Bezár

Hírarchívum

Yorick utolsó monológja: Baka István-est és kutatói pályázat

Yorick utolsó monológja: Baka István-est és kutatói pályázat

2015. szeptember 18.
2 perc

Baka István halálának évfordulója alkalmából, a költő emlékére, verses-zenés esetet szervez a Szegedi Nemzeti Színház. A 20 éve elhunyt költő, író, műfordító, lapszerkesztő tiszteletére irodalmi kutatásokra ösztönző pályázatot írt ki a Tiszatáj folyóirat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi egyetem egykori magyar-orosz szakos hallgatójának, Baka Istvánnak költői, írói, műfordítói és lapszerkesztői teljesítményéről írja a Tiszatáj: „munkássága, mely egyszerre mutatta fel a modern magyar irodalmi hagyománnyal való aktív dialógust és a legtágabb világirodalmi hatások befogadását, valamint vállalta a nyelv által körvonalazott szűkebb haza és a költészet kiterjedt honának állampolgárságát, mértékadó módon járult hozzá irodalmunk regionális és európai önszemléletének alakulásához, mindenkori tisztázódásához.”

 

2015. szeptember 20-án lesz a költő, Baka István halálának 20. évfordulója. Jordán Tamás és Huzella Péter ez alkalomból készült közös Baka István-estjét 2015. szeptember 19-én, szombaton, 19 órakor mutatják be a szegedi Kisszínházban.


A költő tisztelői, az irodalombarátok főként a Yorick-versekből és az azokhoz illő versekből álló műsort tekinthetnek meg. A Yorick-versek két ciklusának (YORICK MONOLÓGJAI és YORICK VISSZATÉR) költeményei egy nagy ívű történetet formáznak és ma is rendkívül időszerűek.

Elektromos bőgőn és harmonikán közreműködik Huszár Mihály.


Erről a programról is informál a Baka István Alapítvány.

 

„S még mindig itt vagyok” – Húsz éve halt meg Baka István. E címmel a Szegeden szerkesztett és megjelenő Tiszatáj folyóirat pályázatot hirdet Baka István halálának 20. évfordulója alkalmából, a költő-író-műfordító tiszteletére és emlékére.


„Pályázati kiírásunkkal olyan Baka István költői-írói-műfordítói életművét középpontba helyező irodalmi kutatásokat szeretnénk ösztönözni, melyek vállalják e művészet egyedi téma- és motívumvilágának feltérképezését, irodalomtörténeti helyzetének (át)értékelését, valamint az újabb magyar irodalomra gyakorolt hatásának felmérését” – olvasható a fölhívásban. A tanulmányok terjedelme: minimum 20.000, maximum 40.000 leütés lehet. A fődíj: 100 ezer forint.


A pályázatok beérkezésének határideje: 2016. március 1. A pályázati fölhívásról további részleteket itt olvashatnak.

 

Korábban írtuk:

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2015-junius/86-unnepi-konyvhet-en

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek