SZTE Info

Hétfőn kezdődik a Takarékosság Hete

Takarékosság Hete címmel szervez rendezvénysorozatot a takarékossági Világnaphoz kapcsolódva a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara, az Erste Bank, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Árkád Szeged Bevásárlóközpont jövő héten. A 2015. november 2-án, hétfőn induló 4 napos esemény középpontjában a gazdasági válságok demográfiai hatásai, a takarékosság és a tudatos fogyasztás állnak majd.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

takarekossag- A programok hétfőn 18 órakor egy kerekasztal beszélgetéssel kezdődnek a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi karán. Ekkor Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára, Szapáry György volt jegybank alelnök, Magyarország volt washingtoni nagykövete, Krisán László, a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. vezérigazgatója, Sándor György, a Központi Statisztikai Hivatal elnöki tanácsadója és Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke vitatja meg nézeteit a válságok társadalmi és gazdasági hatásairól – mondta el Kovács Péter, az SZTE GTK általános dékánhelyettese az október 30-ai sajtótájékoztatón, amelyen a Takarékosság Hete elnevezésű rendezvénysorozatot ismertették a résztvevő intézmények képviselői.  


November 3-án, kedden előadássorozat kezdődik a Gazdaságtudományi Karon. Ennek fókuszában a vállalkozói kompetencia és pénzügyi kultúra áll. Az előadásokat Vilmányi Márton dékán, Kovács Péter, a kar általános dékánhelyettese, valamint Kosztopulosz Andreász egyetemi docens tartja. A témákat egy országos felmérés eredményei alapján veszik górcső alá.


November 4-én, szerdán az Árkád Bevásárlóközpontban rendezik meg a középiskolásoknak szóló Stats War II. Országos Statisztikai Verseny Döntőjét – ismertette Gazdag Dániel, az ÁRKÁD Szeged Bevásárlóközpont igazgatója. A megmérettetésen 16 iskola képviselteti magát 4 fős csapatokkal. A gárdák egy statisztikai teljesítménytúrán mérik össze tudásukat: elméleti és gyakorlati feladatokat kell megoldaniuk.


takarekossag2


- Az utolsó napon, november 5-én, csütörtökön délután a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Székháza ad otthont a Takarékosság Hetéhez kapcsolódó Példakép Alapítvánnyal közös programnak - tudtuk meg Tráserné Oláh Zsuzsannától. A CSMKIK titkára elmondta: a résztvevő vállalkozók a kamara, az alapítvány, valamint az Enterprise Europe Network Dél-alföldi Irodája (EEN) közös rendezvényén egyebek mellett arra a kérdésre is választ kaphatunk, hogy lehet-e vállalkozni a válság alatt? Az esemény célja a pozitív példák bemutatása példaképek, EEN követek és sikeres vállalkozásvezetők személyében. A témák a vállalkozói nehézségek leküzdéséről, a környezettudatosságról és a brandépítésről szólnak.

 

SZTEinfó

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.