Bezár

Hírarchívum

szgytv_kiemelt_nagy

Szegedi csapat a legjobb hatban – véget ért a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny

Szegedi csapat a legjobb hatban – véget ért a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny

2015. november 06.
3 perc

A szegedi Radnóti Miklós Gimnázium egyik csapata is bejutott a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny (SZGYTV) hatos döntőjébe: a pénteki fináléba a csütörtöki számítógépes forduló eredményei alapján jutottak tovább. Az idei, kétnapos versenyre rekordszámú, 49 csapat nevezett, végül 44 indult. A negyedik SZGYTV-t a budapesti Városmajori Gimnázium csapata nyerte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szeged, Szolnok, Budapest- ennek a három városnak a középiskolás csapatai jutottak be a negyedik alkalommal megrendezett Szent-György Tanulmányi Verseny fináléjába, amelynek első 3 helyezettje valamint a kreatív kategória helyezettjei összesen 600 ezer forint értékű ösztöndíjban részesültek.

 

Az ország legerősebb középiskoláinak csapatai – 132 diák - csütörtökön a számítógépes fordulóban mérték össze tudásukat Szegeden. A legjobb hat jutott tovább a pénteki szóbeli döntőbe. A verseny számítógépes fordulójának és döntőjének kérdéseit az SZTE professzoraiból, oktatóiból álló csapat állította össze. A csütörtöki elődöntő után már csak hatan maradtak: a csapatok a biológia, kémia és fizika témakörében összeállított kérdésekre kellett helyesen válaszolniuk – a kérdések mindegyike Szent-Györgyi életművéhez kapcsolódott, jó részük pedig az idei tematikához: Szent-Györgyi egyesült-államokbeli munkásságához.

 

A negyedik SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt a 3.00 Tudós (Városmajori Gimnázium, Budapest) nyerte, a diákok 240 ezer forint ösztöndíjban részesültek. Duplázott a fővárosi Veres Péter Gimnázium: a Fehér Babók csapat a második, a Leander a harmadik helyen végzett. A két csapat 180 illetve 120 ezer forint ösztöndíjban részesült. Negyedik lett a szintén fővárosi Baár-Madas Református gimnázium csapata, a BMRG. A megosztott ötödik helyez végzett az RMG Terminators 2 (Radnóti Miklós Gimnázium, Szeged), valamint a szolnoki a Verseghy Ferenc Gimnázium Verseghy nevű csapata.

 

A diákok és tanáraik értékes ajándékcsomagokban is részesültek, emellett a felkészítő tanárok megkapták a Szegedi Tudományegyetem gondozásában megjelent Szegedi Egyetemi Tudástár teljes sorozatát. A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny aranyfokozatú támogatója a 77 Elektronika Kft. és a Richter Gedeon Nyrt. volt.

 

Kreatív film kategóriában – amelynek témája idén a Nobel-díjas tudós amerikai munkásságához kötődött – a zsűri nem osztott ki helyezést. Az alkotókat a grémium jutalomban részesítette, az első helyezettnek járó 60 ezer forintos ösztöndíjat pedig megosztotta két csapat, a Zentai Paprikalovagok és a salgótarjáni A legbátrabbak csapat tagjai között.

 

A zsűri elnöke Prof. Dr. Dux László az Általános Orvostudományi Kar Biokémiai Intézet, tanszékvezető egyetemi tanára, tagjai Prof. Dr. Hódi Klára professzor emerita, a Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai Intézet nyugalmazott egyetemi tanára és Prof. Dr. Wölfling János a Természettudományi és Informatikai Kar Kémiai Tanszékcsoport Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára voltak. A kreatív filmeket Dr. Sághy Miklós, az SZTE BTK Irodalmi Intézet Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék docense vezetésével zsűrizték.

 

A versenyt követően a résztvevők meghallgatták Eric Francis Wieschaus amerikai genetikus, embriológus előadását. Az amerikai tudós 1995-ben Christiane Nüsslein-Volharddal és Edward B. Lewis-szal megosztva elnyerte a orvostudományi Nobel-díjat a korai embrionális fejlődés genetikai szabályozását illető felfedezéseiért.

 

További SZGYTV támogatók: Goodwill Pharma Kft., Rivan-Nova Kft., Klinikai Sebészet Fejlődéséért Alapítvány, Bonafarm, ELIHU Nonprofit Kft., ContiTech Kft., Pharmahungary Group, EPAM, Unilever Magyarország Kft.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek