Bezár

Hírarchívum

Nyito_Tudosok_borai

Mely borok nyerték el a „Vinum academiae at Universitatis” címet?

Mely borok nyerték el a „Vinum academiae at Universitatis” címet?

2016. április 19.
5 perc

Az SZTE és a SZAB hatodik bormustráján a Vinum academiae at Universitatis címet elnyert borok közül a legtöbb pontot, ezzel együtt a különdíjat a Villányi Csanád Cuvée 2012 (Koch Csaba Vin Art Pincészet) kapta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság meghívásos borversenyét 2016. március 17-én és 18-án tartották. A borbírálat részleteit és eredményét 2016. április 19-én hirdették ki.


_MG_9979
Csernus Sándor, Ormos Pál, Tóth Gábor, Martinek Tamás ismertette az SZTE és a SZAB közös borbírálatának az eredményét.

 

  1042-es oklevélben írták le először

A bor kultúrtörténeti szerepét vázolta Csernus Sándor. Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnökségi tagja mutatta ki, miként került kapcsolatba a nemes nedű és a Magyar Tudományos Akadémia.

– A bor története Krisztus előtt ötezer évvel és a Kaukázus környékén kezdődött. Így akár azt is mondhatjuk, hogy a bor és a magyarság egy vidékről származik – összegzett mosolyogva Csernus Sándor. Az SZTE történésze hozzátette: a borkészítés technológiája az ókori Egyiptom, míg a terjesztés a görögök érdeme. Ha a Kárpát-medencei borászat hagyományait akarjuk leltárba venni, akkor az időszámítás előtti III. századig és a keltákig kell visszanyúlni.

– Új korszak kezdődött itt a XIII. században a vallon telepesek érkezésével, akik meg is verselték, hogy „keletre kell menni, mert ott jó élni” – ismertette a korabeli trendet az MTA SZAB elnökségi tagja. A történelmi fordulópontok közül kiemelte: a magyarok a türk időszakban, tehát a népvándorlás korában találkoztak a borkultúrával. Ezt bizonyítják az olyan bolgár-török eredetű szavaink, mint a szőlő, a bor – összegzett. – 1042-ben keltezték azt az oklevelünket, amelyben először említik a bort.

A magyar történelem sok-sok eseményéhez köthető a szőlő, amit újratelepíteni IV. Béla korában kellett… A társadalmi életben, a politikában, a mindennapi életben a bor szerepét először a várháborúk korában ismerték föl. – Mérhetetlen mennyiségű bor fogyott, ez az „energiaital” fűtötte a konfliktusokat is – húzta alá a történész. De amikor a háború és a bor igazán összekapcsolódott, az a Rákóczi-féle szabadságharc időszaka.


_MG_9938


A tudomány és a bor összefonódása Széchenyi Istvánhoz köthető, aki nemcsak az Akadémiával, hanem a borkultúrával is törődött. Az általa támogatott első, 1857-es magyar, általános mezőgazdasági kiállításon 2001 magyar bort mutattak be. Így aztán mi sem természetesebb, mint hogy az Akadémia és különböző egységei ezt a folyamatot tiszteletben tartják a mai napig – fogalmazott Csernus Sándor. Az isteni erények és a sarkalatos erényekről szólva kiemelte a mértékletességet. Ennek ábrázolásaként elterjedt, hogy egy nőalak az egyik kezében vízzel, míg a másikban borral teli poharat tart. A történész aláhúzta: a bachusi hagyományok tisztelete mellett a mértékletességre irányítjuk a figyelmet borbírálatunkkal.



Borbiralat_2016_kepgaleria
A rendezvényen készült képek ide kattintva tekinthetőek meg.
 

 


A minősítés tanulható

Martinek Tamás professzor, az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese a hagyományápolást és a borkultúrával összefüggő tanulási folyamat jelentőségét emelte ki. Az egyetemi-akadémiai borminősítő rendezvény ismétlődő eseménnyé vált, amelynek a presztízse növekszik. Idén 20 borászat 45 mintája közül választották ki a 9 legjobbat.

– Alázattal fordulunk a bor és a borbírálat irányába, veretes szakértelemmel rendelkező ítészektől is tanulunk – fogalmazott a rektorhelyettes. – Ugyanakkor a versenyre boraikkal nevező szakemberek is „megtanulták”, hogy milyen bírálati szempontokat tart fontosnak a „tudósok borait” kiválasztó testület. Remek borokat küldenek, nehéz volt a választás – mondta, majd gratulált a nyertes borokat nevező 7 pincészetnek, megköszönte minden borásznak és a verseny szervezőinek a munkáját.

 

– Szeretjük és tiszteljük a bort – jelentette ki az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatója, Ormos Pál akadémikus, mikor arra a kérdésre válaszolt, miért tartják fontosnak, hogy immár második alkalommal saját borokat is válasszanak.

Az intézmény bora kifejezi az SZBK lelkét és kultúráját, így méltán lehet ajándék is az illusztris vendégeknek. A bor sokfélesége és színessége fantasztikus! Az ízeket értékelve nagyon jót lehet beszélgetni, történeteket mesélni – magyarázta. A borbíráló testületben 3 borszerető tudós képviseli az SZBK-t.

 

  Vakválasztás után visszakóstolás

Az SZTE és az SZAB borbíráló testületének az elnöke, Tóth Gábor professzor ismertette a borválasztás folyamatát.

Hat éve választják ki a „tudósok borát” a máig gyakorolt formában. Az ötletet az MTA borválasztása adta. Szegeden az SZTE és a SZAB közösen minősíti a meghívásos versenyre érkező borokat, „prémium”, továbbá az árban elérhetőbb „rendezvény” kategóriában. Az első regionális versenyt bővítették a Kárpát-medence boraira. De úgy is bővült a borminősítés, hogy abba bekapcsolódott az SZTE néhány kara is, majd csatlakozott az SZBK.

– A választás módszereként először „vakkóstolással” pontozzuk a borokat, a maximum: 100 pont lehet. Ezt követően kibontjuk a becsomagolt palackokat és a bizottság tagjai „visszakóstolással” finomítják az eredményt – magyarázta a SZTE és az SZAB borbíráló testületének az elnöke.

 

  A Szegedi Borfesztiválon is ott lesznek a „tudósok borai”

Emléklapot kaptak a nyertes borok mögötti pincészetek képviselői.

A Vinum Academiae at Universitatis címet kapta – prémiumkategóriában fehérborként a Nagy-Somlói Juhfark 2015 (Laposa Birtok Kft.), prémiumkategóriás vörösborként a Capt Cuvée 2008 (Dániel Pince), rendezvény fehérborként a Mátrai Chardonnay 2015 (Bárdos és Fia Pincészet), rendezvény vörösborként a Villányi Cabernet Sauvignon Classicus 2012 (Koch Csaba Vin Art Pincészet). A legtöbb pontot kapta, így a Bíráló bizottság különdíját nyerte el a Villányi Csanád Cuvée 2012 (Koch Csaba Vin Art Pincészet).


_MG_9983


A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar bora lett prémiumkategóriás fehérborként a Mád Tokaji Furmint 2015 (Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet), prémiumkategóriás vörösborként a Tivald Cabernet Sauvignon 2012 (Eszterbauer Borászat).

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont borává minősült prémiumkategóriás fehérborként a PiNO Badacsonyi Szürkebarát 2015 (Laposa Birtok Kft.), prémiumkategóriás vörösborként a Mirage 2011 (Tringa Borpince).

 

A Szegedi Tudományegyetem, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság és az SZBK borait megkóstolhatják a szegedi borfesztivál időszakában is a borbarátok. 2016. május 16-án (hétfőn) 16:00 és 16:30 óra között a Szegedi Borfesztivál Klauzál téri színpadán megjelennek a „Tudósok bora” borbírálat résztvevői és a nyertes pincészetek képviselői, hogy a közönséggel együtt kóstolják meg ezeket a borokat és szóljanak e nemes italok érdemeiről, a borfogyasztás kultúrájáról.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna


 




Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek