Bezár

Hírarchívum

orientacios_kiemelt_nagy

264 új, részképzős külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait az SZTE-n

264 új, részképzős külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait az SZTE-n

2015. szeptember 02.
3 perc

Az ERASMUS+, a CEEPUS nemzetközi mobilitási programok és az SZTE ÁJTK Zürichi Egyetemmel kötött kétoldalú szerződésének alapján 264 külföldi hallgató kezdi meg részképzős tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen a 2015/2016. tanév I. félévében. A külföldi gólyák beilleszkedését 2015. augusztus 31. és szeptember 3. között orientációs héttel segíti az SZTE.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az orientációs héten az SZTE Nemzetközi Igazgatóság munkatársai mellett az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Külügyi Bizottság mentorhallgatói és az Erasmus Student Network önkéntesei segítik a gólyákat.

 


Szerteágazó nemzetközi kapcsolatok


Jól döntöttek a külföldi diákok, amikor a Szegedi Tudományegyetemet választották –fogalmazott a rendezvény megnyitóján Nagy Katalin. A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese elmondta: Szeged a top 10 európai egyetemi város közé került a CondéNastTraveler utazási portál listáján, olyan más rangos egyetemi városok mellett, mint Heidelberg, Krakkó és Leuven.

A Tisza-parti város szépsége mellett a Szegedi Tudományegyetem széleskörű nemzetközi kapcsolatrendszere is segíti a külföldi hallgatók választását. A szegedi universitas 31 ország, több mint 300 városának több mint 500 intézményével áll kapcsolatban, és csaknem 500 partneregyetemmel kötött bilaterális szerződést. A Magyar Kormány által indított Stipendium Hungaricum programnak köszönhetően több mint 100 hallgató tanul Szegeden, sok külföldi diákot vonz az SZTE-re a Campus Hungary program is.


Ugyan Szeged és az egyetem is rengeteg kulturális és szórakozási lehetőséget kínál, de bármilyen képzésre is érkeztek, ne felejtsék el, hogy miért jöttek hozzánk, koncentráljanak hát a tanulmányokra, ismereteik gyarapítására! – bíztatta a gólyákat a rektorhelyettes.

 

orientacios_het_galeira
264 új külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait az SZTE-n - GALÉRIA


Több mint 250 új külföldi gólya


Az előzetes jelentkezések alapján az ERASMUS program keretében 262 hallgató tanul majd az SZTE-n, akik 17 ország 90 város 112 egyeteméről érkeztek az SZTE 10 karára. Emellett az SZTE Állam-és Jogtudományi Karnak a Zürichi Egyetemmel kötött kétoldalú szerződése alapján a fakultás 1 hallgatót fogad, míg a CEEPUS program keretében a bölcsész karon további 1 hallgató kezdi meg tanulmányait szeptembertől.


– Ez a 264 az eddigi legmagasabb beérkező hallgatói létszám és a tanévben további CEEPUS ösztöndíjasok jelentkezése várható még – tájékoztatott Balogné Molnár Gabriella. Az SZTE ERASMUS+ intézményi programkoordinátorától megtudtuk: a legtöbb diák, 59 fiatal Franciaországból érkezett. A top 5 küldő ország között szerepel még Törökország, Spanyolország, Olaszország és Románia.


A 2015/2016-os tanéve I. szemeszterében az SZTE Általános Orvostudományi Kara fogadja a legtöbb külföldi hallgatót, 57 diákot. Az SZTE Bölcsészettudományi Karon 54, a Gazdaságtudományi Karon 37, a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon 32 hallgató kezdi meg tanulmányait.

 


Miért az SZTE?


Magyar barátai ajánlására választotta a Szegedi Tudományegyetemet Eray Utebey. „Sok jót hallottam az egyetemről több barátomtól is, így nem volt kérdés, hogy ide pályázok. Az SZTE mellett szól még, hogy szabadidőmben sokat sportolok, és az egyetem rengeteg szabadidős és sportlehetőséget kínál. Az egyetemi oktatás magas színvonalú, a város barátságos. Igaz, a nagy európai városokhoz képest Szegeden kicsi a hallgatói közösség, de a világ számos országából érkeznek ide diákok, ami igazi multikulturális légkört biztosít” – fogalmazott az ankarai orvosi egyetem hallgatója.


Az SZTE GTK nemzetközi gazdálkodás képzésére Olaszországból érkezett Andrea. Az olasz fiú így vélekedik az orientációs hétről: „Rendkívül hasznos, hisz eddig semmit sem tudtam Szegedről, az egyetemről is csak az interneten tájékozódtam. A mentorok sokat segítenek, nemcsak a tanulmányi ügyekben, hanem a szegedi élethez kapcsolódóan is. E héten ellátogatunk a különböző karokra, az egyetemi könyvtárba, a város nevezetességeihez, de tájékoztatnak a szálláskereséshez, egészségbiztosítás intézéséhez szükséges legfontosabb teendőkről is.”

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Ócsai Gábor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek