SZTE Info

SZTE Egyetemi Negyed a Szegedi Ifjúsági Napokon

A Szegedi Tudományegyetem idén is kiköltözik a SZIN-re! Az ország nyárzáró zenei fesztiválján az SZTE Egyetemi Negyedben a karok és az egyetem egységei minden eddiginél több és izgalmasabb programot kínálnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ország egyik legnépszerűbb egyeteme idén is jelen lesz az ország egyik legnépszerűbb fesztiválján: a Partfürdőre költözik a Szegedi Tudományegyetem augusztus 24. és 28. között. A fiatalokat fogorvosi szűrés, játék, kvíz, sportprogramok, pályaorientációs teszt, ígéretfa várja a Szegedi Ifjúsági Napokon, az SZTE Egyetemi Negyedben, közvetlenül a JATE-Burn sátor mellett. A kitelepülő egységek mellett, az említett sátorban országosan ismert előadók és egyetemünk oktatói délutánonként – de még a koncertek kezdete előtt – szabadegyetemet is tartanak az érdeklődő ifjaknak.

 

A Fogorvostudományi Kar hallgatói fogászati szűrésre várják a SZIN-ezőket a Partfürdőn kialakított rendelőben. A hallgatók a vizsgálaton túl jó tanácsokkal is ellátják a fiatalokat a dentálhigiénéről és a helyes fogápolásról.

 

A Gazdaságtudományi Kar gazdasági jellegű játékokat visz a Partfürdőre: a fiatalok Monopolyzhatnak és játszhatnak márkafelismerő játékot is.

 

A Zeneművészeti Kar hallgatói tanévkezdés előtt még pihentetik a komolyzenei klasszikusokat. A könnyűzenei repertoár legjavát viszont megosztják a SZIN lakóival. Elhangzanak könnyű nyárias hangulatú darabok, népszerű jazz standard-ek átiratai zongorára és rézfúvósokra. Minden nap 17.00-17.30 között az SZTE negyednél. A Hallgatói Önkormányzatok színes installációkkal és programokkal várják a nagyérdeműt. Többek között az ÁJTK HÖK-el perszimulációban és jogi kvízben vehetnek részt, a TTIK HÖK közreműködésével kémiai kísérleteknek lehetnek tanúi, megismerhetik a GTK HÖK medvéjét és a JGYPK HÖK pedig gondoskodik a fittségért, az óránkénti tornával.

 

A Bölcsészettudományi Kar és a BTK HÖK személyiségteszttel várja a látogatókat, akik kitölthetnek műveltségi tesztet is. Bemutatkozik a kommunikáció tanszék, lesz mandalaszínezés, bölcsész activity, a vállalkozó kedvűek pedig összeírhatják irodalmi, filmes és művészeti bakancslistájukat. Természetesen a már nagy hírnévnek örvendő BTK filmklub sem maradhat az auditórium maximum területén belül, a JATE sátorban déltől filmvetítés várja a nagyérdeműt.

 

Az egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ önismereti tesztekkel és beszélgetésekkel, tanulási hatékonyságot vizsgáló tesztekkel, logikai játékokkal várja az érdeklődőket. A fogyatékossággal élő hallgatóknak szóló szolgáltatásokról, tréningekről is tájékoztatják a hozzájuk betérő hallgatókat,akik öt alkalmasa ingyenes tanácsadáson is részt vehetnek, és igénybe vehetik az online tanácsadást is.

 

Az SZTE Frankofón Egyetemi Központ a francia eredetű pétanque játékkal ismertetik meg a SZIN közönségét, emellett lesz magyar nyelvű teszt a francia nyelvvel és a Frankofóniával kapcsolatban, valamint nyelvi ügyességi feladatok: a francia nyelv szépségeivel való megismerkedés egyik szórakoztató módja ugyanis a nyelvi fejtörő. Az érdeklődők tájékoztatást kaphatnak a központ tevékenységéről és a bölcsészkaron működő francia nyelvű képzésekről is. A központ és programjai pénteken és szombaton érhetőek el a fesztiválon.

 

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár játékában a jengához hasonlóan a könyvtár épületét kell minél magasabbra építeni. Memóriajátékok főszereplői az irodalmi Nobel-díjasok. A könyves origami során régi könyvlapokból lehet papírcsodákat hajtogatni, a modern römi szintén az irodalom világába kalauzol. Az ügyes kezek könyvborítókat újrahasznosítva készíthetnek montázsokat.

 

Az ország legzöldebb egyetemén működő József Attila Tanulmányi és Információs Központ - mint az egyetem zöld szíve - az egészséges életmód, sport és környezetbarát technológiák jegyében várja a látogatóit memóriajátékkal, SZTE TIK appal, ígéretfával, zöld kvízzel és sport programokkal.

 

Az SZTE Karrier Iroda standjánál online pályaorientációs teszt tölthető ki, és lesz sok játék: zsákbamacska, montázs, sportprogramok. Az érdeklődők útravalót is vihetnek magukkal. Továbbá egy hatalmas táblára felírhatják azokat a vágyaikat, álmaikat, amelyeket a végzésig szeretnének megvalósítani.

 

Az ÁJTK-n működő Europe Direct Szeged európai uniós információs iroda az érdeklődőket az európai unióval kapcsolatos kiadványokkal, játékokkal és nyereményekkel várja szerdán és csütörtökön. Lesz Ki kicsoda?, klíma-kvíz, fővároskereső játék és EU-kvíz is. A feladatokat jól teljesítők között naponta négy ajándékcsomagot sorsolnak ki, csütörtökön 18.00 órakor pedig egy 15.000 forintos könyvutalvány is gazdára talál a korábbi helyes megfejtők között. Emellett mindenki beírhatja a véleményét az Üzenem az EU-nak elnevezésű vendégkönyvbe.

 

A Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete és a SZTE ÁOK HÖK BMI-, vérnyomás- és CO-méréssel várja a látogatókat, felvilágosítást tartanak a dohányzás, az alkohol és a droghasználat hatásairól, a biztonságos nemi érintkezésről, óvszert osztanak, és megtanítják az újraélesztés és elsősegély alapvető fogásairól.

A SZIN idejére kiköltözik a Szegedi Egyetemi Rádió (SZER) is a partfürdőre, akik folyamatosan sugározzák majd a jobbnál jobb zenéket és beszámolnak a fesztivál aktualitásairól. Nem kell meglepődni, ha néhány legendás muzsikus is a mikrofonhoz ül, egy-egy interjú erejéig.

 

Az Aquarius SZTE Motorsport, azaz a Szegedi Tudományegyetem formula student csapata is jelen lesz, bemutatva a legújabb eredményeiket és a lehetőségeket, amelyek a motorsportok szerelmeseit várják ebben a kreatív csapatban.

 

A kíváncsiskodók ellátogathatnak a Welcome Camp – Összegyetemi gólyatábor standjához, ahol a különböző játékok során számtalan nyeremény talál gazdára, sőt a legszerencsésebbek fesztiválbérletet is nyerhetnek.


Szöveg: SZTEinfo

Fotó: SZIN/Facebook

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.