SZTE Info

nigeria_nagykovet_kiemelt_nagy

A szegedi egyetemre látogatott a nigériai nagykövet

A Szegedi Tudományegyetem meghívására látogatott az intézménybe Muhamadu S. Yunusa nigériai Nagykövet. 2015. október 20-án a diplomata az egyetemi vezetők és képviselők mellett az SZTE-n tanuló nigériai hallgatókkal is találkozott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A nagykövet azzal a céllal látogatott a Szegedi Tudományegyetemre, hogy megismerkedjen az intézmény képzési kínálatával, a szegedi egyetem nyújtotta lehetőségekkel, azokkal az eshetőségekkel, amelyek Szegeden a nigériai hallgatókat várják. Ezért a delegáció programja során az SZTE minden olyan képviselőjével találkozott, akik részt vesznek a nigériai hallgatók oktatásában – tájékoztatott Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese. Hozzátette: a nigériai hallgatók érkezése 5 évvel ezelőtt kezdődött, azóta számuk jelentősen növekedett. A 2009/2010-es tanévben 47 nigériai hallgató tanult az SZTE-n, számuk a 2014/2015-ös tanévre 124-re emelkedett. Jelenleg az egészségtudományi képzés a legnépszerűbb a nigériai diákok körében, de tanulnak afrikai fiatalok a gazdaságtudományi, a bölcsészettudományi és a jogtudományi karon is.


Nigeriai_nagykovet_latogatasa_2015._oktober_20._BA
A szegedi egyetemre látogatott a nigériai nagykövet - GALÉRIA


A látogatás lehetőséget teremt az országok között kétoldalú kapcsolatok kialakítására, arra, hogy tudományos, oktatási és kulturális kapcsolat épüljön ki Nigéria és Szeged között. „ Az együttműködések kialakításának kulcsa lehet a személyes találkozás, a személyes kapcsolatok. Szegeden, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán jelenleg is tanít nigériai oktató. Ágoston atya mindkét ország nyelvét és kultúráját jól ismeri” – mondta Nagy Katalin.

A kormány déli nyitási stratégiájával összhangban a szegedi egyetem is szeretne részt venni minél több olyan programban, ahol a kormány támogatásával érkezhetnek hallgatók hazánkba – mint például a Stipendium Hungaricum ösztöndíj program. Ezek a lehetőségek a diákok számára is megkönnyítik a képzést, ugyanakkor az SZTE számára lehetőséget biztosítanak egyre több külföldi hallgató képzésére – fogalmazott Nagy Katalin. A körülbelül 22-25 ezres összehallgatói létszám 10%-a külföldi diák, ezt a jövőben 15-20%-ra szeretné az intézmény növelni. Az össz külföldi hallgatói létszám nagy részét ugyan az európai országokból érkező diákok teszik ki, de az elmúlt években jelentősen növekedett az afrikai országokból érkezők száma is. Az afrikai hallgatók létszámának körülbelül 80%-a nigériai diák. A külföldi hallgatói létszám növelése az egyetem olyan célkitűzése melyért nagyon sokat kell dolgozni. Az SZTE-nek meg kell teremtenie azokat a viszonyokat, ami miatt szívesen jönnek a külföldi diákok Szegedre, így például a lakhatási és életkörülményeket – tette hozzá.


„Első alkalommal látogattam Szegedre, az egyetemre. Ahogy megismertem az egyetem kínálatát, lehetőségeit azt kell mondanom, hogy az egyetemi és városi környezet is jelentősen elősegíti és támogatja a diákok tanulását. Itt a hallgatók megfelelő és hasznos ismereteket kapnak a későbbi karrier építéshez. Az SZTE-n szerzett tapasztalatok, élmények emlékezetesek lesznek mindannyiunk számára” –összegezte tapasztalatait Muhamadu S. Yunusa nigériai nagykövet.


SZTEinfo

Képek: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.