Bezár

Hírarchívum

Szakmai fórum az idősek funkcionális egészségvesztéséről

Szakmai fórum az idősek funkcionális egészségvesztéséről

2015. november 19.
2 perc

A funkcionális egészségvesztés problémakörének holisztikus szemléletű bemutatására fókuszált az idős populáció körében a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán szervezett workshop.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A TÁMOP-4.2.6-15/1-2015-0002 számú „Egészségtudományi, egészségipari tudáshálózat a Dél-Alföldi régióban, a molekuláris medicina innovációs környezetének megteremtésére” című pályázatban az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar oktatói, a funkcionális egészségvesztés problematikájának holisztikus értelmezésére törekedve, kutatási terveket dolgoztak ki a fizikai egészségromlás mutatóinak és a pszichés – szociális károsodás és izoláció faktorainak a feltárására.


A rendezvény elsődleges célja volt, hogy a tudományos, kormányzati, civil és ágazati szereplők részvételével biztosított szakmai diszkusszió hozzá járuljon a hosszú távú preventív programok kidolgozásához. A workshopon György Annamária, az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ minőségirányítási vezetője előadásában átfogó helyzetképet adott az érintett korosztály népegészségügyi problémáiról, a releváns egészségpolitikai irányelvekről, valamint a szakemberek speciális képzési lehetőségeiről. Arany Ida, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály munkatársa, megyei vezető ápoló a régióra jellemző egyre növekvő alapellátási igényekre és a feladatok összetettségére helyezte a hangsúlyt.


A szakmai tanácskozáson az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar oktatói saját kutatási terveiket prezentálták a fizikai egészségromlás mutatóinak és a pszichés – szociális károsodás és izoláció faktorainak vizsgálata témakörökben. Az előadások érintették – többek között – az elmagányosodás és a szubjektív jól-lét közötti kapcsolatot, az idősek gyógyszerfogyasztási magatartását, az elesés prevenciós lehetőségeit, az inkontinencia életminőségre gyakorolt hatását és a reumatológiai kórképek mozgásszervi hatásainak funkcionális vizsgálatát.


A workshop zárásaként Dr. Barnai Mária, az ETSZK dékánja és Dr. Vörös Gabriella a Magyar Reumabetegek Egyesülete, Domokos József Reuma Klub (Szeged) képviseletében együttműködési szándéknyilatkozat aláírásával erősítették meg az idősödő populáció funkcionális egészségvesztésének a prevencióját előtérbe helyező oktatási és kutatási kooperációs szándékukat.

 

A rendezvény az „Egészségtudományi, egészségipari tudáshálózat a Dél-Alföldi régióban, a molekuláris medicina innovációs környezetének megteremtése” TÁMOP-4.2.6-15/1-2015-0002 pályázat keretében valósult meg.


SZTEinfo

esza_felso

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek