SZTE Info

Kutatók éjszakája: 60 helyszínen, több mint 200 program a szegedi egyetemen

A legek programjának ígérkezik 2015. szeptember 25-én a Kutatók éjszakája. A Szegedi Tudományegyetem 10 oktatási kara, továbbá a csillagvizsgáló és a füvészkert szervezésében, 60 helyszínen, több mint 200 programra várják a látogatókat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Látványos bemutatók, interaktív játékok, izgalmas előadások, máskor nem látogatható különleges helyszínek, érdekes kísérletek – így népszerűsíti a tudósok munkáját az SZTE a Kutatók éjszakáján. 2015. szeptember 25-én, pénteken, 10. alkalommal nyílnak meg a tudományos műhelyek.

 

 

Quo vadis?


A látogatók kutatókkal találkozhatnak, kipróbálhatják az eszközeiket, megvizsgálhatják találmányaikat, megismerhetik munkájukat. Az országos programba bekapcsolódó intézmények közül az Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) található az egyik legszínesebb és legváltozatosabb kínálat.


Az egyetemi programdömpingből ízelítőül néhányat kiemelünk és az SZTE karai szerint csoportosítunk.

Quo vadis, tényleges életfogytiglan? A kérdésre válaszoló OTDK dolgozat rendhagyó előadását az SZTE Állam és Jogtudományi Kar (ÁJTK) joghallgatói mutatják be. De olyan kérdésre is választ keresnek, hogy „Hálás-e a hálapénz?”


Helyszínelővé válhatunk az SZTE Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Orvosi Biológiai Intézetének jóvoltából. A látogatók rövid elméleti áttekintés után megismerkedhetnek a bűnügyi helyszíneken talált különböző nyomok (szövetmaradványok, DNS, ujjlenyomat) begyűjtésének és kezelésének módjával, betekintést kaphatnak a helyszínelés és a nyomozás természettudományos hátterébe.


Az SZTE Bölcsészettudományi Kar (BTK) látogatói – többek között – a középkori kocsmák, és a középkori egyetemisták „kapcsolatáról” hallhatnak előadást. Az SZTE BTK Oktatáselméleti Kutatócsoportja pedig két EU-pályázatával csatlakozik a programdömpinghez. Az érdeklődők a Szent-Györgyi Albert Agora Informatóriumában a SAILS projekt keretében két állomáson tekinthetnek meg és próbálhatnak ki izgalmas természettudományos kísérleteket. A Diagnosztikus mérések fejlesztése című pályázathoz kapcsolódóan viszont asztali számítógépek és tabletek segítségével próbálhatják ki az eDia platform sokszínű feladatait matematikai, olvasási és természettudományos területeken, valamint megtudhatják, hogy milyen jó a hallásuk, logikájuk, illetve mennyire jó megfigyelők. Itt minden ifjú kutatónak ajándékkal kedveskednek!

 

 

Élő könyvtár


eDia_3-webreAz SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara (ETSZK) élő könyvtárából „kölcsönözhetnek” egy beszélgetés erejéig etnikai, vallási kisebbségekhez tartozó, vagy valamilyen fogyatékossággal, szexuális mássággal élő embert.


Ki a szegény? A statisztikára miért mondják, hogy „ápol és eltakar”? A válaszokat az SZTE Gazdaságtudományi Karra (GTK) látogatók kapják meg.


A gyógyszerészkutatók mindennapjaiba nyerhetnek bepillantást az érdeklődők az Árpád téren az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Kabay János Szakkollégium szervezésében. Többek között kiderül, hogyan lesz az egyszerű fehér porokból gyógyszer és a látogatók maguk is kipróbálhatják a pirulák elkészítését. Emellett a „A patkányok titkaiba” is bepillantást engednek a kutatók, és megmutatják azt is, hogyan készül a tea, az instant kávé, vagy a liofilezett gyümölcsök. A GYTK kiemelten készül a Kutatók Éjszakájára, hiszen éppen erre a napra esik majd a Gyógyszerész Világnap.


„Bogaras kutatókat”, „Boszorkánykonyhát” is megmutat az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (JGYPK) Interaktív Természetismereti Tudástára. Az SZTE Mérnöki Kar (MK) elárulja a csodálatos folyadék, a víz titkait.

 

 

Lézeres lövészet Vásárhelyen


SAILS_3-webreKórbonctan „élőben” – izgalmasnak ígérkezik az SZTE Mezőgazdasági Kar (MGK) programja. Hódmezővásárhelyen tucatnyi hobbiállattal találkozhatnak a résztvevők, lesz lézeres lövészet és interaktív talajtan is. A már megszokott programok mellett több újdonsággal is készülnek a Kutatók Éjszakájára. Szeretnénk némi betekintést nyújtani abba a munkába, ami a Mezõgazdasági Karon zajlik.


Nem csupán tudományos információkat, látványos bemutatókat, hanem érdekes játékokat és persze a legügyesebbeknek kisebb ajándékokat is kínálnak.

 

 

Enigma gép és georadar


laBORban az igazság! – hívogat az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) Biotechnológiai Tanszék programja, amelyen azt vizsgálhatják meg, hogy a különböző szőlőkészítmények milyen összetevőket tartalmaznak.


„Ragaszd meg az ősöket” címmel hirdeti programját az SZTE TTIK Embertani Tanszék, amelyen az érdeklődők lehetőséget kapnak, hogy szakember felügyelete mellett maguk állítsanak helyre törött emberi maradványokat.


Az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékén tíz látványos kísérletet lehet elvégezni, forgószínpadszerűen haladva az egyes munkaállomások között.


Egy rejtélyes gyilkosság után nyomozhatnak az Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék alagsorában, az SZTE TTIK Bolyai Intézetében pedig a titkosírások történetéről hallhatnak érdekes előadást, és egy Enigma gépet is megtekinthetnek, amely a varsói Technika és Ipar Múzeumából kizárólag erre az alkalomra érkezik Szegedre.


Látványos fényképek készíthetők majd az SZTE TTIK Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén, ahol a résztvevők lézeres mutatópálcákkal és a maguk által mintázott üvegekkel hozhatnak létre különböző fény mintázatokat. Az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének szervezésében GPS segítségével indulhatnak kincsvadászatra a résztvevők, bemutatják a georadart.

 

 

Kalandtúra


Csillag partyra várják a látogatókat az SZTE részét jelentő Szegedi Csillagvizsgálóban, ahol távcsöves megfigyeléseket is végezhetnek a látogatók.


Népszerű az Éjszakai Kalandtúra az SZTE Füvészkertben. A látogatóknak a kert zegzugaiban elrejtett állomáshelyeket kell a sötétben, elemlámpa és térkép segítségével megkeresniük, és az ott elrejtett kérdéseket megválaszolniuk


A Kutatók Éjszakája hivatalos weboldalán, az SZTE minden programja és részletes leírása megtalálható.


A hódmezővásárhelyi programok


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.