítottunk elő, vagy azok nyilvánossá tételét tettük meg” – fogalmazott.


Az SZTE Klebelsberg Könyvtár szerzőket támogató tevékenysége a több éve futó Magyar Tudományos Művek Tárának működtetése is. Az MTMT Magyarország nemzeti bibliográfiai adatbázisa, mely a hazai tudományos kutatás hiteles nyilvántartását és bemutatását valósítja meg. Így az SZTE-s szerzők publikációinak adatait is tartalmazza. A szolgáltatás a digitális formának köszönhetően különböző tudománymetriai szolgáltatások alapját képzi, hozzájárul az egyetem tudományos teljesítményének méréséhez.

 

szerzoi_forum


70 millió az Open Access publikálás támogatására


Az Open Access lényegében a régi üzleti modell megfordítása, hiszen itt az olvasóval ellentétben a kutatóknak, publikálóknak kell megfizetniük a rendszer fenntartását azzal, hogy a lektorált közleményeket díjfizetés ellenében jelentetik meg az online folyóiratokban. Ezt az OA publikálás arany útjának is nevezik – magyarázta dr. Meskó Eszter. Kiemelte: Az OA publikálások díjainak megfizetése intézményi keretek közé került Szegeden, hiszen az egyetem 70 millió forintot biztosít a publikálás kifizetésre. Támogatást bármilyen tudományterület szerzője kérhet, az ezzel kapcsolatos tennivalók lebonyolítását, az adminisztrációs és szakmai háttér biztosítását a Könyvtár végzi.


 

Magyarországon egyedülálló szolgáltatáscsomag


A hazai egyetemi könyvtárak közül egyedülálló az SZTE könyvtár által nyújtott publikációs támogatási rendszer. Az SZTE Szerzői Eszköztár egy helyre gyűjti az MTMT, tudománymetria, és repozitóriumok szolgáltatásokat. Az új platformon megtalálható az OA publikálás támogatásával kapcsolatos összes információ, és innen érhető el a támogatás igényléséhez szükséges űrlap is. Ezen az oldalon a tájékozódás mellett kérdéseiket is föltehetik a szerzők.


„Tudomásunk szerint nincs másik magyarországi egyetemi könyvtár, amely ilyen összetett, nyilvános és átlátható szolgáltatáscsomagot nyújtana az intézmény szerzőinek. A könyvtár 4 fős OA támogatási csapata a beküldött adatok ellenőrzését, kiegészítését, a formai szempontoknak való megfelelőségét ellenőrzi. 2015. október 6-a óta 16 kérés érkezett a rendszerbe és már megjelent az első támogatott cikk is. Ennek A támogatási kérelmét Varga Csaba nyújtotta be. Bízunk benne, hogy a támogatásnak köszönhetően megnő az OA rendszerben publikáló SZTE-s oktatók száma” – fogalmazott.


Az OA rendszerről további hasznos tudnivalók az OA Facebook-csoportban is elérhetők. 2015. november 11-én 16 órai kezdettel pedig Szerzői fórumot tart a könyvtár az AudMin nevű termében, ahol szó lesz az OA publikálás egyetemi támogatásáról, a Szerzői Eszköztár szolgáltatásairól és ahol kérdések feltevésére is lehetőségük lesz az érdeklődőknek.

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.