SZTE Info

Kiemelt_legujabb_klinika_20160826

Új helyen a Sebészeti Klinika

2016. augusztus 29-től a Szegedi Tudományegyetem legújabb klinikai tömbjében üzemel a Sebészeti Klinika. A sebészeti sürgősségi ügyelet 2016. augusztus 27-én és 28-án még a régi épületben működik. A Sebészeti Klinika eddigi épületből hamarosan oktatóközpontot alakít ki az SZTE.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ legújabb épülettömbjében (Szeged, Semmelweis u. 8.) működik 2016. augusztus 29-től a Sebészeti Klinika is. Az „A” klinikaparkbeli épületből (Szeged, Szőkefalvi-Nagy Béla u. 6.) a sebészeti műtők berendezéseit és a betegeket is átköltöztetik a 265 ágyas, modern egészségügyi tömbbe.

 

Hol segítenek sürgős esetben?

A 2016. augusztus 27-28-i hétvégén a sebészeti ügyeletet még a szegedi egyetemi klinika régi épületében tartják.

A sürgős sebészeti eseteket 2016. augusztus 29-től, hétfő reggel 9 órától az SZTE Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályán, azaz az SBO-n (Szeged, Semmelweis u. 6.) látják el. E napon költöztetik át a sebészet betegeit a régiből az új épületbe. Vagyis a sebészeti klinika eddigi különálló sürgősségi ambulanciája megszűnik.

 

Miért kerül új helyre a szegedi sebészet?

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sebészeti Klinika eddigi épülete a helyi egészségügyi intézmények között is az egyik legelavultabb – tudtuk meg Lázár Györgytől. Az SZTE Sebészeti Klinika intézetvezető professzora emlékeztetett: az 1921-ben átadott épületben 4-6 ágyas kórtermekben tudták elhelyezni a betegeket, 10-12 betegnek jutott egy közös fürdőszoba. Ezek a körülmények már nem felelnek meg a 21. század elején az egészségügyi intézményekkel szemben támasztott követelményeknek.

Az SZTE legújabb klinikai tömbjében, ahova immár a Sebészeti Klinika is beköltözik, 1-2 ágyas, saját fürdőszobás kórtermekben gyógyulhatnak a betegek.

 

Mikor zárul a költözés?

Az SZTE 265 ágyas új tömbjét 2015 decemberében adták át. Az egészségügyi intézmény fokozatosan benépesül.

A sebészeti műtők berendezéseinek átszállításával kezdődött a költözés.

Az egyetem legújabb klinikai tömbjében a sebészet 6 osztálya 105 ágyat foglal majd el. Így a sebészet a harmadik emeleten, míg az érsebészet a másodikon, a transzplantációs osztály pedig a magasföldszinten kapott helyet. Viszont a klinika egynapos sebészeti osztálya nem költözik ide, ez az egység továbbra is az úgynevezett Nyugati Telephely (Szeged, Kálvária sgt. 57.) épületében marad.

 

Mi lesz a régi klinikaépület sorsa?

Az SZTE „A” klinikaparki elavult épületéből elköltözik a radiológiai részleg is. Az ugyancsak ott található szívsebészeti osztály költöztetése 2016 szeptemberében várható.

Az épület nem néptelenedik el teljesen, mert a sebészeti műtéttani intézet ott marad.

Az SZTE Szőkefalvi-Nagy Béla utcai épületét, a tervek szerint, hamarosan felújítják. Az így újjászülető klinikakertbeli tömb a jövőben oktató-kutató központként funkcionál majd.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.