SZTE Info

orientacios_kiemelt_nagy

264 új, részképzős külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait az SZTE-n

Az ERASMUS+, a CEEPUS nemzetközi mobilitási programok és az SZTE ÁJTK Zürichi Egyetemmel kötött kétoldalú szerződésének alapján 264 külföldi hallgató kezdi meg részképzős tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen a 2015/2016. tanév I. félévében. A külföldi gólyák beilleszkedését 2015. augusztus 31. és szeptember 3. között orientációs héttel segíti az SZTE.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az orientációs héten az SZTE Nemzetközi Igazgatóság munkatársai mellett az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Külügyi Bizottság mentorhallgatói és az Erasmus Student Network önkéntesei segítik a gólyákat.

 


Szerteágazó nemzetközi kapcsolatok


Jól döntöttek a külföldi diákok, amikor a Szegedi Tudományegyetemet választották –fogalmazott a rendezvény megnyitóján Nagy Katalin. A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese elmondta: Szeged a top 10 európai egyetemi város közé került a CondéNastTraveler utazási portál listáján, olyan más rangos egyetemi városok mellett, mint Heidelberg, Krakkó és Leuven.

A Tisza-parti város szépsége mellett a Szegedi Tudományegyetem széleskörű nemzetközi kapcsolatrendszere is segíti a külföldi hallgatók választását. A szegedi universitas 31 ország, több mint 300 városának több mint 500 intézményével áll kapcsolatban, és csaknem 500 partneregyetemmel kötött bilaterális szerződést. A Magyar Kormány által indított Stipendium Hungaricum programnak köszönhetően több mint 100 hallgató tanul Szegeden, sok külföldi diákot vonz az SZTE-re a Campus Hungary program is.


Ugyan Szeged és az egyetem is rengeteg kulturális és szórakozási lehetőséget kínál, de bármilyen képzésre is érkeztek, ne felejtsék el, hogy miért jöttek hozzánk, koncentráljanak hát a tanulmányokra, ismereteik gyarapítására! – bíztatta a gólyákat a rektorhelyettes.

 

orientacios_het_galeira
264 új külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait az SZTE-n - GALÉRIA


Több mint 250 új külföldi gólya


Az előzetes jelentkezések alapján az ERASMUS program keretében 262 hallgató tanul majd az SZTE-n, akik 17 ország 90 város 112 egyeteméről érkeztek az SZTE 10 karára. Emellett az SZTE Állam-és Jogtudományi Karnak a Zürichi Egyetemmel kötött kétoldalú szerződése alapján a fakultás 1 hallgatót fogad, míg a CEEPUS program keretében a bölcsész karon további 1 hallgató kezdi meg tanulmányait szeptembertől.


– Ez a 264 az eddigi legmagasabb beérkező hallgatói létszám és a tanévben további CEEPUS ösztöndíjasok jelentkezése várható még – tájékoztatott Balogné Molnár Gabriella. Az SZTE ERASMUS+ intézményi programkoordinátorától megtudtuk: a legtöbb diák, 59 fiatal Franciaországból érkezett. A top 5 küldő ország között szerepel még Törökország, Spanyolország, Olaszország és Románia.


A 2015/2016-os tanéve I. szemeszterében az SZTE Általános Orvostudományi Kara fogadja a legtöbb külföldi hallgatót, 57 diákot. Az SZTE Bölcsészettudományi Karon 54, a Gazdaságtudományi Karon 37, a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon 32 hallgató kezdi meg tanulmányait.

 


Miért az SZTE?


Magyar barátai ajánlására választotta a Szegedi Tudományegyetemet Eray Utebey. „Sok jót hallottam az egyetemről több barátomtól is, így nem volt kérdés, hogy ide pályázok. Az SZTE mellett szól még, hogy szabadidőmben sokat sportolok, és az egyetem rengeteg szabadidős és sportlehetőséget kínál. Az egyetemi oktatás magas színvonalú, a város barátságos. Igaz, a nagy európai városokhoz képest Szegeden kicsi a hallgatói közösség, de a világ számos országából érkeznek ide diákok, ami igazi multikulturális légkört biztosít” – fogalmazott az ankarai orvosi egyetem hallgatója.


Az SZTE GTK nemzetközi gazdálkodás képzésére Olaszországból érkezett Andrea. Az olasz fiú így vélekedik az orientációs hétről: „Rendkívül hasznos, hisz eddig semmit sem tudtam Szegedről, az egyetemről is csak az interneten tájékozódtam. A mentorok sokat segítenek, nemcsak a tanulmányi ügyekben, hanem a szegedi élethez kapcsolódóan is. E héten ellátogatunk a különböző karokra, az egyetemi könyvtárba, a város nevezetességeihez, de tájékoztatnak a szálláskereséshez, egészségbiztosítás intézéséhez szükséges legfontosabb teendőkről is.”

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Ócsai Gábor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.