Bezár

Hírarchívum

Elkészült az SZTE TIK szennyvízhő alapú hűtés-fűtés rendszere

Elkészült az SZTE TIK szennyvízhő alapú hűtés-fűtés rendszere

2015. október 05.
2 perc

Uniós támogatással, a tervezett határidőre befejeződött Szeged egyik legjelentősebb megújuló energia hasznosítási beruházása. A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ hűtési és fűtési rendszerének alapja immár a szennyvízhő.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem által 2013 márciusában elindított projekt a klinikapark mellett lévő Alsótelepi szennyvíz átemelő teljes hőenergia mennyiségét felhasználva hűti vagy fűti az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ épületét. A tervezés és a kivitelezés egy 100%-ban magyar szellemi szabadalmi oltalommal védett eljárás alapján készült.

A projekt az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának részeként kiírt „Helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal” pályázat keretében 469,29 millió forint uniós támogatást kapott.

 

A „Szennyvíz hő alapú hőszivattyúval megvalósítandó hűtés-fűtés rekonstrukció a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjának épületében” című, KEOP-4.10.0/B/12-2013-0029 azonosító számú projekt célja – egy jelenleg kevéssé ismert technológia – a szennyvíz hőenergiájának hasznosítása és ezzel együtt a CO2 kibocsátás további csökkentése a Szegedi Tudományegyetem területén.

 

További előny, hogy „a pályázatnak köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem éves szinten 6503 gigajoule földgázból kinyert energiát és mintegy 25 millió forintot takarít meg” – írtuk 2015. júniusában.

 

A projekt részeként megépült egy hőenergia kinyerését biztosító hőcserélő rendszer, amit a Szeged belváros szennyvizét egyesítő Alsótelepi átemelőben valósítottak meg. Az itt kinyert hőmennyiség egy technológiai vízhálózaton keresztül jut el az SZTE TIK épületében elhelyezett hőszivattyúkhoz. Két, összesen mintegy 1,5 MW teljesítménnyel bíró hőszivattyú biztosítja az épület fűtését illetve a nyári időszakban a hűtést.

 

A szennyvízhő energia fűtésre és hűtésre történő hasznosítása igazi újdonság. Már csak a szélenergia maradt ki az egyetem által alkalmazott megújuló energiaforrások közül – fogalmazott Gyarmati László, az SZTE TIK intézmény igazgatója a beruházásról egy korábbi tanácskozáson: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2015-augusztus/2040-napelem-18-egyetemi

 

A projektről bővebb információ itt olvasható.

 

Korábban írtuk:

A Szegedi Tudományegyetem a fenntarthatóság útján

A szennyvíz hőenergiáját hasznosító fűtésre áll át a TIK

 

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek