SZTE Info

Kiemelt_rektori

Kéthetes nyári szünet a Szegedi Tudományegyetemen

2016. augusztus 8-19. között bezár a Szegedi Tudományegyetem épületeinek nagy része, kéthetes szabadságát tölti számos egyetemi dolgozó. E nyári szünetben az intézmény egészségügyi részlegei működnek. A remélt energia megtakarítás 8-10 millió forint is lehet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarország legzöldebb egyeteme, a Szegedi Tudományegyetem a nyári kánikula két hete alatt teljesen vagy részben bezárja 270 épületének nagy részét. Ezért a szegedi felsőoktatási intézményben csökken például az áramdíj, de mérséklődik a vízhasználat, a szemétszállítás gyakorisága és díja is. Az egyetemi ingatlanok között 105 olyan is található, amely 500 négyzetméternél nagyobb alapterületű. A 2012-ben bevezetett nyári „klímaszünettől”, illetve az oktatási intézmények szokásos vakációs időszakától – a korábbi évek tapasztalata alapján – 2016-ban 8-10 millió forintos megtakarítást vár a Szegedi Tudományegyetem.

 

„ZÁRVA” tábla kerül 2016. augusztus 8-tól (hétfő) 19-ig (péntek) az SZTE épületének nagy részére. E 10 munkanap alatt az egyetemi dolgozók zöme a nyári szabadságát tölti. Az egységes szabadságolás az oktatás és az adminisztráció teljes körére kiterjed, így zárva lesznek például a rektori és dékáni hivatalok és a könyvtárak, illetve a gazdasági és műszaki főigazgatóság is. Kivételt csupán az egyetemi betegellátó intézmények és a kollégiumok jelentenek. Illetve néhány egyetemi egység rövidített nyitva tartással működik: például az SZTE Általános Orvostudományi Kar Külföldi Hallgatók Oktatási Központja 2016. augusztus 8-19. között (hétfőtől péntekig) 8-12 óra között tart ügyfélfogadást.

 

Az SZTE „klímaszünete” utáni első munkanap: 2016. augusztus 22. (hétfő). Ekkortól áll vissza az SZTE nyári munkarendje. Például az SZTE Klebelsberg Könyvtár és a TIK egésze augusztus 22-28. között hétköznap 9-16 óra között, míg augusztus 29-szeptember 4. között hétfőtől péntekig 8-20 óra, szombaton 9-16 óra között várja az olvasókat, látogatókat.

 

A Szegedi Tudományegyetemen a beiratkozási időszak az 2016. augusztus 29 – szeptember 4. közötti 1 hét. A tanévnyitó ünnepség: 2016. szeptember 3-án 10 órakor kezdődik az SZTE József Attila tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében (Szeged, Ady tér 10.). Így kezdődik a 2016-2017. tanév a Szegedi Tudományegyetemen.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.