Bezár

Hírarchívum

allasborze_2015_kiemelt_nagy

Fókuszban a szakmai gyakorlat az SZTE Őszi Állásbörzéjén

Fókuszban a szakmai gyakorlat az SZTE Őszi Állásbörzéjén

2015. szeptember 30.
5 perc

2015. szeptember 30-án ismét megnyitotta kapuit a Dél-Alföld legnagyobb álláskeresési fóruma, az SZTE Állásbörze. A József Attila Tanulmányi és Információs Központban több mint 50 kiállító kínál álláslehetőséget és szakmai gyakorlati helyeket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

allasborze megnyitoA rendezvény fókuszában ezúttal a szakmai gyakorlatok kérdésköre áll, de a frissdiplomások és a tapasztaltabb alumnusok is megtalálják számításukat a standok között. A továbbtanulni vágyók az SZTE Mesterképzések standjánál tájékozódhatnak lehetőségeikről. A Szegedi Tudományegyetem 117 mesterképzése és 19 doktori iskolájának közel 1000 témakiírása várja a már végzetteket.


 

Több mint 50 kiállító

 

A XI. Őszi Állásbörzére idén is több mint 50 kiállító érkezett: helyi, regionális és országos cégek, munkaerő-közvetítők és civil szervezetek várják a hallgatókat, frissdiplomásokat és a tapasztaltabb szakembereket. Az Állásbörze vendége – többek között – a Bonafarm Csoport, az ExxonMobil, a Morgan Stanley, az IBV Hungary, a CAS Software és a ContiTech Rubber Industrial, de a jelentkezők leadhatják önéletrajzukat a kecskeméti Mercedes gyár, az EPAM vagy az NNG Kft. képviselőinek is.

 

Évről évre próbáljuk szélesíteni a kínálatot, minden évben jellemző, hogy informatikai és gazdasági területről érkezik a legtöbb kiállító. Igyekszünk olyan cégeket is meghívni, akik más területen kínálnak akár szakmai gyakorlati helyet akár álláslehetőséget a hallgatóknak, így például kommunikáció, rendezvényszervezés és marketing területek is megjelennek a börzén” –tájékoztatta Hírportálunkat Vörös Dóra. Az Állásbörze főszervezőjétől megtudtuk: egyfajta cél, hogy Szegeden és környékén helyezkedjenek el az SZTE-n végzett hallgatók, akik később, mint mentorok kapcsolódhatnak be az egyetemisták segítésébe.

 

Allasborze_2015._szeptember_30._BA
Fókuszban a szakmai gyakorlat az SZTE Őszi Állásbörzéjén - GALÉRIA


Széleskörű SZTE-s kapcsolatrendszer

 

Az Őszi Állásbörze megnyitóján Martinek Tamás, az SZTE Közkapcsolati rektorhelyettese mondott köszönetet az Univeristas-Szeged Szolgáltató Nonprofit Kft-nek, az SZTE Karrier Irodának és valamennyi kiállítónak a részvételért. „Mindannyian hozzájárultak az SZTE értékteremtő tevékenységéhez. Meggyőződésünk, hogy a Szegedi Tudományegyetemnek végig kell követni a hallgatók életpályáját és segíteni egészen a tehetséggondozó programoktól a kapcsolati háló kiépítéséig” – mondta. Hozzátette: az SZTE széleskörű kapcsolatrendszere az oktatás és a K+F kapcsolatok mellett egyéb területekre is kiterjed, mint például a mentorprogramok. A közös együttműködés elismerése az SZTE Alma Mater díj, melyet mindig egy olyan cég kap, amely valamilyen formában kiemelten támogatja a szegedi egyetemet és végzett hallgatóit.

 

 

A kulcs a szakmai gyakorlat

 

A rendezvényt kísérő programok között a szervezők speciális, interaktív előadást szentelnek a szakmai gyakorlatok kérdéskörének, érintve a tudatos választás és az első kapcsolatfelvétel fontosságát, de a munkaügyi, jogi tudnivalókról is hallhatnak érdekességeket a jövőbeli gyakornokok. Szintén a TIK-ben zajlik a Szakmai Gyakorlati Helyek Börzéje, az eseményen az SZTE Karrier Iroda 10 partnerének biztosít ingyenes megjelenési lehetőséget. Olyan cégek, civil szervezetek várják pultjaiknál az érdeklődőket, melyek szakmai fejlődést nyújtó gyakorlati tapasztalatot kínálnak a hallgatóknak. Megtalálhatók itt – többek között – az ÁllásStart, a CAS Software Kft., a Colibri, a Generali Biztosító Zrt. és a Junior Achievement Magyarország gyakornoki pozíciói és programjai is. A pályatervezés előtt állókat Szakmai Gyakorlati Helyek Börzéje Kalauz is segíti. A nyomtatott kiadvány részletes tájékoztatást ad a különböző gyakornoki programokról, a tökéletes gyakornoki helyről és az SZTE Karrier Iroda által nyújtott segítségről.


 

Próbainterjú, tippek és interaktív workshop

 

A börze napján mélyebben is megismerhetik az érdeklődők a munkaadók által alkalmazott kiválasztási módszereket. Megtudhatják, milyen bérekre számíthatnak az egyes régiókban és szakterületeken, emellett szakértők avatják be a hallgatóságot az ütős LinkedIn profil és a hatékony kapcsolatépítés titkaiba. A börze kiállítói interaktív workshop keretében osztják meg a látogatókkal, milyen számukra az ideális jelölt és milyen módszerekkel választják ki jövendőbeli kollégáikat. A rendezvény kísérőprogramjai között ismét várja a nagy sikerű sminktanácsadás és CV-fotózás a tökéletes önéletrajzra vágyókat. Önismereti kérdésekre és a kapcsolatokban felmerülő nehézségek megoldásában pedig az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ nyújt segítséget.

 


Első kiállító és álláskereső egyetemista

 

IMG_9125Első alkalommal képviselteti magát az SZTE Őszi Állásbörzén a KUKA Robotics Hungária. Az augsburgi cég magyarországi leányvállalata az ipari robotokhoz szükséges vezérlőszekrények gyártásával foglalkozik. A cég szakmai gyakorlati és álláslehetőségeket egyaránt kínál az egyetemistáknak. Elsősorban szoftver-, és gyártásfejlesztőket, karbantartó mérnököket, tesztelőket keresnek, de a humán területek iránt érdeklődő fiataloknak is kínálnak lehetőséget, így például HR-munkatársakat, beszerzőket is várnak – tudtuk meg Görög Botondtól.Nagyon meg vagyunk elégedve a börzével és a munkakereső fiatalokkal egyaránt. Sokan érdeklődnek nálunk, tudatosan keresnek a fiatalok és meglepően informáltak, sokat kérdeznek” – jellemezte az álláskeresőket.

 

Sokadszorra kereste fel a börzét Fábián Andrea. A BTK-s lány elmondása szerint minden évben egyre nagyobb a kínálat, jobbak a kiállítók, akik az álláslehetőségek mellett gyakornoki helyeket is kínálnak. „A börzét rendkívül hasznosnak tartom, mert olyan cégek képviselőivel találkozhatom, amelyekkel a tanulmányok során nem. Ugyanakkor teljes képet kapok a munkaerő-piaci helyzetről és a cégek elvárásairól”- vélekedik a média-magyar szakos hallgató.

 

 

Virtuális térkép segíti a későbbi tájékozódást

 

Aki kénytelen kihagyni az egész napos rendezvényt, a börzét követő napokban virtuálisan is meglátogathatja a kiállítók standjait és felveheti a kapcsolatot az érdeklődését felkeltő munkaadókkal. Az Őszi Állásbörzét követően az SZTE Karrier Iroda honlapján minden látogató számára elérhető lesz az esemény virtuális térképe, ahol az érdeklődők tájékozódhatnak a résztvevőkről, megtekinthetik standjaikat és informálódhatnak az általuk kínált pozíciókról.

 

Az SZTE Őszi Állásbörze programjairól és a kiállítókról folyamatosan bővülő információk a www.sztekarrier.hu oldalon, illetve a rendezvény Facebook eseményében érhetők el.

 

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek