Bezár

Hírarchívum

pelle_anita_kiemelt_nagy

A PhD a negyedik gyermekem

A PhD a negyedik gyermekem

2015. november 19.
4 perc

Pelle Anita, az SZTE egyetlen Jean Monnet címmel kitüntetett egyetemi docense az EU-tagállamok versenyképességével foglalkozik, kutatócsoportot vezet, konferenciát szervez, oktatási segédanyagot ír. Tudományos munkája mellett a magánéletben is helyt áll: férjével három gyermeket nevelnek. A fiatal docensnő azt is elárulta, hogy imád főzni, szereti a gasztroirodalmat és fűszernövényeket gondoz a teraszán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mit jelent az, ha valakit Jean Monnet címmel tüntetnek ki?

 

A címet az Európai Bizottság adja, pályázni kell rá. Tulajdonképpen egy ösztöndíj, amely három évre szól. A címen kívül van még többek között Jean Monnet modul, kiválósági központ, projekt, network. A címre az adott személy és az intézménye is pályázik. Legjobb tudomásom szerint a Szegedi Tudományegyetemen rajtam kívül egyetlen személy, a ’90-es években J. Nagy László birtokolta.

 


Milyen kötelezettséggel jár a díj?

 

A pályázó vállalja, hogy kurzusokat tart az Európai Unióval kapcsolatban és más tevékenységeket is megjelöl. Tavaly kezdtem el egy fiatal kutatókból álló EU-val foglalkozó kutatócsoport vezetését, részt vállaltam egy konferencia megszervezésében és az EU gazdaságáról szóló, többrétegű oktatási tartalmak elkészítését tűztem ki célul.

 


Mi a kutatás témája?

 

Versenyképesség az EU-ban. Az unió tagállamai ugyanis versenyképességükben rendkívül eltérőek. Egyértelműen megállapítható egy törésvonal köztük, egy centrum és a periféria, utóbbi a keleti új tagállamokból és Dél-Európából áll. Ezen országok versenyképességének forrásai nagyon különbözőek és amennyiben ezzel a problémával nem kezdünk valamit, az veszélyezteti az EU integritását.

 


Hogy zajlik a kutatás?

 

Műhelymunkában. Havonta összeülünk a hallgatókkal és doktoranduszokkal, és megvitatjuk, hogy ki mit olvasott vagy írt. Szeretném, ha minél több szakirodalmat feldolgoznánk, hiszen ha a könyvek csak ott állnak a polcon, az olyan, mintha nem is lennének. Korábbi ösztöndíjamból is vásároltam már új köteteket az egyetemnek, és ha van valamilyen könyvbeszerzési lehetőség, mindig leadom a kívánságomat. Igyekszem én is minél többet olvasni, utána lehet elemezni az adatokat.

 


Mi a kutatás célja?

 

Próbálunk valamiféle ajánlást megfogalmazni. Igyekszünk részt venni minél több olyan diskurzuson, ahol az EU jövőjéről van szó. Hívtak többek között Jean Monnet networkre és konferenciára, ezeknek egészen Brüsszelig érnek a szálaik. Abban bízunk, hogy sikerül néhány gondolatmagot elültetnünk ezen a vonalon.

 


Hány éve dolgozik a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán?

 

Még hallgatóként kezdtem el demonstrátorkodni 1998-ban. Szemináriumokat tartottam és részt vettem a kari feladatokban. Amikor végeztem, egy évet eltöltöttem a versenyszférában egy német multinacionális cégnél, de rájöttem, hogy az nem nekem való. Szerencsére 2001-ben visszajöttem és végigjártam a ranglétrát: tudományos segédmunkatárs, tanársegéd, adjunktus, majd docens lettem. Emlékszem, a doktorimat 35 hetes terhesen védtem. Viccesen meg szoktam jegyezni, hogy a PhD-m a negyedik gyermekem a két fiam és a kislányom mellett.

 


Hogyan egyeztethető össze a kutatói lét az anyasággal?

 

Erről a témáról született egy írásom, egy EU-s projekt kapcsán. A címe: Konstans multi-tasking, avagy egy mai magyar nagycsaládos tudástőkésnő mindennapjai. A multi-tasking kifejezést még programozás órán tanultam, azt jelenti, hogy a számítógép nem egyszerre csinálja a dolgokat, hanem többfélét, nagyon gyors váltásban. Diákkoromban még nem gondoltam, hogy mostanra ez lesz az egyetlen működőképes üzemmód saját magam számára is.

 


Hogyan telik önöknél egy átlagos nap?

 

Mindegyik másképp, a közös bennük, hogy korán kezdődnek és néha sokáig tartanak. Ami fix, azok az órarend szerinti óráim, és a gyerekek délutáni, esti dolgai. A fiúk fociznak és zeneiskolába is járnak. Hozni-vinni kell őket. Igyekszem minél többet foglakozni a tudománnyal, de azt a luxust nagyon ritkán engedhetem meg magamnak, hogy hosszú órákon keresztül csak írjak. Hétfőn, kedden, szerdán tanítok, csütörtökön, pénteken próbálok elmélyülni a tudományos munkában.

 


Marad idő valamilyen hobbira?

 

A biciklizés és az úszás teljesen kikapcsolnak. Nagyon szeretek főzni és szépirodalmat olvasni. Legutóbb Santa Montefiore Az ombufa árnyékában című kötetét olvastam, amely a ’70-es években játszódik Argentínában. Kedvenc olvasmányaim a szakácskönyvek és a gasztroirodalom is. Nagyon szeretem az olasz, francia, spanyol konyhát.

 


Akkor a vasárnapi ebéd önöknél nem mindig rántott hús és krumplipüré?

 

Legutóbb például pizza volt. Szeretek zöldségekből mindenfélét varázsolni, kedvenceim a krémlevesek és a rakott ételek. Néha a gyerekek is besegítenek a konyhában. A nagyfiam nagyon jó ízléssel ismeri fel, hogy melyik ételbe milyen fűszer való. Elég csak behoznunk a teraszról, mert rozmaringot, mentát, bazsalikomot, oregánot, levendulát is ültettünk.

 


Fotó és Szöveg: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek