SZTE Info

Megkezdte működését Szegeden az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiája

A Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve kezdte meg működését az Igazságügyi Hivatal keretein belül az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiája. A képzési centrumot 2015. október 12-én Prof. Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter nyitott meg az SZTE Állam és Jogtudományi Karán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiája egységes szemléletű szakmai és hivatás-etikai képzési és továbbképzési centrum. Az akadémián induló képzések célcsoportja a bírósági végrehajtók, igazságügy szakértők, családi vagyonfelügyelők, a megyei kormányhivatalok áldozatsegítési, jogi segítségnyújtási és pártfogó felügyelői, valamint a felszámolói és vagyonfelügyelői szakképzettséggel rendelkező személyek. Összefoglaló elnevezéssel a jogi szolgálatok alkalmazottainak képzése folyik majd itt.


Szabó Imre, a jogakadémia vezetője elmondta, az intézmény jogi, szakmai és hivatás-etikai képzéseket szervez, az oktatás regionális szinten, a fővárosban és Szegeden folyik majd. Hozzátette: folyamatosan készítik elő a jövő évi képzési tervet, mely várhatóan október végére áll össze. Maga a képzés 2016. február-március táján indulhat el. Cél az Európai Uniós gyakorlatok áttekintése is, és a pozitív példák beépítése a magyar mintába.


A jogakadémia lényegét abban látom, hogy a szakemberek rendszeres továbbképzésen vegyenek részt, ezáltal minél hamarabb és első kézből kapjanak tájékoztatást a jogszabályváltozásokról. A képzés lényege, hogy a képzettebb szakemberek meg tudják értetni magukat a bírókkal, és a laikus emberekkel is, hiszen az igazságszolgáltatásnak kifelé is kommunikálnia kell. A rendszeres képzéseknek köszönhetően merem remélni, hogy nem csak gyorsabb, de hatékonyabb is lesz egy-egy ügy befejezése” – fogalmazott.


Prof. Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter azt hangsúlyozta, hogy a jogakadémia és az általa szervezett képzések egyik fontos feladata a jog és jogi szabályok értelmezésének egységesítése. „Új eljárási kódexek kidolgozása zajlik folyamatosan. Amikor 2016-ban elfogadják ezeket, akkor a jogakadémiának lesz a feladat az új kódex megismertetése a szakmával. Kiemelt feladata lesz az elfogadott nagy kódexek gyakorlatba történő átültetése, a jogszabályok napi implementálása a gyakorlatba” – mondta.


Hozzátette: az állampolgárok felől egyfajta elégedetlenség figyelhető meg az igazságszolgáltatást illetően. A társadalmi megítélést meg kell emelni, helyére kell tenni, ezen képzéssel lehet javítani. A jogakadémia létrehozásával lépést tettek, abban hogy a közbizalom erősödjön.


Az akadémia létrehozásával olyan hiánypótló tevékenységet végez a kormány, melyre nagyon nagy szükség volt. A jogakadémiának feladata hogy kiszűrje azokat az embereket, akik nem erre a pályára valók. Komoly elvárást fogalmaz meg a kormány az emberekkel szemben. Akik a képzéseket nem veszik komolyan, nem kapnak kreditpontokat, így jogszabályi alapon tevékenységük befejezésére kényszerülhetnek. Ez egy fajta felelősségtudatra szólítja a résztvevőket. Bízom benne, hogy nem a szankciókon keresztül kell eredményeket elérni. Az állam hajlandó áldozni arra, hogy megfelelő szinten történjen a képzés, de igényt is tart a kontrollra. Az állam ad, másrészről elvárja, hogy a szabályokat betartsák” – hangsúlyozta.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform