SZTE Info

lovasz_laszlo_kiemelt_nagy

Az SZTE ad otthont a Magyar Tudomány Ünnepe nyitányának

Kérdezzen az akadémikusoktól! E lehetőséget kínálja a Magyar Tudomány Ünnepe idei rendezvénysorozata, amelynek országos nyitányát először rendezik Szegeden. A 2015. november 9-i ünnepségen az MTA elnöke a sokakat érdeklő kérdésre válaszol: Hogyan működik a tudomány? Lovász László előadása nyilvános, de regisztrációhoz kötött. Az SZTE polgárait szeretettel várják a rendezvényre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Először rendezik a Szegedi Tudományegyetemen az 1997 óta minden évben életre hívott Magyar Tudomány Ünnepe országos nyitányát.

 

 

Miért nem matematikus lett Einstein?


„A tudomány evolúciója – a valós és a virtuális világok.” Ez a mottója a Magyar Tudomány Ünnepe idei programsorozatának. Miként fejlődnek és finomodnak a tudomány módszerei? Mi tekinthető hiteles tudományos eredménynek, és mi tartozik az áltudományok világába? Az idei rendezvénysorozat főként e kérdések köré szerveződik, és ehhez kapcsolódik a programsorozat nyitóelőadása is, amelyet Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke tart 2015. november 9-én (hétfőn) 10 órától a Szegedi Tudományegyetemen a József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10.) kongresszusi termében.

Miért a tudomány a megismerés legrögösebb útja? Hol vannak a tudomány határai, vannak-e korlátai? Hogyan születnek az áltudományos elméletek? Miért nem matematikus lett Einstein? Lovász László matematikus, az MTA elnöke megmutatja a tudományos módszer lényegét, a tudomány szépségét, erejét, ugyanakkor a határait is. Aki ismeri ezt a határt, nagyobb eséllyel veheti észre, ha az áltudományok területére téved, vagy odacsalja valaki.

Ezer szállal kötődik Lovász László a szegedi egyetemhez. Például azért, mert 1975 és 1982 között, 7 éven át a szegedi József Attila Tudományegyetem geometriai tanszékének vezetője volt, részt vett az SZTE Bolyai épülete 2014. májusában tartott átadó ünnepségén is.

Az MTA elnökének Szegeden tartandó előadásáról további részletek.


Az előadást az MTA Szegedi Területi Bizottsága és a Szegedi Tudományegyetem szervezi. Lovász László MTA-elnök előadása nyilvános, de regisztrációhoz kötött, a programra szeretettel várjuk az SZTE polgárait.

 

 

Reflektorfény a szegedi eredményekre


A tudományos csemegének ígérkező előadást megelőzően a szegedi egyetem kutatóinak az eredményességét Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora jellemzi, majd az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkáját Ormos Pál akadémikus, az intézmény főigazgatója vázolja.

A rendezvényen adják át az Eötvös József-koszorúkat, az MTA 2015. évi tudományos díjait és az MTA Szegedi Területi Bizottsága elismeréseit is.

 

A Magyar Tudomány Ünnepének országos megnyitó ünnepségén résztvevőknek regisztrálniuk szükséges október 31-ig, az ehhez szükséges és a programot is részletesen ismertető oldal az alábbi linkre kattintva érhető el.

 

 

A laikus számára is érdekesen


2015-ben megújul a Magyar Tudomány Ünnepe. A korábbi évekhez képest jóval több laikus érdeklődőt szeretne elérni a Magyar Tudományos Akadémia 2015. november 3-án kezdődő, közel egy hónapos országos rendezvénysorozatán.

Magyar Tudományos Akadémia hatalmas, közel félszáz kutatóintézetből álló kutatóhálózatot működtet, ahol folyamatosan nemzetközi szintű eredmények születnek. A Magyar Tudomány Ünnepén ezek az intézetek megnyitják kapuikat, és az érdeklődők országszerte interaktív laborlátogatásokon, előadásokon, bemutatókon vehetnek részt.

 

Szegeden az MTA Szegedi Területi Bizottság székházában közel harminc, az SZTE különböző karain legalább félszáz program várja idén novemberben a tudomány eredményei iránt érdeklődőket.

„A tudomány alakító ereje” címmel 2015. november 3-án (kedden) 10 órakor a SZAB székházban (Szeged, Somogyi utca 7.) kezdődik az MTA Szegedi Területi Bizottság plenáris ülése. Az evolúció vizsgálata valós időben címmel előadást tart a 2015. évi Bolyai János Alkotó Díjas Pál Csaba, az MTA SZBK tudományos főmunkatársa.

Az ünnepségen adják a VI. Dél-alföldi Innovációs Díjat, valamint a Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön Alapítvány és a SZAB közös pályázatának elismeréseit.

A Szegedi Tudományegyetemen például a Bölcsészettudományi Karon 27 program – közte például „A Nagy Háború hatása a mindennapok kultúrájának változására” konferencia – a várja az érdeklődőket.

Mert a Magyar Tudomány Ünnepén laikusok is kérdezhetnek a tudósoktól.

 

További információ, részletes program

 

SZTEinfo

Fotó: mta.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 16.
  17:00 - 18:30
  Prof. Dr. J. Nagy László (SZTE BTK) beszél Gandhi munkásságáról, aki kijelölte a világ második lélekszámú országának, Indiának a XXI. századba vezető útját amely a Brit Gyarmatbirodalomból indulva erőszakmentesen vezetett el a függetlenségéig, kontrasztként a szelídséget megtestesítő Mahatma (Nagy Lélek) erőszakos halálával. Gandhi az emberiséget fenyegető halálos veszélyeket az alábbiakban fogalmazta meg: 1. Gazdagság, munka nélkül. 2. Élvezet, lelkiismeret nélkül. 3. Tudás, jellem nélkül. 4. Üzlet, erkölcs nélkül. 5. Tudomány, emberség nélkül. 6. Vallás, áldozatkészség nélkül. 7. Politika, elvek nélkül. Az SZTE professzorával Dr. Szalay István (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00