SZTE Info

giuvaduam_megallapodas_kiemelt_nagy

Együttműködési megállapodást írt alá a Givaudan Hungary Kft. és a Szegedi Tudományegyetem

A környezetvédelmi, víz- és szennyvízkezelési valamint a légszennyezést csökkentő alap és alkalmazott kutatások területén működik együtt a Szegedi Tudományegyetem és a Givaudan Hungary Kft.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Az egyetem számára rendkívül fontos az iparral való együttműködés mind az oktatás, mind a kutatás-fejlesztés területén - mondta el Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese azon az október 14-i ceremónián, amelyen stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem és a Givaudan Hungary Kft. Kemény Lajos hozzátette: mindkét fél profitál abból, ha megfelelő képességű szakembereket képez az egyetem a Givaudan számára. Az európai uniós pályázati lehetőségek 2020 után elfogynak, az egyetem saját bevételét csakis olyan ipari partnerektől remélheti, amelyekkel szakmai kapcsolatot és kölcsönös előnyök mentén működő kapcsolatot tud kialakítani. Az universitas kiváló szakembereket termel a cégeknek, azok pedig olyan megbízásokkal látják el az egyetemet, amely által kutatási lehetőségeit bővítheti.


Giuvaduan_SZTE_megallapodas_2015._oktober_14_BA
Együttműködési megállapodást írt alá a Givaudan Hungary Kft. és a Szegedi Tudományegyetem
 


Karkas Mihály, a Givaudan Hungary Kft. gyárigazgatója elmondta: az ízesítőanyag és illatanyag termelés globális piacán piacvezető vállalataként a Givaudan egyedi és innovatív íz és illatanyagokat állít elő a megrendelői számára szerte a világon. A svájci központú, globális vállalat, az élelmiszeripar jelentős képviselője piaci részesedése mintegy 25 százalék. A Givaudan által előállított ízesítőanyagokat felhasználják italok, sósalapú ízesítőanyagok, snack fűszerkeverékek, édesipari termékek és tejtermékek gyártása során. A komplexum Makóra telepítésében nagy szerepet játszott, hogy Szegeden található Magyarország egyik legjobb egyeteme. - Nagyon fontos számunkra, hogy megfelelő tudásbázis álljon rendelkezésre a működtetéséhez. Specialistáink 80-90 százaléka a szegedi egyetemről került ki. A megfelelő munkaerő biztosításán kívül ipari problémák megoldásában is várjuk a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak közreműködését és segítségét - magyarázta.


A három évre szóló stratégiai együttműködési megállapodás az alap- és alkalmazott kutatások mellett az oktatásra és a közös projektek fejlesztésére is kiterjed. Az intézmény és a társaság főként az eddig elkezdett kutatási-fejlesztési tevékenységeket folytatják és bővítik ki, kiemelten az alábbi területeken: környezetvédelem, a víz- és szennyvízkezelés, a légszennyezés csökkentése, műszaki és karbantartási fejlesztések valamint minőség-ellenőrzés.


Mindemellett a Givaudan Hungary Kft. négyhetes szakmai gyakorlatra fogad mérnök szakon tanuló hallgatókat, valamint támogatja a Szegedi Tudományegyetem tehetséggondozási törekvéseit, például ösztöndíjjal, illetve a középiskolásoknak szervezett tanulmányi versenyek támogatásával. Ehhez – az SZTE Alma Materrel való együttműködésen belül – kapcsolódik az egyetemi értékek megőrzésének támogatása fundraising és anyagi támogatás formájában.


A rendezvény a TÁMOP-4.2.1.C-14/1/KONV-2015-0013 számú, "A Szegedi Tudományegyetem quadruplehelix modell alapú gazdasági- és társadalmi pozicionálása, a tudástranszfer gyakorlatának kialakítása Hódmezővásárhely-Szeged kiemelt növekedési zónában" című projekt keretében valósult meg.


SZTEinfó

Fotó: Bobkó Anna

ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.