Bezár

Hírarchívum

kiemelt_UNKP

Kitűnően szerepelt az SZTE az Új Nemzeti Kiválósági Programban

Kitűnően szerepelt az SZTE az Új Nemzeti Kiválósági Programban

2016. augusztus 31.
2 perc

Több mint 180 millió forint ösztöndíjat nyert el a Szegedi Tudományegyetem 122 kiválósága az Új Nemzeti Kiválósági Program felhívásán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mintegy 3700 érvényes pályázatot adtak be a magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatói, oktatói és kutatói az Új Nemzeti Kiválósági Program (ÚNKP) felhívására. Az ÚNKP célja a tehetséges hallgatók kutatási tevékenységének és szakmai fejlődésének támogatása, amelynek eredménye magas színvonalú publikáció vagy egyéb tudományos, műszaki vagy művészi alkotás, valamint a doktori disszertáció megfelelő előkészítése, megalapozása.


Az érvényes pályázatok számát tekintve a Szegedi Tudományegyetem a harmadik helyen áll az intézmények rangsorában: az SZTE-ről 458 érvényes pályázat érkezett. A szegedi egyetemről 29 alapképzésben, 52 mesterképzésben és 108 doktori képzésben résztvevő hallgató, valamint 130 doktorjelölt és 139 posztdoktor nyújtott be érvényes pályázatot.


A pályázatok értékelését követően, mind alap-, mester és doktori szinten, valamint posztdoktori kategóriában is számos SZTE-s pályázat részesült pozitív elbírálásban: 122 pályázó nyert el több mint 180 millió forint összértékű ösztöndíjat. 24 alapszakos, 52 mesterszakos, 11 doktori képzésben résztvevő, 17 doktorjelölt és 18 posztdoktor nyerte el a támogatást. Az Új Nemzeti Kiválóság Program a kutatói és alkotói kiválóságot minden tudomány- és művészeti területen támogatja: a bölcsészet és társadalomtudományoktól kezdve az orvos- és gyógyszerésztudományokon át egészen a természet- és műszaki tudományokig. A támogatást nyert pályamunkák között találunk olyat, amely a fogvatartottak közötti szexuális bűncselekmények jogi és pszichológiai kérdéseivel, a dallamjátszó ütőhangszerekkel, a flourtartalmú építőelemek szintézisével, vagy a tisztességtelen versenyről szóló törvény gyakorlati megvalósulásával foglalkozik. De támogatást nyert például a Bühler-búzamalmok őrlésvezetési technológiájának összehasonlító elemzésére, a sertés hízékonysági eredmények vizsgálatára, a férfiak és nők egészségesélyeire, a stroke-okozta sérülés súlyosbodásának okaira, vagy a szívizomsejtek stresszadaptációjának befolyásolására irányuló tudományos munka is.


Az ösztöndíjas időszak 2016. szeptember 1-től 2017. június 30-ig szól. Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) ösztöndíjpályázatai, a felsőoktatásban részt vevő hallgatói, kutatói kiválóságot támogatják olyan hallgatók, doktorjelöltek, valamint fiatal oktatók, kutatók támogatásával, akik a felsőoktatási intézményben eredményes kutatási és alkotói tevékenységet folytatnak.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek