SZTE Info

nigeria_nagykovet_kiemelt_nagy

A szegedi egyetemre látogatott a nigériai nagykövet

A Szegedi Tudományegyetem meghívására látogatott az intézménybe Muhamadu S. Yunusa nigériai Nagykövet. 2015. október 20-án a diplomata az egyetemi vezetők és képviselők mellett az SZTE-n tanuló nigériai hallgatókkal is találkozott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A nagykövet azzal a céllal látogatott a Szegedi Tudományegyetemre, hogy megismerkedjen az intézmény képzési kínálatával, a szegedi egyetem nyújtotta lehetőségekkel, azokkal az eshetőségekkel, amelyek Szegeden a nigériai hallgatókat várják. Ezért a delegáció programja során az SZTE minden olyan képviselőjével találkozott, akik részt vesznek a nigériai hallgatók oktatásában – tájékoztatott Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese. Hozzátette: a nigériai hallgatók érkezése 5 évvel ezelőtt kezdődött, azóta számuk jelentősen növekedett. A 2009/2010-es tanévben 47 nigériai hallgató tanult az SZTE-n, számuk a 2014/2015-ös tanévre 124-re emelkedett. Jelenleg az egészségtudományi képzés a legnépszerűbb a nigériai diákok körében, de tanulnak afrikai fiatalok a gazdaságtudományi, a bölcsészettudományi és a jogtudományi karon is.


Nigeriai_nagykovet_latogatasa_2015._oktober_20._BA
A szegedi egyetemre látogatott a nigériai nagykövet - GALÉRIA


A látogatás lehetőséget teremt az országok között kétoldalú kapcsolatok kialakítására, arra, hogy tudományos, oktatási és kulturális kapcsolat épüljön ki Nigéria és Szeged között. „ Az együttműködések kialakításának kulcsa lehet a személyes találkozás, a személyes kapcsolatok. Szegeden, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán jelenleg is tanít nigériai oktató. Ágoston atya mindkét ország nyelvét és kultúráját jól ismeri” – mondta Nagy Katalin.

A kormány déli nyitási stratégiájával összhangban a szegedi egyetem is szeretne részt venni minél több olyan programban, ahol a kormány támogatásával érkezhetnek hallgatók hazánkba – mint például a Stipendium Hungaricum ösztöndíj program. Ezek a lehetőségek a diákok számára is megkönnyítik a képzést, ugyanakkor az SZTE számára lehetőséget biztosítanak egyre több külföldi hallgató képzésére – fogalmazott Nagy Katalin. A körülbelül 22-25 ezres összehallgatói létszám 10%-a külföldi diák, ezt a jövőben 15-20%-ra szeretné az intézmény növelni. Az össz külföldi hallgatói létszám nagy részét ugyan az európai országokból érkező diákok teszik ki, de az elmúlt években jelentősen növekedett az afrikai országokból érkezők száma is. Az afrikai hallgatók létszámának körülbelül 80%-a nigériai diák. A külföldi hallgatói létszám növelése az egyetem olyan célkitűzése melyért nagyon sokat kell dolgozni. Az SZTE-nek meg kell teremtenie azokat a viszonyokat, ami miatt szívesen jönnek a külföldi diákok Szegedre, így például a lakhatási és életkörülményeket – tette hozzá.


„Első alkalommal látogattam Szegedre, az egyetemre. Ahogy megismertem az egyetem kínálatát, lehetőségeit azt kell mondanom, hogy az egyetemi és városi környezet is jelentősen elősegíti és támogatja a diákok tanulását. Itt a hallgatók megfelelő és hasznos ismereteket kapnak a későbbi karrier építéshez. Az SZTE-n szerzett tapasztalatok, élmények emlékezetesek lesznek mindannyiunk számára” –összegezte tapasztalatait Muhamadu S. Yunusa nigériai nagykövet.


SZTEinfo

Képek: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.