SZTE Info

Kiemelt_legujabb_klinika_20160826

Új helyen a Sebészeti Klinika

2016. augusztus 29-től a Szegedi Tudományegyetem legújabb klinikai tömbjében üzemel a Sebészeti Klinika. A sebészeti sürgősségi ügyelet 2016. augusztus 27-én és 28-án még a régi épületben működik. A Sebészeti Klinika eddigi épületből hamarosan oktatóközpontot alakít ki az SZTE.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ legújabb épülettömbjében (Szeged, Semmelweis u. 8.) működik 2016. augusztus 29-től a Sebészeti Klinika is. Az „A” klinikaparkbeli épületből (Szeged, Szőkefalvi-Nagy Béla u. 6.) a sebészeti műtők berendezéseit és a betegeket is átköltöztetik a 265 ágyas, modern egészségügyi tömbbe.

 

Hol segítenek sürgős esetben?

A 2016. augusztus 27-28-i hétvégén a sebészeti ügyeletet még a szegedi egyetemi klinika régi épületében tartják.

A sürgős sebészeti eseteket 2016. augusztus 29-től, hétfő reggel 9 órától az SZTE Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályán, azaz az SBO-n (Szeged, Semmelweis u. 6.) látják el. E napon költöztetik át a sebészet betegeit a régiből az új épületbe. Vagyis a sebészeti klinika eddigi különálló sürgősségi ambulanciája megszűnik.

 

Miért kerül új helyre a szegedi sebészet?

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sebészeti Klinika eddigi épülete a helyi egészségügyi intézmények között is az egyik legelavultabb – tudtuk meg Lázár Györgytől. Az SZTE Sebészeti Klinika intézetvezető professzora emlékeztetett: az 1921-ben átadott épületben 4-6 ágyas kórtermekben tudták elhelyezni a betegeket, 10-12 betegnek jutott egy közös fürdőszoba. Ezek a körülmények már nem felelnek meg a 21. század elején az egészségügyi intézményekkel szemben támasztott követelményeknek.

Az SZTE legújabb klinikai tömbjében, ahova immár a Sebészeti Klinika is beköltözik, 1-2 ágyas, saját fürdőszobás kórtermekben gyógyulhatnak a betegek.

 

Mikor zárul a költözés?

Az SZTE 265 ágyas új tömbjét 2015 decemberében adták át. Az egészségügyi intézmény fokozatosan benépesül.

A sebészeti műtők berendezéseinek átszállításával kezdődött a költözés.

Az egyetem legújabb klinikai tömbjében a sebészet 6 osztálya 105 ágyat foglal majd el. Így a sebészet a harmadik emeleten, míg az érsebészet a másodikon, a transzplantációs osztály pedig a magasföldszinten kapott helyet. Viszont a klinika egynapos sebészeti osztálya nem költözik ide, ez az egység továbbra is az úgynevezett Nyugati Telephely (Szeged, Kálvária sgt. 57.) épületében marad.

 

Mi lesz a régi klinikaépület sorsa?

Az SZTE „A” klinikaparki elavult épületéből elköltözik a radiológiai részleg is. Az ugyancsak ott található szívsebészeti osztály költöztetése 2016 szeptemberében várható.

Az épület nem néptelenedik el teljesen, mert a sebészeti műtéttani intézet ott marad.

Az SZTE Szőkefalvi-Nagy Béla utcai épületét, a tervek szerint, hamarosan felújítják. Az így újjászülető klinikakertbeli tömb a jövőben oktató-kutató központként funkcionál majd.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.