SZTE Info

Kiemelt_legujabb_klinika_20160826

Új helyen a Sebészeti Klinika

2016. augusztus 29-től a Szegedi Tudományegyetem legújabb klinikai tömbjében üzemel a Sebészeti Klinika. A sebészeti sürgősségi ügyelet 2016. augusztus 27-én és 28-án még a régi épületben működik. A Sebészeti Klinika eddigi épületből hamarosan oktatóközpontot alakít ki az SZTE.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ legújabb épülettömbjében (Szeged, Semmelweis u. 8.) működik 2016. augusztus 29-től a Sebészeti Klinika is. Az „A” klinikaparkbeli épületből (Szeged, Szőkefalvi-Nagy Béla u. 6.) a sebészeti műtők berendezéseit és a betegeket is átköltöztetik a 265 ágyas, modern egészségügyi tömbbe.

 

Hol segítenek sürgős esetben?

A 2016. augusztus 27-28-i hétvégén a sebészeti ügyeletet még a szegedi egyetemi klinika régi épületében tartják.

A sürgős sebészeti eseteket 2016. augusztus 29-től, hétfő reggel 9 órától az SZTE Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályán, azaz az SBO-n (Szeged, Semmelweis u. 6.) látják el. E napon költöztetik át a sebészet betegeit a régiből az új épületbe. Vagyis a sebészeti klinika eddigi különálló sürgősségi ambulanciája megszűnik.

 

Miért kerül új helyre a szegedi sebészet?

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sebészeti Klinika eddigi épülete a helyi egészségügyi intézmények között is az egyik legelavultabb – tudtuk meg Lázár Györgytől. Az SZTE Sebészeti Klinika intézetvezető professzora emlékeztetett: az 1921-ben átadott épületben 4-6 ágyas kórtermekben tudták elhelyezni a betegeket, 10-12 betegnek jutott egy közös fürdőszoba. Ezek a körülmények már nem felelnek meg a 21. század elején az egészségügyi intézményekkel szemben támasztott követelményeknek.

Az SZTE legújabb klinikai tömbjében, ahova immár a Sebészeti Klinika is beköltözik, 1-2 ágyas, saját fürdőszobás kórtermekben gyógyulhatnak a betegek.

 

Mikor zárul a költözés?

Az SZTE 265 ágyas új tömbjét 2015 decemberében adták át. Az egészségügyi intézmény fokozatosan benépesül.

A sebészeti műtők berendezéseinek átszállításával kezdődött a költözés.

Az egyetem legújabb klinikai tömbjében a sebészet 6 osztálya 105 ágyat foglal majd el. Így a sebészet a harmadik emeleten, míg az érsebészet a másodikon, a transzplantációs osztály pedig a magasföldszinten kapott helyet. Viszont a klinika egynapos sebészeti osztálya nem költözik ide, ez az egység továbbra is az úgynevezett Nyugati Telephely (Szeged, Kálvária sgt. 57.) épületében marad.

 

Mi lesz a régi klinikaépület sorsa?

Az SZTE „A” klinikaparki elavult épületéből elköltözik a radiológiai részleg is. Az ugyancsak ott található szívsebészeti osztály költöztetése 2016 szeptemberében várható.

Az épület nem néptelenedik el teljesen, mert a sebészeti műtéttani intézet ott marad.

Az SZTE Szőkefalvi-Nagy Béla utcai épületét, a tervek szerint, hamarosan felújítják. Az így újjászülető klinikakertbeli tömb a jövőben oktató-kutató központként funkcionál majd.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.