SZTE Info

Megkezdte működését Szegeden az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiája

A Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve kezdte meg működését az Igazságügyi Hivatal keretein belül az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiája. A képzési centrumot 2015. október 12-én Prof. Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter nyitott meg az SZTE Állam és Jogtudományi Karán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiája egységes szemléletű szakmai és hivatás-etikai képzési és továbbképzési centrum. Az akadémián induló képzések célcsoportja a bírósági végrehajtók, igazságügy szakértők, családi vagyonfelügyelők, a megyei kormányhivatalok áldozatsegítési, jogi segítségnyújtási és pártfogó felügyelői, valamint a felszámolói és vagyonfelügyelői szakképzettséggel rendelkező személyek. Összefoglaló elnevezéssel a jogi szolgálatok alkalmazottainak képzése folyik majd itt.


Szabó Imre, a jogakadémia vezetője elmondta, az intézmény jogi, szakmai és hivatás-etikai képzéseket szervez, az oktatás regionális szinten, a fővárosban és Szegeden folyik majd. Hozzátette: folyamatosan készítik elő a jövő évi képzési tervet, mely várhatóan október végére áll össze. Maga a képzés 2016. február-március táján indulhat el. Cél az Európai Uniós gyakorlatok áttekintése is, és a pozitív példák beépítése a magyar mintába.


A jogakadémia lényegét abban látom, hogy a szakemberek rendszeres továbbképzésen vegyenek részt, ezáltal minél hamarabb és első kézből kapjanak tájékoztatást a jogszabályváltozásokról. A képzés lényege, hogy a képzettebb szakemberek meg tudják értetni magukat a bírókkal, és a laikus emberekkel is, hiszen az igazságszolgáltatásnak kifelé is kommunikálnia kell. A rendszeres képzéseknek köszönhetően merem remélni, hogy nem csak gyorsabb, de hatékonyabb is lesz egy-egy ügy befejezése” – fogalmazott.


Prof. Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter azt hangsúlyozta, hogy a jogakadémia és az általa szervezett képzések egyik fontos feladata a jog és jogi szabályok értelmezésének egységesítése. „Új eljárási kódexek kidolgozása zajlik folyamatosan. Amikor 2016-ban elfogadják ezeket, akkor a jogakadémiának lesz a feladat az új kódex megismertetése a szakmával. Kiemelt feladata lesz az elfogadott nagy kódexek gyakorlatba történő átültetése, a jogszabályok napi implementálása a gyakorlatba” – mondta.


Hozzátette: az állampolgárok felől egyfajta elégedetlenség figyelhető meg az igazságszolgáltatást illetően. A társadalmi megítélést meg kell emelni, helyére kell tenni, ezen képzéssel lehet javítani. A jogakadémia létrehozásával lépést tettek, abban hogy a közbizalom erősödjön.


Az akadémia létrehozásával olyan hiánypótló tevékenységet végez a kormány, melyre nagyon nagy szükség volt. A jogakadémiának feladata hogy kiszűrje azokat az embereket, akik nem erre a pályára valók. Komoly elvárást fogalmaz meg a kormány az emberekkel szemben. Akik a képzéseket nem veszik komolyan, nem kapnak kreditpontokat, így jogszabályi alapon tevékenységük befejezésére kényszerülhetnek. Ez egy fajta felelősségtudatra szólítja a résztvevőket. Bízom benne, hogy nem a szankciókon keresztül kell eredményeket elérni. Az állam hajlandó áldozni arra, hogy megfelelő szinten történjen a képzés, de igényt is tart a kontrollra. Az állam ad, másrészről elvárja, hogy a szabályokat betartsák” – hangsúlyozta.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.