Bezár

Hírarchívum

Janáky Csaba, az SZTE vegyésze az Európai Unió legjobb kutatói között

Janáky Csaba, az SZTE vegyésze az Európai Unió legjobb kutatói között

2016. augusztus 31.
3 perc

Öt évre szóló, egyenként nagyjából másfél millió eurós támogatást nyert el három magyar kutató – közte a Szegedi Tudományegyetem munkatársa, Janáky Csaba – az Európai Kutatási Tanács (ERC) Starting Grant pályázatán. Érdemes figyelni az ERC fölhívásaira.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Janáky Csaba a Szegedi Tudományegyetemről, valamint Hangya Balázs a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetéből (KOKI), illetve Kóspál Ágnes az MTA Csillagászati és Földttudományi Kutatóközpontból (CSFK) öt évre szóló, egyenként nagyjából másfél millió eurós támogatást nyert el az Európai Kutatási Tanács (ERC) Starting Grant pályázatán.

 

Szegedi kutató a topon

Ipari széndioxid-forrásokat – például füstgázokat – felhasználva szeretne tüzelőanyagokat előállítani Janáky Csaba. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kémiai Tanszékcsoport Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékén dolgozó adjunktus kutatási programjának alapját egy fotoelektrokémiai módszer adja. A félvezetőkön alapuló elektródokon a napfény által keltett elektron-lyuk párok segítségével hajtanak végre reakciókat – írja az mta.hu.


janaky

 

Janáky Csaba és munkatársai olyan bioinspirált összetett elektródokat állítanak elő, amelyekben minden komponensnek precízen meghatározott és szabályozott szerepe és feladata van. Ezáltal lehetőség nyílik a korábbiaknál jelentősen hatékonyabb és gazdaságosabb technológiák tudományos megalapozására. A végső cél olyan folyamatos üzemű reaktorok, azaz fotoelektrokémiai cellák készítése, amelyek segítségével ipari széndioxid-forrásokat, például füstgázokat felhasználva lehet tüzelőanyagokat előállítani – összegez az mta.hu. Ez a szegedi kutatási program is nyert az Európai Kutatási Tanács (ERC) Starting Grant pályázatán.

 

Ezzel Janáky Csabát – két budapesti akadémiai intézetbeli kutatótárásával egyetemben – a legsikeresebb magyar tudósok között tarthatjuk számon.

 

A Junior Prima-díjas, korábban SZTE Sófi-ösztöndíjas Janáky Csaba eredményeiről az SZTE Hírportálján is olvashat:

Nagy kockázat nagy haszon - a Nobel-díjas Oláh György kincepciójához is kapcsolódnak Janáky Csaba kutatásai

MTA Lendület kutatócsoportok a Szegedi Tudományegyetemen

Szabadegyetem - Szeged XVI. szemeszter: Tüzelőanyagok előállítása napenergia segítségével

Junior Prima díjat vett át Janáky Csaba, az SZTE kutatója

 

Újabb vasak a tűzben

Az idei ERC Starting Grant pályázat lezárult, azonban a már nemzetközi színtéren is sikeresen bizonyított kutatócsoport-vezetők számára kiírt Consolidator Grant – melyben öt évre maximum kétmillió eurós támogatás nyerhető el – elbírálása még folyamatban van – hangsúlyozza az mta.hu.

 

Az első bírálati kör lezárult, és a 2304 benyújtott pályázat közül 6 magyar jutott a második fordulóba – közülük négy az MTA kutatója. A második kör interjúi szeptemberben és októberben Brüsszelben zajlanak.

 

A régió élmezőnyében

A 2016. évi pályázati statisztikák még nem születtek meg, azonban a tavalyi adatok alapján kijelenthető, hogy Magyarország pályázati aktivitása jelentős az új EU-tagállamok (EU13) között. 2015-ben az EU13 összesen elnyert 21 grantjéből 4 kutatási projekt magyar befogadó intézménynél zajlik.

 

A pályázatok száma alapján tavaly Lengyelország vezetett 115 elbírált pályázattal, majd Csehország (59), Magyarország a 49 elbírált pályázattal a harmadik a régióban. A többi új tagállam aktivitása pedig jelentősen elmaradt a négy élen álló mögött.

 

Aki kimaradt, nem biztos, hogy lemarad

Az Európai Kutatási Tanács pályázatain a második bírálati körbe bekerülni önmagában is komoly teljesítmény. Aki idáig eljutott, annak nagy valószínűséggel ígéretes kutatási tervei vannak, melyek érdemesek lehetnek a támogatásra.

 

Az ilyen kutatási projektek felkarolására írt ki pályázatot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, azaz az NKFIH. E fölhívásra olyan pályázók jelentkezését várják, akik az ERC 2014. és 2015. évi felhívásaira adták be pályázatukat, projektjük az ERC StG vagy a CoG pályázat második körébe jutott, ott „B” minősítést kapott, és az ERC minősítés kiadásától számított egy éven belül nem tudnak új pályázatot benyújtani. De azok is jelentkezhetnek, akiknek a projekt vezetője korábban ERC pályázaton támogatást nyert, de a következő felhívásra adminisztratív okok miatt nem adhatta be elképzeléseit, mivel az adott időszakban ERC pályázati értékelőnek (Panel Member) kérték fel.

 

E pályázati fölhívásra a végső beadási határidő: 2016. december 31.

 

Az mti.hu összefoglalója itt olvasható.


 

SZTEinfo

Forrás: mta.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek