Keletre is nyit az SZTE: kínai delegáció az SZTE Gyógyszerésztudományi Karon

Először érkezik Magyarországra, pontosabban a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karra a kínai Hangcsou városból a Zhejiang University Gyógyszerésztudományi Kar küldöttsége. A 2015. szeptember 7-8. közötti látogatás célja, hogy tartalommal töltsék meg a múlt évben kötött együttműködési keretmegállapodást: akár 40-50 kínai gyógyszerészhallgató is érkezhet 1-2 szemeszterre Szegedre.

Jól kamatoztatja a Campus Hungary Program, valamint „keleti és déli nyitás" külpolitikája jegyében alapított ösztöndíj-programok lehetőségeit a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara.

 

 

Bővülő keleti kapcsolatok


Kínában, Jordániában és Bulgáriában is új partnerekkel építenek kapcsolatokat a szegedi gyógyszerészek a már virágzó tajvani és amerikai egyetemi együttműködések mellett – tudtuk meg Gáspár Róberttől. Az SZTE GYTK Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet vezetője mint az SZTE GYTK nemzetközi ügyeiért is felelős korábbi dékánhelyettese a Campus Hungary Program révén jutott el például az 1993-ban alapított ammani magánegyetem, az Al-Zaytoonah University of Jordan gyógyszerésztudományi karára, valamint Kínába, más magyarországi egyetemek képviselőivel egyetemben.

E térségekből is toboroz külföldi hallgatókat a hazai egyetemekre a magyar kormány. E programokból az SZTE is részesül.

 

 

Kína két egyetemén


– Kínában az SZTE GYTK külön kérésére látogattam el Soochow (magyarosan: Szucsou) és Hangzhou (magyarosan: Hangcsou) város egyeteme gyógyszerésztudományi fakultására. Az SZTE GYTK képviseletében – az SZTE Konfuciusz Intézet akkori igazgatója, Szentmártoni Lívia segítségével – Hangzhou város egyeteme, a Zhejiang University gyógyszerészkutatókat képző kara vezetőivel írtunk alá együttműködési keret-megállapodást – emlékeztet a 2014-beli jeles eseményre a szegedi gyógyszerészkar volt dékánhelyettese, Gáspár Róbert.


Kínában a gyógyszerészképzés 4 éves alap- és 2 éves mesterképzésből áll: A legtehetségesebb gyógyszerészhallgatók vesznek részt ott is a doktori képzésben. A kínai állam ösztönzi, hogy az ottani fiatalok közül minél többen szerezzenek külföldi tanulmányi tapasztalatot. Ezért a kínai egyetemek bővítik nemzetközi kapcsolathálójukat. Az amerikai egyetemek mellett egyre többen kötnek együttműködést európai felsőoktatási intézményekkel. Például a Zhejiang University európai kapcsolatai között szerepel München, de Magyarországról csak a szegedi universitassal szeretnének együttműködni.

 

 

Kapocs a Shanghai lista is


A Shanghai világranglistán a 151-200. pozíciót, Kínában a 4-6. helyet foglalja el a Zhejiang University. Kína egyik legrégebbi – 1897-ben alapított – egyeteme örömmel írt alá az együttműködésről memorandumot a Sanghai listán évek óta szereplő, 2015-ben a 401-500. helyen pozícionált magyarországi felsőoktatási intézménnyel, a Szegedi Tudományegyetemmel. Ugyanis az SZTE szellemi gyökerei a Kolozsvárott 1581-ben alapított Báthory-féle universitasig nyúlnak vissza, miközben Magyarországon a 2-3. legnépszerűbb felsőoktatási intézmény.


– A nyugati felsőoktatás mintájára alapították és működik a Zhejiang University. Ott a gyógyszerészképzés sem a hagyományos kínai gyógymódokat, hanem a bizonyítékon alapuló gyógyítást szolgálja. A kutatóképzést helyezik középpontba: az ott kifejlesztett 6 gyógyszer megtalálható a kínai patikákban – osztotta meg velünk tapasztalatát Gáspár Róbert. Az SZTE GYTK Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet vezetője elárulta: kínai partnerük jeleskedik a tumor ellenes és az anyagcsere-betegségek kezelését szolgáló gyógyszerek fejlesztésében, miközben sok növényi hatóanyag vizsgálatával is foglalkoznak. E területeken a kutatási együttműködés is reményt keltő lehet.

 

 

Látogatás és előadás


Két napon át vendégeskedik Szegeden a Zhejiang University delegációja. A rangos kínai intézmény vezetőit, kutatóit, oktatóit Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes és Hohmann Judit, az SZTE GYTK dékánja is fogadja.


A kínai küldöttség látogatást tesz az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar több intézetébe. Megtekintik – többek között – az SZTE GYTK Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet, a Gyógyszerkémiai Intézet, valamint a Gyógyszeranalitikai Intézett laboratóriumait. A küldöttség 2015. szeptember 8-án, kedden 10 óra 30 perctől a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetébe is ellátogat, ahol kínai diákokkal találkozik.


Dr. Bo Yang, a Zhejiang University professzora a szegedi egyetem Phd hallgatóinak és kutatóinak tart tudományos előadást 2015. szeptember 7-én, szerdán 13 órától az SZTE GYTK épülete (Szeged, Eötvös utca 6.) V. számú tantermében „Identification of novel targets for anti-metastasis therapy”címmel. 2015. szeptember 8-án 16 órától az SZTE GYTK II. számú tanteremben a Zhejiang University Gyógyszerésztudományi Kar, valamint az ottani Mezőgazdasági és Biotechnológiai Kar oktatói előadáson ismertetik az intézményben folyó oktatási és kutatási tevékenységet.


A kínai egyetemi küldöttség Szegeden gyűjtött benyomásai alapján, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar vezetőivel együtt dönt arról, milyen hallgatókat és kutatókat érintő együttműködés lesz a két intézmény következő közös programja.

 

SZTEinfo