SZTE Info

Nyito_Tudosok_borai

Mely borok nyerték el a „Vinum academiae at Universitatis” címet?

Az SZTE és a SZAB hatodik bormustráján a Vinum academiae at Universitatis címet elnyert borok közül a legtöbb pontot, ezzel együtt a különdíjat a Villányi Csanád Cuvée 2012 (Koch Csaba Vin Art Pincészet) kapta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság meghívásos borversenyét 2016. március 17-én és 18-án tartották. A borbírálat részleteit és eredményét 2016. április 19-én hirdették ki.


_MG_9979
Csernus Sándor, Ormos Pál, Tóth Gábor, Martinek Tamás ismertette az SZTE és a SZAB közös borbírálatának az eredményét.

 

  1042-es oklevélben írták le először

A bor kultúrtörténeti szerepét vázolta Csernus Sándor. Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnökségi tagja mutatta ki, miként került kapcsolatba a nemes nedű és a Magyar Tudományos Akadémia.

– A bor története Krisztus előtt ötezer évvel és a Kaukázus környékén kezdődött. Így akár azt is mondhatjuk, hogy a bor és a magyarság egy vidékről származik – összegzett mosolyogva Csernus Sándor. Az SZTE történésze hozzátette: a borkészítés technológiája az ókori Egyiptom, míg a terjesztés a görögök érdeme. Ha a Kárpát-medencei borászat hagyományait akarjuk leltárba venni, akkor az időszámítás előtti III. századig és a keltákig kell visszanyúlni.

– Új korszak kezdődött itt a XIII. században a vallon telepesek érkezésével, akik meg is verselték, hogy „keletre kell menni, mert ott jó élni” – ismertette a korabeli trendet az MTA SZAB elnökségi tagja. A történelmi fordulópontok közül kiemelte: a magyarok a türk időszakban, tehát a népvándorlás korában találkoztak a borkultúrával. Ezt bizonyítják az olyan bolgár-török eredetű szavaink, mint a szőlő, a bor – összegzett. – 1042-ben keltezték azt az oklevelünket, amelyben először említik a bort.

A magyar történelem sok-sok eseményéhez köthető a szőlő, amit újratelepíteni IV. Béla korában kellett… A társadalmi életben, a politikában, a mindennapi életben a bor szerepét először a várháborúk korában ismerték föl. – Mérhetetlen mennyiségű bor fogyott, ez az „energiaital” fűtötte a konfliktusokat is – húzta alá a történész. De amikor a háború és a bor igazán összekapcsolódott, az a Rákóczi-féle szabadságharc időszaka.


_MG_9938


A tudomány és a bor összefonódása Széchenyi Istvánhoz köthető, aki nemcsak az Akadémiával, hanem a borkultúrával is törődött. Az általa támogatott első, 1857-es magyar, általános mezőgazdasági kiállításon 2001 magyar bort mutattak be. Így aztán mi sem természetesebb, mint hogy az Akadémia és különböző egységei ezt a folyamatot tiszteletben tartják a mai napig – fogalmazott Csernus Sándor. Az isteni erények és a sarkalatos erényekről szólva kiemelte a mértékletességet. Ennek ábrázolásaként elterjedt, hogy egy nőalak az egyik kezében vízzel, míg a másikban borral teli poharat tart. A történész aláhúzta: a bachusi hagyományok tisztelete mellett a mértékletességre irányítjuk a figyelmet borbírálatunkkal.



Borbiralat_2016_kepgaleria
A rendezvényen készült képek ide kattintva tekinthetőek meg.
 

 


A minősítés tanulható

Martinek Tamás professzor, az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese a hagyományápolást és a borkultúrával összefüggő tanulási folyamat jelentőségét emelte ki. Az egyetemi-akadémiai borminősítő rendezvény ismétlődő eseménnyé vált, amelynek a presztízse növekszik. Idén 20 borászat 45 mintája közül választották ki a 9 legjobbat.

– Alázattal fordulunk a bor és a borbírálat irányába, veretes szakértelemmel rendelkező ítészektől is tanulunk – fogalmazott a rektorhelyettes. – Ugyanakkor a versenyre boraikkal nevező szakemberek is „megtanulták”, hogy milyen bírálati szempontokat tart fontosnak a „tudósok borait” kiválasztó testület. Remek borokat küldenek, nehéz volt a választás – mondta, majd gratulált a nyertes borokat nevező 7 pincészetnek, megköszönte minden borásznak és a verseny szervezőinek a munkáját.

 

– Szeretjük és tiszteljük a bort – jelentette ki az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatója, Ormos Pál akadémikus, mikor arra a kérdésre válaszolt, miért tartják fontosnak, hogy immár második alkalommal saját borokat is válasszanak.

Az intézmény bora kifejezi az SZBK lelkét és kultúráját, így méltán lehet ajándék is az illusztris vendégeknek. A bor sokfélesége és színessége fantasztikus! Az ízeket értékelve nagyon jót lehet beszélgetni, történeteket mesélni – magyarázta. A borbíráló testületben 3 borszerető tudós képviseli az SZBK-t.

 

  Vakválasztás után visszakóstolás

Az SZTE és az SZAB borbíráló testületének az elnöke, Tóth Gábor professzor ismertette a borválasztás folyamatát.

Hat éve választják ki a „tudósok borát” a máig gyakorolt formában. Az ötletet az MTA borválasztása adta. Szegeden az SZTE és a SZAB közösen minősíti a meghívásos versenyre érkező borokat, „prémium”, továbbá az árban elérhetőbb „rendezvény” kategóriában. Az első regionális versenyt bővítették a Kárpát-medence boraira. De úgy is bővült a borminősítés, hogy abba bekapcsolódott az SZTE néhány kara is, majd csatlakozott az SZBK.

– A választás módszereként először „vakkóstolással” pontozzuk a borokat, a maximum: 100 pont lehet. Ezt követően kibontjuk a becsomagolt palackokat és a bizottság tagjai „visszakóstolással” finomítják az eredményt – magyarázta a SZTE és az SZAB borbíráló testületének az elnöke.

 

  A Szegedi Borfesztiválon is ott lesznek a „tudósok borai”

Emléklapot kaptak a nyertes borok mögötti pincészetek képviselői.

A Vinum Academiae at Universitatis címet kapta – prémiumkategóriában fehérborként a Nagy-Somlói Juhfark 2015 (Laposa Birtok Kft.), prémiumkategóriás vörösborként a Capt Cuvée 2008 (Dániel Pince), rendezvény fehérborként a Mátrai Chardonnay 2015 (Bárdos és Fia Pincészet), rendezvény vörösborként a Villányi Cabernet Sauvignon Classicus 2012 (Koch Csaba Vin Art Pincészet). A legtöbb pontot kapta, így a Bíráló bizottság különdíját nyerte el a Villányi Csanád Cuvée 2012 (Koch Csaba Vin Art Pincészet).


_MG_9983


A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar bora lett prémiumkategóriás fehérborként a Mád Tokaji Furmint 2015 (Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet), prémiumkategóriás vörösborként a Tivald Cabernet Sauvignon 2012 (Eszterbauer Borászat).

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont borává minősült prémiumkategóriás fehérborként a PiNO Badacsonyi Szürkebarát 2015 (Laposa Birtok Kft.), prémiumkategóriás vörösborként a Mirage 2011 (Tringa Borpince).

 

A Szegedi Tudományegyetem, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság és az SZBK borait megkóstolhatják a szegedi borfesztivál időszakában is a borbarátok. 2016. május 16-án (hétfőn) 16:00 és 16:30 óra között a Szegedi Borfesztivál Klauzál téri színpadán megjelennek a „Tudósok bora” borbírálat résztvevői és a nyertes pincészetek képviselői, hogy a közönséggel együtt kóstolják meg ezeket a borokat és szóljanak e nemes italok érdemeiről, a borfogyasztás kultúrájáról.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna


 




Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

  • október 5. 09:00 - 22. 19:00
    A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
  • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
    A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
  • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
    A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
  • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
    A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
  • október 9. 18:00 - 21. 20:00
    Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.