SZTE Info

A vándorlás évadát kezdi meg a Szegedi Egyetemi Színház

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) idén kezdi meg a XIII. évadát. A szezon különlegessége, hogy Szegeden több különböző helyszínen is színpadra lépnek. Az új bemutatók mellett pedig több darabot is továbbjátszanak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

szesz sajttájKét különlegességgel várja a közönséget a XIII. évadában a Szegedi Egyetemi Színház. Szegeden több különböző helyszínen is játszanak majd, a megszokott játszóhelyükön a Szegedi Pinceszínházban, a Szent-Györgyi Albert Agórában, valamint a Millenniumi kávéházban. Az új évad másik különlegessége, hogy a Szegedi Tudományegyetem folyamatos anyagi támogatásához adódik a Szegedi Egyetemi Színházért Egyesület által megpályázott és elnyert pénzösszeg. Ezáltal a Szegedi Egyetemi Színház sokkal professzionálisabban és könnyebben tud dolgozni és tervezni – ismertette Varga Norbert az évadót bemutató sajtótájékoztatón.


A Szegedi Egyetemi Színház művészeti vezetője elmondta: az új évadban a társulat 2015. október 7-én lép először a közönség elé. A XX. Őszi Kulturális Fesztivál programjaként a „Míg szívemben körbeérsz című” zenés-verses játékkal, a Millenniumi kávéház színpadán várják a közönséget. A bemutatón az SZTE Kulturális Iroda által kiírt „szerelmesvers” pályázat anyaga kerül palettára. A társulat tovább játssza Márton László „Lepkék a kalapon” című rémbohózatát és Örkény István vígjátékát, a Borék-ot és a szerző Egyperceseiből válogatott darabjukat. Ezzel a produkcióval vesz részt a SZESZ a Debreceni Egyetemi Színjátszó fesztiválon is, ahová a Debreceni Egyetemi Színház meghívására orosz és angol társulatok is érkeznek.


szesz sajttáj2A SZESZ a XIII. évadban számos új bemutatóval készül. Jim Morrison estjük, „Az érzékelés kapuk” a legendás énekes munkássága előtt tiszteleg. A bemutató 2015. október 28-án 19.30-kor kezdődik a Pinceszínházban. Főszerepben Márton Bence Aurél. A szegedi egyetem gyógytornász szakos hallgatója elmondta: meglepve érte a felkérés, hiszen amatőr színészként kapott főszerepet. „Először nem is igazán tudtam ki az a Jim Morrison. Amikor beleástam magam a művészetébe rájöttem, hogy ehhez igen is van közöm, hiszen ugyanaz a rocksztár életérzés bennem is megtalálható. A társulat és a színésztársak nagyon szimpatikusak” – fogalmazott a színész.


Szintén új produkció Dorde Lebovic szerb író szürreális tündérmese játéka „Az Ezredik éjszaka”, melyet 2015. november 4-én a Szent-Györgyi Albert Agórában mutatnak be. Az évad utolsó szakaszában pedig a kortárs magyar szerzők kerülnek a középpontba: Pintér Béla: Démon gyermekei című előadást 2016 márciusában láthatja a közönség.


A régi és új bemutatók mellett a társulat csatlakozott a „Vers délben” programsorozathoz is, tagjai a Dugonics téri Szent-Györgyi Albert szobor mellett szavalják el kedvenc magyar verseiket pontosan délben. A sort október 7-én Varga Norbert művészeti vezető nyitotta Szilágyi Domokos Ha nem vagy itt című költeményével. A zenés produkció itt megtekinthető.


Az előadásokról a SZESZ Facebook oldalán olvashat.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."