Bezár

Hírarchívum

kiemelt_egyetemitavasz_2016

Sokszínű programokat kínál a 13. Egyetemi Tavasz

Sokszínű programokat kínál a 13. Egyetemi Tavasz

2016. április 07.
4 perc
A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája 13. alkalommal rendezi meg Egyetemi Tavasz elnevezésű programsorozatát, amely hagyományosan egyetemünk korábbi névadója, József Attila születésnapján, a Költészet Napján kezdődik.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A fesztiválon az egyetem hallgatói, oktatói, dolgozói is bemutatják művészeti tehetségüket. Az Egyetemi Tavasz öt héten át 60 helyszínen 250 programot kínál városszerte, többek között a József Attila 1-től 1-ig című, 12 órás versfelolvasással tiszteleg a költő előtt 111. születésnapján.

 

A Szegedi Tudományegyetem által szervezett 13. Egyetemi Tavasz kiemelt programja a tavalyi őszi egyetemi fesztiválon már nagy sikert aratott Vers délben: minden hétköznap a Rektori Hivatal épülete előtt, a Szent-Györgyi szobornál mond, olvas vagy ad elő verset egy-egy egyetemi vagy szegedi polgár. A Vers délben-t Martinek Tamás közkapcsolati rektorhelyettes nyitotta meg április 11-én. Ugyan ezen a napon tisztelegett az egyetem egykori diákja és korábbi névadója, József Attila előtt születésének 111. évfordulóján a József Attila 1-től 1-ig programmal. A Költészet napján az „őrt állok, mint mesébe” mottójú programon a szegedi felsőoktatási intézmény úgy idézte meg egyeteme egykori diákját, hogy délután 1 órától hajnali 1 óráig folyamatosan olvasták verseit. Óránként váltva egymást különböző egyetemi és városi szervezetek, csapatok, közösségek. Minden órának volt „versőre”, aki óvta, vigyázta, szervete a verselés folyamatosságát. A felolvasásba bárki bekapcsolódhatott.



Jozsef_Attila_1-tol_1-ig
A József Attila 1-től 1-ig programon készült képek itt megtekinthetőek.

Az Egyetemi Tavasz öt héten át 60 helyszínen 250 programot kínál városszerte, a kiemelt programok közül csupán néhány: a Rájátszás a Végül angyalok című esttel érkezik a Belvárosi moziba április 7-én. A Móra Ferenc Múzeumban háromnapos fotós workshopot tartanak április 8. és 10. között. A XIII. Egyetemi Tavasz és egyben az Egyetemi Fotópályázat anyagából összeállított kiállítás megnyitója április 11-én, hétfőn este 6 órakor lesz az SZTE Rektori Épület átriumában, a rendezvénysorozatot prof. Dr. Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora nyitja meg. A Somogyi-könyvtárban Kelcz Dávid és Jerkus Koppány zenés irodalmi estjét rendezik meg április 13-án a Költészet Napja alkalmából. Slam Poetry lesz a Rongy Kocsmában április 13-án szerdán. Varga Laura, Vizsolyi Lívia és Klebniczki György komolyzenei koncertjét április 14-én hallgathatják meg az érdeklődők az SZTE Rektori Épület, Dísztermében. Szilasi László és DJ Kő közös estje április 20-án lesz a Hungi Vigadóban. Az SZTE Füvészkertben a Föld napját rendezik meg április 23-án. A Kisszínházban A fényíró álma címmel tekinthető meg Széman Richárd utcaszínházi fotókiállítása május 5-től. A Szent-Györgyi Albert Agórában az Universitas Szimfonikus Zenekar ad koncertet május 12-én.

 

A 13. Egyetemi Tavasz megnyitóján adták át az SZTE Kulturális Iroda által kiírt versenyek, pályázatok díjait.


A „Szeretet” címmel meghirdetett Egyetemi Fotópályázat díjazottjai:


I. Bártol Brigitta (GTK I. marketing-kommunikáció)

II. Korsós Brigitta (BTK III. informatikus könyvtáros)

III. Vadász Anna (FOK III. fogorvos)

Jutalom: Czesznak Lilla (BTK I. informatikus könyvtáros)


A zsűri tagjai voltak: Dobóczky Zsolt fotóművész, B. Nagy Balázs fotográfus (az SZAB Fotóművészeti Munkacsoport tagja) és az SZTE Kulturális Iroda munkatársai (Tajti Gabriella irodavezető, Egyed Erika kulturális szervező)

 

„Így verselünk / költünk mi címmel” Egyetemi Verspályázat díjazottjai:
I. Hegedűs Anna Erzsébet (BTK fordító és tolmács MA II.)
II. Heidl Sára (BTK szociológia II.)
III. Horváth Márton (BTK magyar-olasz tanári I.)

A zsűri tagjai: Annus Gábor, a JGYPK Kommunikációs Irodájának vezetője, a Tiszatáj szerkesztője és az SZTE Kulturális Iroda munkatársai (Tajti Gabriella irodavezető, Egyed Erika kulturális szervező)

 

Az Egyetemi Vers- és Prózamondó Verseny díjazottjai:
I. Jerkus Koppány (BTK szabad bölcsész I.)
II. Deák Levente Márk (BTK orosz II.)
III. Lendel Klementina (JGYPK ének-zene II.)

A zsűri tagjai: Büky Beáta színművész (Impro Művészeti és Oktatási Egyesület), Barnák László színművész-rendező (Szegedi Nemzeti Színház), Tajti Gabriella irodavezető (SZTE Kulturális Iroda)

 

A díjazottak pénzjutalomban részesültek és rektori oklevelet kaptak.

Egyetemi_Tavasz_Megnyito
A 13. Egyetemi Tavasz megnyitóján készült képek itt megtekinthetőek.

A 13. Egyetemi Tavasz fővédnökei: Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora; Dr. Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere. Védnökök: Prof. Dr. Karsai Krisztina oktatási rektorhelyettes; Prof. Dr. Nagy Katalin nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes; Prof. Dr. Kemény Lajos tudományos és innovációs rektorhelyettes; Prof. Dr. Martinek Tamás közkapcsolati rektorhelyettes.


A letölthető programfüzet .pdf-ben itt érhető el.


SZTEinfo

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek