Bezár

Hírarchívum

_MG_9399

Életmentő adományt kapott az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Életmentő adományt kapott az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

2016. december 08.
3 perc

Közel kétmillió forint értékű melegítő- és újraélesztő asztalt valamint egy több mint félmillió forint értékű pulzusszám- és oxigéntelítettség mérésére alkalmas eszközt kapott az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika a Korábban érkeztem Dél-Alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány és a MEDICOR Zrt. támogatásának köszönhetően.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A koraszülöttek esetében különös fontos a születés utáni néhány perc és az, hogy az ellátás milyen körülmények között történik. Az újszülöttek mindennapi ellátását segíti az a melegítő- és újraélesztő asztal, melyet a Korábban érkeztem Dél-Alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány adományozott az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának. Az Alapítvány stratégiai partnere a MEDICOR Elektronika Zrt. a jótékonysági akcióhoz csatlakozva az újraélesztő asztalt egy több mint fél millió Ft értékű integrált pulzusszám- és oxigéntelítettség mérésére alkalmas eszközzel (pulzoximéter) és közel százezer forint értékben alulról fűthető fekvőfelülettel egészítette ki.


_MG_9393


- A tavalyi évben kapott felajánlásnak és az idei támogatásnak köszönhetően a klinika valamennyi olyan területén, ahol szülést vezetünk, legyen az műtő vagy szülőszoba, modern és az újszülöttek ellátásban elengedhetetlen melegítő- és újraélesztő asztallal rendelkezünk. A koraszülöttek esetében különös fontos a születés utáni néhány perc és az, hogy az ellátás milyen körülmények között történik. A pulzusszám- és oxigéntelítettség mérésére alkalmas eszközzel felszerelt ágy minden elvárásnak megfelel, ez egy koraszülött esetében nemcsak a túlélés, hanem a későbbi fejlődés szempontjából is rendkívül fontos. Az eszközzel a betegellátás színvonalát is nagymértékben tudjuk emelni – mondta Dr. Németh Gábor az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetője. Hozzátette: a Korábban érkeztem Dél-Alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány támogató munkájának köszönhetően 2016-ban anyaszobát alakítottak ki a klinika második emeletén, ami teltházzal működik. Itt olyan édesanyák kapnak elhelyezést, akiknek koraszülött babái hosszabb idejű ellátást igényelnek a gyermekklinikán.


_MG_9401

 

Dr. Orvos Hajnalka az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika újszülött osztályának vezetője elmondta: a koraszülöttek ellátása már a szülészeti klinikán megkezdődik, az új berendezést a szülőszobán helyezték el, ami a természetes úton világra jött újszülöttek, koraszülöttek mindennapi ellátásában nyújt majd segítséget. Azok az újszülöttek, akiknél semmilyen probléma nincs a születéskor, az édesanyjuk mellkasára kerülnek. Sajnos az újszülöttek 10%-a a születés után valamilyen segítséget igényel ahhoz, hogy a méhen kívüli élethez jól tudjon alkalmazkodni. Ez lehet egy fizikális inger, vagy bármilyen beavatkozás. Ezeket megfelelő körülmények között, megvilágított, kontrollálhatóan melegített felületen kell elvégezni. Ezért is fontos a melegítőasztalok használata, melyek szükség esetén újraélesztésére is alkalmasak.


_MG_9402


Dr. Rádi Katalin, a Korábban érkeztem Dél-Alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány alapítójától megtudtuk: az Alapítvány 2013 óta támogatja a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központjában kezelt koraszülöttek, újszülöttek ellátását műszerbeszerzésekkel, illetve a beteg újszülöttek szüleit támogató, az ellátó személyzet munkáját segítő programok szervezésével. A mostani műszerbeszerzés Rost Andrea, Dolhai Attila és a szegedi szimfonikusok jótékonysági koncertjének bevételéből valósult meg. A jótékonysági est körülbelül 7 millió forintos bevételéből a szegedi klinikák mellett a gyulai és a kecskeméti kórházak is részesülnek: anyaszobák kialakítására és felújítása, eszközök beszerzésére fordítják.

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek