Bezár

Hírarchívum

A fény a fő témája a Szabadegyetem – Szeged 2015 őszi programjának

A fény a fő témája a Szabadegyetem – Szeged 2015 őszi programjának

2015. szeptember 14.
2 perc

A Szabadegyetem – Szeged XVI. szemeszterének központi témája a fény. A Fény Nemzetközi Éve programját gazdagítva a szimbólumoktól kezdve az orvosi és ipari alkalmazáson át a sötétben végzett titkosszolgálati kutatásokig számos megközelítésében szólnak a szegedi előadók a fényről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A hallgatók által felvehető általánosan művelő tárgy a Szabadegyetem – Szeged előadássorozat. A XVI. szemeszter programja a Fény Nemzetközi Éve jegyében szerveződött.

 

– A fény mint szabadegyetemi témakör nem csupán a természettudományokhoz, azon belül nem csupán a fizikához köthető, hanem más tudományterületekhez is – véli a tudománynépszerűsítő programmal foglalkozó közkapcsolati rektorhelyettes. Martinek Tamás szerint a fény témája lehet a műszaki tudományoktól és találmányoktól kezdve az orvostudományokon át az agrártudományokig számos, a szabadegyetemen is tárgyalható kérdéskörnek. Sőt: a fény ihletője a társadalomtudományok, és a bölcsészettudományok kutatóinak, a művészetekkel foglalkozóknak is, akik mindezt a Szabadegyetem – Szeged hallgatósága elé tárhatják.

 

A Szabadegyetem – Szeged XVI. Szemeszterének programja:

2015. szeptember 16. – Pál József (SZTE BTK): A fény szimbolizmusa az irodalomban és a képzőművészetben (a felvilágosodás koráig).

2015. szeptember 23. – Bari Ferenc (SZTE ÁOK, TTIK): Optikai módszerek az agykutatásban.

2015. szeptember 30. – Garab Győző (MTA SZBK): Élet a fényből.

2015. október 7. – Janáky Csaba (SZTE TTIK): Tüzelőanyagok előállítása napenergia segítségével.

2015. október 14. – Z. Karvalics László (SZTE BTK): Fény és információ: Nagy, Közepes és Kis Történelmek.

2015. október 21. – Gerencsérné dr. Újvári Edit (SZTE JGYPK): A fénymisztika és a középkori keresztény templomépítészet.

2015. október 28. – Mikó Józsefné Dr. Jónás Edit (SZTE MGK): Minden napra egy tojás, avagy a fény hozama az állattenyésztésben.

2015. november 4. – Szalay István (SZTE JGYPK): Matematikai modell a fény útjára párhuzamos univerzumokban.

2015. november 11. – Hopp Béla (SZTE TTIK): Lézerek a gyógyászatban.

2015. november 18. – Szabó Gábor (SZTE TTIK): Fényipar.

2015. november 25. – Erdélyi Miklós (SZTE TTIK): Képalkotás molekuláris szinten.

2015. december 02. – Révész Béla (SZTE ÁJTK): Kutatások a sötétben. A titkosszolgálatok vizsgálatának módszertani kérdéseiről.

Ezzel is gazdagítja a Szegedi Tudományegyetem a „2015 a Fény Nemzetközi Éve” Csongrád megyei programkínálatát. Az SZTE szabadegyetem-sorozata követi az univeristas legjobb hagyományait, miközben egyetlen témakörön keresztül is képes bemutatni az SZTE által képviselt tudományos és szellemi potenciál gazdagságát.

 

Az előadások időpontja a szokásos szerda 18:00 óra, helye az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi terme. Az előadások hossza mintegy 50 perc.

Az előadásokról videofelvétel készül, így az egyes rendezvények utólag megtekinthetők az egyetem honlapján, a www.u-szeged.hu/szabadegyetem oldalon.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek