SZTE Info

Megkezdte működését Szegeden az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiája

A Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve kezdte meg működését az Igazságügyi Hivatal keretein belül az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiája. A képzési centrumot 2015. október 12-én Prof. Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter nyitott meg az SZTE Állam és Jogtudományi Karán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiája egységes szemléletű szakmai és hivatás-etikai képzési és továbbképzési centrum. Az akadémián induló képzések célcsoportja a bírósági végrehajtók, igazságügy szakértők, családi vagyonfelügyelők, a megyei kormányhivatalok áldozatsegítési, jogi segítségnyújtási és pártfogó felügyelői, valamint a felszámolói és vagyonfelügyelői szakképzettséggel rendelkező személyek. Összefoglaló elnevezéssel a jogi szolgálatok alkalmazottainak képzése folyik majd itt.


Szabó Imre, a jogakadémia vezetője elmondta, az intézmény jogi, szakmai és hivatás-etikai képzéseket szervez, az oktatás regionális szinten, a fővárosban és Szegeden folyik majd. Hozzátette: folyamatosan készítik elő a jövő évi képzési tervet, mely várhatóan október végére áll össze. Maga a képzés 2016. február-március táján indulhat el. Cél az Európai Uniós gyakorlatok áttekintése is, és a pozitív példák beépítése a magyar mintába.


A jogakadémia lényegét abban látom, hogy a szakemberek rendszeres továbbképzésen vegyenek részt, ezáltal minél hamarabb és első kézből kapjanak tájékoztatást a jogszabályváltozásokról. A képzés lényege, hogy a képzettebb szakemberek meg tudják értetni magukat a bírókkal, és a laikus emberekkel is, hiszen az igazságszolgáltatásnak kifelé is kommunikálnia kell. A rendszeres képzéseknek köszönhetően merem remélni, hogy nem csak gyorsabb, de hatékonyabb is lesz egy-egy ügy befejezése” – fogalmazott.


Prof. Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter azt hangsúlyozta, hogy a jogakadémia és az általa szervezett képzések egyik fontos feladata a jog és jogi szabályok értelmezésének egységesítése. „Új eljárási kódexek kidolgozása zajlik folyamatosan. Amikor 2016-ban elfogadják ezeket, akkor a jogakadémiának lesz a feladat az új kódex megismertetése a szakmával. Kiemelt feladata lesz az elfogadott nagy kódexek gyakorlatba történő átültetése, a jogszabályok napi implementálása a gyakorlatba” – mondta.


Hozzátette: az állampolgárok felől egyfajta elégedetlenség figyelhető meg az igazságszolgáltatást illetően. A társadalmi megítélést meg kell emelni, helyére kell tenni, ezen képzéssel lehet javítani. A jogakadémia létrehozásával lépést tettek, abban hogy a közbizalom erősödjön.


Az akadémia létrehozásával olyan hiánypótló tevékenységet végez a kormány, melyre nagyon nagy szükség volt. A jogakadémiának feladata hogy kiszűrje azokat az embereket, akik nem erre a pályára valók. Komoly elvárást fogalmaz meg a kormány az emberekkel szemben. Akik a képzéseket nem veszik komolyan, nem kapnak kreditpontokat, így jogszabályi alapon tevékenységük befejezésére kényszerülhetnek. Ez egy fajta felelősségtudatra szólítja a résztvevőket. Bízom benne, hogy nem a szankciókon keresztül kell eredményeket elérni. Az állam hajlandó áldozni arra, hogy megfelelő szinten történjen a képzés, de igényt is tart a kontrollra. Az állam ad, másrészről elvárja, hogy a szabályokat betartsák” – hangsúlyozta.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.