SZTE Info

giuvaduam_megallapodas_kiemelt_nagy

Együttműködési megállapodást írt alá a Givaudan Hungary Kft. és a Szegedi Tudományegyetem

A környezetvédelmi, víz- és szennyvízkezelési valamint a légszennyezést csökkentő alap és alkalmazott kutatások területén működik együtt a Szegedi Tudományegyetem és a Givaudan Hungary Kft.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Az egyetem számára rendkívül fontos az iparral való együttműködés mind az oktatás, mind a kutatás-fejlesztés területén - mondta el Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese azon az október 14-i ceremónián, amelyen stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem és a Givaudan Hungary Kft. Kemény Lajos hozzátette: mindkét fél profitál abból, ha megfelelő képességű szakembereket képez az egyetem a Givaudan számára. Az európai uniós pályázati lehetőségek 2020 után elfogynak, az egyetem saját bevételét csakis olyan ipari partnerektől remélheti, amelyekkel szakmai kapcsolatot és kölcsönös előnyök mentén működő kapcsolatot tud kialakítani. Az universitas kiváló szakembereket termel a cégeknek, azok pedig olyan megbízásokkal látják el az egyetemet, amely által kutatási lehetőségeit bővítheti.


Giuvaduan_SZTE_megallapodas_2015._oktober_14_BA
Együttműködési megállapodást írt alá a Givaudan Hungary Kft. és a Szegedi Tudományegyetem
 


Karkas Mihály, a Givaudan Hungary Kft. gyárigazgatója elmondta: az ízesítőanyag és illatanyag termelés globális piacán piacvezető vállalataként a Givaudan egyedi és innovatív íz és illatanyagokat állít elő a megrendelői számára szerte a világon. A svájci központú, globális vállalat, az élelmiszeripar jelentős képviselője piaci részesedése mintegy 25 százalék. A Givaudan által előállított ízesítőanyagokat felhasználják italok, sósalapú ízesítőanyagok, snack fűszerkeverékek, édesipari termékek és tejtermékek gyártása során. A komplexum Makóra telepítésében nagy szerepet játszott, hogy Szegeden található Magyarország egyik legjobb egyeteme. - Nagyon fontos számunkra, hogy megfelelő tudásbázis álljon rendelkezésre a működtetéséhez. Specialistáink 80-90 százaléka a szegedi egyetemről került ki. A megfelelő munkaerő biztosításán kívül ipari problémák megoldásában is várjuk a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak közreműködését és segítségét - magyarázta.


A három évre szóló stratégiai együttműködési megállapodás az alap- és alkalmazott kutatások mellett az oktatásra és a közös projektek fejlesztésére is kiterjed. Az intézmény és a társaság főként az eddig elkezdett kutatási-fejlesztési tevékenységeket folytatják és bővítik ki, kiemelten az alábbi területeken: környezetvédelem, a víz- és szennyvízkezelés, a légszennyezés csökkentése, műszaki és karbantartási fejlesztések valamint minőség-ellenőrzés.


Mindemellett a Givaudan Hungary Kft. négyhetes szakmai gyakorlatra fogad mérnök szakon tanuló hallgatókat, valamint támogatja a Szegedi Tudományegyetem tehetséggondozási törekvéseit, például ösztöndíjjal, illetve a középiskolásoknak szervezett tanulmányi versenyek támogatásával. Ehhez – az SZTE Alma Materrel való együttműködésen belül – kapcsolódik az egyetemi értékek megőrzésének támogatása fundraising és anyagi támogatás formájában.


A rendezvény a TÁMOP-4.2.1.C-14/1/KONV-2015-0013 számú, "A Szegedi Tudományegyetem quadruplehelix modell alapú gazdasági- és társadalmi pozicionálása, a tudástranszfer gyakorlatának kialakítása Hódmezővásárhely-Szeged kiemelt növekedési zónában" című projekt keretében valósult meg.


SZTEinfó

Fotó: Bobkó Anna

ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 23.
  10:00 - 12:30
  Prof. Dr. Borbás Anikó (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) Gyökös tioladdíciók telítetlen szénhidrátokon címmel és Prof. Dr. Herczegh Pál (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) előadása A teikoplanin származékoktól a triciklánókig: a közelmúlt terméséből címmel a SZAB Gyógyszerésztudományi Szakbizottság Gyógyszerkémiai és Gyógyszeranalitikai Munkabizottság, valamint az SZTE Gyógyszerkémiai Intézet programja.
 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/