SZTE Info

Kutatók éjszakája: 60 helyszínen, több mint 200 program a szegedi egyetemen

A legek programjának ígérkezik 2015. szeptember 25-én a Kutatók éjszakája. A Szegedi Tudományegyetem 10 oktatási kara, továbbá a csillagvizsgáló és a füvészkert szervezésében, 60 helyszínen, több mint 200 programra várják a látogatókat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Látványos bemutatók, interaktív játékok, izgalmas előadások, máskor nem látogatható különleges helyszínek, érdekes kísérletek – így népszerűsíti a tudósok munkáját az SZTE a Kutatók éjszakáján. 2015. szeptember 25-én, pénteken, 10. alkalommal nyílnak meg a tudományos műhelyek.

 

 

Quo vadis?


A látogatók kutatókkal találkozhatnak, kipróbálhatják az eszközeiket, megvizsgálhatják találmányaikat, megismerhetik munkájukat. Az országos programba bekapcsolódó intézmények közül az Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) található az egyik legszínesebb és legváltozatosabb kínálat.


Az egyetemi programdömpingből ízelítőül néhányat kiemelünk és az SZTE karai szerint csoportosítunk.

Quo vadis, tényleges életfogytiglan? A kérdésre válaszoló OTDK dolgozat rendhagyó előadását az SZTE Állam és Jogtudományi Kar (ÁJTK) joghallgatói mutatják be. De olyan kérdésre is választ keresnek, hogy „Hálás-e a hálapénz?”


Helyszínelővé válhatunk az SZTE Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Orvosi Biológiai Intézetének jóvoltából. A látogatók rövid elméleti áttekintés után megismerkedhetnek a bűnügyi helyszíneken talált különböző nyomok (szövetmaradványok, DNS, ujjlenyomat) begyűjtésének és kezelésének módjával, betekintést kaphatnak a helyszínelés és a nyomozás természettudományos hátterébe.


Az SZTE Bölcsészettudományi Kar (BTK) látogatói – többek között – a középkori kocsmák, és a középkori egyetemisták „kapcsolatáról” hallhatnak előadást. Az SZTE BTK Oktatáselméleti Kutatócsoportja pedig két EU-pályázatával csatlakozik a programdömpinghez. Az érdeklődők a Szent-Györgyi Albert Agora Informatóriumában a SAILS projekt keretében két állomáson tekinthetnek meg és próbálhatnak ki izgalmas természettudományos kísérleteket. A Diagnosztikus mérések fejlesztése című pályázathoz kapcsolódóan viszont asztali számítógépek és tabletek segítségével próbálhatják ki az eDia platform sokszínű feladatait matematikai, olvasási és természettudományos területeken, valamint megtudhatják, hogy milyen jó a hallásuk, logikájuk, illetve mennyire jó megfigyelők. Itt minden ifjú kutatónak ajándékkal kedveskednek!

 

 

Élő könyvtár


eDia_3-webreAz SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara (ETSZK) élő könyvtárából „kölcsönözhetnek” egy beszélgetés erejéig etnikai, vallási kisebbségekhez tartozó, vagy valamilyen fogyatékossággal, szexuális mássággal élő embert.


Ki a szegény? A statisztikára miért mondják, hogy „ápol és eltakar”? A válaszokat az SZTE Gazdaságtudományi Karra (GTK) látogatók kapják meg.


A gyógyszerészkutatók mindennapjaiba nyerhetnek bepillantást az érdeklődők az Árpád téren az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Kabay János Szakkollégium szervezésében. Többek között kiderül, hogyan lesz az egyszerű fehér porokból gyógyszer és a látogatók maguk is kipróbálhatják a pirulák elkészítését. Emellett a „A patkányok titkaiba” is bepillantást engednek a kutatók, és megmutatják azt is, hogyan készül a tea, az instant kávé, vagy a liofilezett gyümölcsök. A GYTK kiemelten készül a Kutatók Éjszakájára, hiszen éppen erre a napra esik majd a Gyógyszerész Világnap.


„Bogaras kutatókat”, „Boszorkánykonyhát” is megmutat az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (JGYPK) Interaktív Természetismereti Tudástára. Az SZTE Mérnöki Kar (MK) elárulja a csodálatos folyadék, a víz titkait.

 

 

Lézeres lövészet Vásárhelyen


SAILS_3-webreKórbonctan „élőben” – izgalmasnak ígérkezik az SZTE Mezőgazdasági Kar (MGK) programja. Hódmezővásárhelyen tucatnyi hobbiállattal találkozhatnak a résztvevők, lesz lézeres lövészet és interaktív talajtan is. A már megszokott programok mellett több újdonsággal is készülnek a Kutatók Éjszakájára. Szeretnénk némi betekintést nyújtani abba a munkába, ami a Mezõgazdasági Karon zajlik.


Nem csupán tudományos információkat, látványos bemutatókat, hanem érdekes játékokat és persze a legügyesebbeknek kisebb ajándékokat is kínálnak.

 

 

Enigma gép és georadar


laBORban az igazság! – hívogat az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) Biotechnológiai Tanszék programja, amelyen azt vizsgálhatják meg, hogy a különböző szőlőkészítmények milyen összetevőket tartalmaznak.


„Ragaszd meg az ősöket” címmel hirdeti programját az SZTE TTIK Embertani Tanszék, amelyen az érdeklődők lehetőséget kapnak, hogy szakember felügyelete mellett maguk állítsanak helyre törött emberi maradványokat.


Az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékén tíz látványos kísérletet lehet elvégezni, forgószínpadszerűen haladva az egyes munkaállomások között.


Egy rejtélyes gyilkosság után nyomozhatnak az Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék alagsorában, az SZTE TTIK Bolyai Intézetében pedig a titkosírások történetéről hallhatnak érdekes előadást, és egy Enigma gépet is megtekinthetnek, amely a varsói Technika és Ipar Múzeumából kizárólag erre az alkalomra érkezik Szegedre.


Látványos fényképek készíthetők majd az SZTE TTIK Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén, ahol a résztvevők lézeres mutatópálcákkal és a maguk által mintázott üvegekkel hozhatnak létre különböző fény mintázatokat. Az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének szervezésében GPS segítségével indulhatnak kincsvadászatra a résztvevők, bemutatják a georadart.

 

 

Kalandtúra


Csillag partyra várják a látogatókat az SZTE részét jelentő Szegedi Csillagvizsgálóban, ahol távcsöves megfigyeléseket is végezhetnek a látogatók.


Népszerű az Éjszakai Kalandtúra az SZTE Füvészkertben. A látogatóknak a kert zegzugaiban elrejtett állomáshelyeket kell a sötétben, elemlámpa és térkép segítségével megkeresniük, és az ott elrejtett kérdéseket megválaszolniuk


A Kutatók Éjszakája hivatalos weboldalán, az SZTE minden programja és részletes leírása megtalálható.


A hódmezővásárhelyi programok


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.