2024. március 28., csütörtök

A Times friss rangsorán az SZTE

Hét magyarországi egyetem, közte a Szegedi Tudományegyetem is felkerült a Times Higher Education legfrissebb listájára. A feltörekvő és BRICS országok top 300-as rangsorában a 129. az SZTE - ezzel az eredménnyel némileg javítva korábbi 136. pozícióján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Idén is elkészítette a feltörekvő országok - közte Magyarország- valamint Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-Afrikai Köztársaság (BRICS) felsőoktatási intézményeinek rangsorát a brit oktatáskutató lap, a Times Higher Education. A háromszázas listán hét magyarországi egyetem kapott helyet. A BRICS & Emerging Economies Rankings 2017-es listán a Szegedi Tudományegyetem a 129. helyen. A listára felkerült még a Közép-Európai Egyetem (16.), a Semmelweis Egyetem (65.), a Pécsi Tudományegyetem (122.), az ELTE (123.), a BME (154.) és a Debreceni Egyetem (201-150.)


A rangsor összeállításakor ugyanazt a 13 tényezőt vették figyelembe, mint a Times World Univeristy Ranking esetében. Vagyis az alábbi 5 nagy csoport alapján értékelték az intézményeket: tanulási környezetet (teaching); a kutatás minősége (research), az intézményhez köthető publikációk idézésének száma (citations), az iparból származó bevétel (industry income) és a nemzetköziség (a külföldi oktatók, hallgatók száma, a publikációkban közreműködő külföldi társszerzők száma).


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés