SZTE Info

A vándorlás évadát kezdi meg a Szegedi Egyetemi Színház

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) idén kezdi meg a XIII. évadát. A szezon különlegessége, hogy Szegeden több különböző helyszínen is színpadra lépnek. Az új bemutatók mellett pedig több darabot is továbbjátszanak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

szesz sajttájKét különlegességgel várja a közönséget a XIII. évadában a Szegedi Egyetemi Színház. Szegeden több különböző helyszínen is játszanak majd, a megszokott játszóhelyükön a Szegedi Pinceszínházban, a Szent-Györgyi Albert Agórában, valamint a Millenniumi kávéházban. Az új évad másik különlegessége, hogy a Szegedi Tudományegyetem folyamatos anyagi támogatásához adódik a Szegedi Egyetemi Színházért Egyesület által megpályázott és elnyert pénzösszeg. Ezáltal a Szegedi Egyetemi Színház sokkal professzionálisabban és könnyebben tud dolgozni és tervezni – ismertette Varga Norbert az évadót bemutató sajtótájékoztatón.


A Szegedi Egyetemi Színház művészeti vezetője elmondta: az új évadban a társulat 2015. október 7-én lép először a közönség elé. A XX. Őszi Kulturális Fesztivál programjaként a „Míg szívemben körbeérsz című” zenés-verses játékkal, a Millenniumi kávéház színpadán várják a közönséget. A bemutatón az SZTE Kulturális Iroda által kiírt „szerelmesvers” pályázat anyaga kerül palettára. A társulat tovább játssza Márton László „Lepkék a kalapon” című rémbohózatát és Örkény István vígjátékát, a Borék-ot és a szerző Egyperceseiből válogatott darabjukat. Ezzel a produkcióval vesz részt a SZESZ a Debreceni Egyetemi Színjátszó fesztiválon is, ahová a Debreceni Egyetemi Színház meghívására orosz és angol társulatok is érkeznek.


szesz sajttáj2A SZESZ a XIII. évadban számos új bemutatóval készül. Jim Morrison estjük, „Az érzékelés kapuk” a legendás énekes munkássága előtt tiszteleg. A bemutató 2015. október 28-án 19.30-kor kezdődik a Pinceszínházban. Főszerepben Márton Bence Aurél. A szegedi egyetem gyógytornász szakos hallgatója elmondta: meglepve érte a felkérés, hiszen amatőr színészként kapott főszerepet. „Először nem is igazán tudtam ki az a Jim Morrison. Amikor beleástam magam a művészetébe rájöttem, hogy ehhez igen is van közöm, hiszen ugyanaz a rocksztár életérzés bennem is megtalálható. A társulat és a színésztársak nagyon szimpatikusak” – fogalmazott a színész.


Szintén új produkció Dorde Lebovic szerb író szürreális tündérmese játéka „Az Ezredik éjszaka”, melyet 2015. november 4-én a Szent-Györgyi Albert Agórában mutatnak be. Az évad utolsó szakaszában pedig a kortárs magyar szerzők kerülnek a középpontba: Pintér Béla: Démon gyermekei című előadást 2016 márciusában láthatja a közönség.


A régi és új bemutatók mellett a társulat csatlakozott a „Vers délben” programsorozathoz is, tagjai a Dugonics téri Szent-Györgyi Albert szobor mellett szavalják el kedvenc magyar verseiket pontosan délben. A sort október 7-én Varga Norbert művészeti vezető nyitotta Szilágyi Domokos Ha nem vagy itt című költeményével. A zenés produkció itt megtekinthető.


Az előadásokról a SZESZ Facebook oldalán olvashat.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.