SZTE Info

Nyito_Tudosok_borai

Mely borok nyerték el a „Vinum academiae at Universitatis” címet?

Az SZTE és a SZAB hatodik bormustráján a Vinum academiae at Universitatis címet elnyert borok közül a legtöbb pontot, ezzel együtt a különdíjat a Villányi Csanád Cuvée 2012 (Koch Csaba Vin Art Pincészet) kapta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság meghívásos borversenyét 2016. március 17-én és 18-án tartották. A borbírálat részleteit és eredményét 2016. április 19-én hirdették ki.


_MG_9979
Csernus Sándor, Ormos Pál, Tóth Gábor, Martinek Tamás ismertette az SZTE és a SZAB közös borbírálatának az eredményét.

 

  1042-es oklevélben írták le először

A bor kultúrtörténeti szerepét vázolta Csernus Sándor. Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnökségi tagja mutatta ki, miként került kapcsolatba a nemes nedű és a Magyar Tudományos Akadémia.

– A bor története Krisztus előtt ötezer évvel és a Kaukázus környékén kezdődött. Így akár azt is mondhatjuk, hogy a bor és a magyarság egy vidékről származik – összegzett mosolyogva Csernus Sándor. Az SZTE történésze hozzátette: a borkészítés technológiája az ókori Egyiptom, míg a terjesztés a görögök érdeme. Ha a Kárpát-medencei borászat hagyományait akarjuk leltárba venni, akkor az időszámítás előtti III. századig és a keltákig kell visszanyúlni.

– Új korszak kezdődött itt a XIII. században a vallon telepesek érkezésével, akik meg is verselték, hogy „keletre kell menni, mert ott jó élni” – ismertette a korabeli trendet az MTA SZAB elnökségi tagja. A történelmi fordulópontok közül kiemelte: a magyarok a türk időszakban, tehát a népvándorlás korában találkoztak a borkultúrával. Ezt bizonyítják az olyan bolgár-török eredetű szavaink, mint a szőlő, a bor – összegzett. – 1042-ben keltezték azt az oklevelünket, amelyben először említik a bort.

A magyar történelem sok-sok eseményéhez köthető a szőlő, amit újratelepíteni IV. Béla korában kellett… A társadalmi életben, a politikában, a mindennapi életben a bor szerepét először a várháborúk korában ismerték föl. – Mérhetetlen mennyiségű bor fogyott, ez az „energiaital” fűtötte a konfliktusokat is – húzta alá a történész. De amikor a háború és a bor igazán összekapcsolódott, az a Rákóczi-féle szabadságharc időszaka.


_MG_9938


A tudomány és a bor összefonódása Széchenyi Istvánhoz köthető, aki nemcsak az Akadémiával, hanem a borkultúrával is törődött. Az általa támogatott első, 1857-es magyar, általános mezőgazdasági kiállításon 2001 magyar bort mutattak be. Így aztán mi sem természetesebb, mint hogy az Akadémia és különböző egységei ezt a folyamatot tiszteletben tartják a mai napig – fogalmazott Csernus Sándor. Az isteni erények és a sarkalatos erényekről szólva kiemelte a mértékletességet. Ennek ábrázolásaként elterjedt, hogy egy nőalak az egyik kezében vízzel, míg a másikban borral teli poharat tart. A történész aláhúzta: a bachusi hagyományok tisztelete mellett a mértékletességre irányítjuk a figyelmet borbírálatunkkal.



Borbiralat_2016_kepgaleria
A rendezvényen készült képek ide kattintva tekinthetőek meg.
 

 


A minősítés tanulható

Martinek Tamás professzor, az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese a hagyományápolást és a borkultúrával összefüggő tanulási folyamat jelentőségét emelte ki. Az egyetemi-akadémiai borminősítő rendezvény ismétlődő eseménnyé vált, amelynek a presztízse növekszik. Idén 20 borászat 45 mintája közül választották ki a 9 legjobbat.

– Alázattal fordulunk a bor és a borbírálat irányába, veretes szakértelemmel rendelkező ítészektől is tanulunk – fogalmazott a rektorhelyettes. – Ugyanakkor a versenyre boraikkal nevező szakemberek is „megtanulták”, hogy milyen bírálati szempontokat tart fontosnak a „tudósok borait” kiválasztó testület. Remek borokat küldenek, nehéz volt a választás – mondta, majd gratulált a nyertes borokat nevező 7 pincészetnek, megköszönte minden borásznak és a verseny szervezőinek a munkáját.

 

– Szeretjük és tiszteljük a bort – jelentette ki az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatója, Ormos Pál akadémikus, mikor arra a kérdésre válaszolt, miért tartják fontosnak, hogy immár második alkalommal saját borokat is válasszanak.

Az intézmény bora kifejezi az SZBK lelkét és kultúráját, így méltán lehet ajándék is az illusztris vendégeknek. A bor sokfélesége és színessége fantasztikus! Az ízeket értékelve nagyon jót lehet beszélgetni, történeteket mesélni – magyarázta. A borbíráló testületben 3 borszerető tudós képviseli az SZBK-t.

 

  Vakválasztás után visszakóstolás

Az SZTE és az SZAB borbíráló testületének az elnöke, Tóth Gábor professzor ismertette a borválasztás folyamatát.

Hat éve választják ki a „tudósok borát” a máig gyakorolt formában. Az ötletet az MTA borválasztása adta. Szegeden az SZTE és a SZAB közösen minősíti a meghívásos versenyre érkező borokat, „prémium”, továbbá az árban elérhetőbb „rendezvény” kategóriában. Az első regionális versenyt bővítették a Kárpát-medence boraira. De úgy is bővült a borminősítés, hogy abba bekapcsolódott az SZTE néhány kara is, majd csatlakozott az SZBK.

– A választás módszereként először „vakkóstolással” pontozzuk a borokat, a maximum: 100 pont lehet. Ezt követően kibontjuk a becsomagolt palackokat és a bizottság tagjai „visszakóstolással” finomítják az eredményt – magyarázta a SZTE és az SZAB borbíráló testületének az elnöke.

 

  A Szegedi Borfesztiválon is ott lesznek a „tudósok borai”

Emléklapot kaptak a nyertes borok mögötti pincészetek képviselői.

A Vinum Academiae at Universitatis címet kapta – prémiumkategóriában fehérborként a Nagy-Somlói Juhfark 2015 (Laposa Birtok Kft.), prémiumkategóriás vörösborként a Capt Cuvée 2008 (Dániel Pince), rendezvény fehérborként a Mátrai Chardonnay 2015 (Bárdos és Fia Pincészet), rendezvény vörösborként a Villányi Cabernet Sauvignon Classicus 2012 (Koch Csaba Vin Art Pincészet). A legtöbb pontot kapta, így a Bíráló bizottság különdíját nyerte el a Villányi Csanád Cuvée 2012 (Koch Csaba Vin Art Pincészet).


_MG_9983


A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar bora lett prémiumkategóriás fehérborként a Mád Tokaji Furmint 2015 (Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet), prémiumkategóriás vörösborként a Tivald Cabernet Sauvignon 2012 (Eszterbauer Borászat).

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont borává minősült prémiumkategóriás fehérborként a PiNO Badacsonyi Szürkebarát 2015 (Laposa Birtok Kft.), prémiumkategóriás vörösborként a Mirage 2011 (Tringa Borpince).

 

A Szegedi Tudományegyetem, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság és az SZBK borait megkóstolhatják a szegedi borfesztivál időszakában is a borbarátok. 2016. május 16-án (hétfőn) 16:00 és 16:30 óra között a Szegedi Borfesztivál Klauzál téri színpadán megjelennek a „Tudósok bora” borbírálat résztvevői és a nyertes pincészetek képviselői, hogy a közönséggel együtt kóstolják meg ezeket a borokat és szóljanak e nemes italok érdemeiről, a borfogyasztás kultúrájáról.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna


 




Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 19.

Kiemelt_rektori

Napjainkban a nemzetköziesítés a felsőoktatási fokozatváltás központi eleme. Ez az átfogó program a Szegedi Tudományegyetem kapcsolatrendszerének erősítésére és nemzetközi láthatóságának növelésére fókuszál. Mi történt ezen a területen az elmúlt négy évben? Az SZTE kapu a világra? – kérdeztük az SZTE négy rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

  • szeptember 23.
    10:00 - 16:00
    A látogatók megismerkedhetnek a Füvészkert új, rovarfogó növényeket bemutató gyűjteményével. A húsevő, vagy rovaremésztő növények a világ minden táján élnek, közös jellemzőjük, hogy tápanyagszükségletüket állati eredetű forrásból egészítik ki. A rovarok, vagy kisebb békák, gyíkok, esetleg kisemlősök elfogására a levelük módosult fondorlatos szerkezetű csapdákká. Ezekkel a különös lényekkel lehet testközelből is megismerkedni a tematikus napon.
  • szeptember 26.
    18:00 - 19:00
    Prof. Dr. habil. Szakály Sándor történész (VERITAS Történetkutató Intézet) előadása: Magyarország a második világháborúban: A kezdetek
  • szeptember 28.
    14:00 - 23:00
    A Szegedi Tudományegyetem Szegeden és Hódmezővásárhelyen mintegy 300 programmal várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján szeptember utolsó péntekén. A tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseménysorozaton máskor rejtett helyek nyílnak meg a látogatók előtt. A szegedi egyetemen több mint 350 oktató, kutató és hallgató mutatja be tudományterületét. Laborlátogatások, előadások, kreatív foglalkozások, játékos programok, bemutatók, kísérletek, kalandtúrák, workshopok kora délutántól késő éjszakáig! Az SZTE programjai elérhetők az SZTE Kutatók Éjszakája mobil alkalmazáson keresztül. Az alkalmazás az esemény digitális programfüzete, amely a programok alapvető információ mellett (leírások, időpontok, helyszín, előadók) lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést. Az applikáció a 4.4-nél magasabb verziószámú Android rendszerekre elérhető és „SZTE Kutatók Éjszakája” néven a Google Play áruházból ingyenesen letölthető. Az SZTE szegedi és vásárhelyi programjai megtekinthetők a www.kutatokejszakaja.hu honlapon is. Találkozzunk a Kutatók Éjszakáján 2018. szeptember 28-án, pénteken!
  • szeptember 28.
    18:00 - 19:00
    Az előadássorozat következő vendége Dux László, az SZTE professzora. Előadásának címe: Szent-Györgyi Albert és intézete.
  • október 3.
    10:00 - 18:00