SZTE Info

A vándorlás évadát kezdi meg a Szegedi Egyetemi Színház

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) idén kezdi meg a XIII. évadát. A szezon különlegessége, hogy Szegeden több különböző helyszínen is színpadra lépnek. Az új bemutatók mellett pedig több darabot is továbbjátszanak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

szesz sajttájKét különlegességgel várja a közönséget a XIII. évadában a Szegedi Egyetemi Színház. Szegeden több különböző helyszínen is játszanak majd, a megszokott játszóhelyükön a Szegedi Pinceszínházban, a Szent-Györgyi Albert Agórában, valamint a Millenniumi kávéházban. Az új évad másik különlegessége, hogy a Szegedi Tudományegyetem folyamatos anyagi támogatásához adódik a Szegedi Egyetemi Színházért Egyesület által megpályázott és elnyert pénzösszeg. Ezáltal a Szegedi Egyetemi Színház sokkal professzionálisabban és könnyebben tud dolgozni és tervezni – ismertette Varga Norbert az évadót bemutató sajtótájékoztatón.


A Szegedi Egyetemi Színház művészeti vezetője elmondta: az új évadban a társulat 2015. október 7-én lép először a közönség elé. A XX. Őszi Kulturális Fesztivál programjaként a „Míg szívemben körbeérsz című” zenés-verses játékkal, a Millenniumi kávéház színpadán várják a közönséget. A bemutatón az SZTE Kulturális Iroda által kiírt „szerelmesvers” pályázat anyaga kerül palettára. A társulat tovább játssza Márton László „Lepkék a kalapon” című rémbohózatát és Örkény István vígjátékát, a Borék-ot és a szerző Egyperceseiből válogatott darabjukat. Ezzel a produkcióval vesz részt a SZESZ a Debreceni Egyetemi Színjátszó fesztiválon is, ahová a Debreceni Egyetemi Színház meghívására orosz és angol társulatok is érkeznek.


szesz sajttáj2A SZESZ a XIII. évadban számos új bemutatóval készül. Jim Morrison estjük, „Az érzékelés kapuk” a legendás énekes munkássága előtt tiszteleg. A bemutató 2015. október 28-án 19.30-kor kezdődik a Pinceszínházban. Főszerepben Márton Bence Aurél. A szegedi egyetem gyógytornász szakos hallgatója elmondta: meglepve érte a felkérés, hiszen amatőr színészként kapott főszerepet. „Először nem is igazán tudtam ki az a Jim Morrison. Amikor beleástam magam a művészetébe rájöttem, hogy ehhez igen is van közöm, hiszen ugyanaz a rocksztár életérzés bennem is megtalálható. A társulat és a színésztársak nagyon szimpatikusak” – fogalmazott a színész.


Szintén új produkció Dorde Lebovic szerb író szürreális tündérmese játéka „Az Ezredik éjszaka”, melyet 2015. november 4-én a Szent-Györgyi Albert Agórában mutatnak be. Az évad utolsó szakaszában pedig a kortárs magyar szerzők kerülnek a középpontba: Pintér Béla: Démon gyermekei című előadást 2016 márciusában láthatja a közönség.


A régi és új bemutatók mellett a társulat csatlakozott a „Vers délben” programsorozathoz is, tagjai a Dugonics téri Szent-Györgyi Albert szobor mellett szavalják el kedvenc magyar verseiket pontosan délben. A sort október 7-én Varga Norbert művészeti vezető nyitotta Szilágyi Domokos Ha nem vagy itt című költeményével. A zenés produkció itt megtekinthető.


Az előadásokról a SZESZ Facebook oldalán olvashat.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.